Prichádza veľká finančná pomoc pre ľudí. Koľko dostanú seniori či rodiny s deťmi?

Trinásty dôchodok pre penzistov, sto eur pre ľudí, ktorí nedostávajú dôchodok, vyšší prídavok na dieťa, ale aj dotácia na voľnočasové aktivity detí či zvýšený daňový bonus. Vláda avizuje príspevky ako veľkú pomoc rodinám v boji s infláciou. Je však táto pomoc dostatočne adresná a skutočne pomôže?

27.05.2022 06:00
rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Rodiny s deťmi dostanú už v júni jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa na 100 eur. Dostať by ho malo viac ako 1,1 milióna nezaopatrených detí v sume 74,12 eura. Vyplatený bude spolu s pravidelne vyplácaným prídavkom vo výške 25,88 eura.

„Túto jednorazovú pomoc dostane spolu takmer 660-tisíc slovenských rodín s deťmi. Ide približne o milión stodvadsaťtisíc detí, ktoré dostanú už v júni vyplatený zvýšený prídavok,“ uviedol minister práce Milan Krajniak.

Rovnak, sto eur dostanú aj najviac ohrozené skupiny obyvateľov. V júni si tak polepšia domácnosti v hmotnej núdzi, náhradní rodičia a tiež ľudia, ktorí poberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Takto poskytnutá pomoc sa zároveň nebude považovať za príjem, aby tí, ktorým bude takáto forma pomoci poskytnutá, neprišli o pomoc v núdzi či o poskytnutie alebo výšku iných peňažných príspevkov.

Igor Matovič Čítajte viac PODCAST: Matovič pod heslom 'všetko pre rodiny' zavádza a dohaduje sa s fašistami

Rovnakou sumou štát prispeje aj osobným asistentom ľudí s hendikepom, tiež seniorom nad 62 rokov, ktorí nie sú poberateľmi dôchodku, a osobám, ktoré nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, ale poskytujú pomoc ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím.

„Ľudí, ktorí dnes potrebujú pomoc, je omnoho viac. Preto už v lete vyplatíme dôchodcom 13. dôchodok, aby sme im aspoň čiastočne vykryli stúpajúce výdavky," uviedol Krajniak.

Deti, ktoré dosiahnu päť rokov veku, by mali až do svojich osemnástin dostávať mesačne na financovanie voľnočasových aktivít 60 eur.

Zvýšiť by sa mal aj daňový bonus. „Daňový bonus na dieťa do šiestich rokov veku sa od júla zvýši zo súčasných 47,14 eura na sumu 70 eur a od budúceho roka na 100 eur. V prípade detí do 15 rokov sa súčasný daňový bonus vo výške 43,60 eura mesačne zvýši od 1. júla na sumu 70 eur mesačne a od budúceho roka na 100 eur a pre deti nad 15 rokov zo súčasných 23,57 eura na sumu 40 eur a od januára 2023 na sumu 50 eur,“ píše sa v správe rezortu financií.

Porastie aj prídavok na dieťa. Dnes dostávajú rodiny prídavok na dieťa vo výške 25,88 eura, od júla by mal byť na úrovni 30 eur a od 1. januára budúceho roka „až“ 40 eur. Keďže sa zrejme trvalo zvýši suma tejto dávky, vláda zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvej triedy.

deti, krúžky, voľný čas, hobby, jóga Dávame do pozornosti Detailný prehľad, ako si polepšia rodiny s jedným až šiestimi deťmi - pozrite si prepočty

Výhrady k pomoci rodinám má aj Inštitút ekonomických a spoločenských štúdií (INESS). Považuje vládou schválený balíček za príliš nákladný. „Balíček zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. „Nie je dôležité len to, aký balík vláda pripravila, ale aj to, aký balík nepripravila. Na Slovensku potrebujeme diskusiu o životnom minime, hranici chudoby, výške dávok v hmotnej núdzi. Sociálny systém nie je schopný adresne podporovať domácnosti, ktoré sa ešte neocitli v hmotnej núdzi, ale ľahko do nej môžu spadnúť. Tieto domácnosti balík za 1,2 mld. eur obišiel,“ uviedol Ďurana.

Plošné dávky sú z princípu veľkým výdavkom, čo spôsobuje, že odkázané rodiny dostanú príliš nízku podporu, a rodiny s vysokými príjmami zbytočne vysokú podporu. Podľa jeho slov si najväčšiu kritiku zaslúži tzv. krúžkovné. „Paradoxne, ešte v novembri chcel minister škrtať osem percent miest vo verejnej správe. Krúžkovné má vytvoriť 500 nových miest za 9 miliónov eur. Aby to nebolo málo, krúžkovné vytvorí obrovskú databázu, v ktorej budú zaznamenávané všetky aktivity každého dieťaťa. Rodičia budú tráviť nemálo času aktualizovaním tejto databázy. Vznikne veľa novej byrokracie a povinností, bez merateľného cieľa,“ dodal Radovan Ďurana.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #finančná pomoc #protiinflačný balíček