Aby sa dovolenka nepredražila: Eurá alebo cudzia mena? Karta alebo hotovosť?

Dovolenka je drahá záležitosť a pred cestou sa treba pripraviť, aby sa vám nepredražila. O tom, na čo si dať pozor pri platení alebo výbere z bankomatu, sa rozprávame s JUDr. Sylviou Ďatelinkovou, právničkou Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

21.06.2022 18:00
dovolenka, platba, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na čo nezabudnúť pred cestou do zahraničia?

Pred cestou do zahraničia odporúčam skontrolovať si platnosť platobnej karty, preveriť si nastavenie limitov na platobnej karte a v prípade, že nemáte platobnú kartu v ochrannom obale, zabezpečiť si ho, vyhnete sa tým prípadnému poškodeniu platobnej karty. Taktiež odporúčam overiť si, koľko sa platí za výber hotovosti z bankomatu v krajine, do ktorej plánujete cestovať a či sa v tejto nachádza banka rovnakej skupiny ako je vaša domáca banka, aby ste mohli prípadné výbery peňažnej hotovosti z bankomatu realizovať čo najvýhodnejšie. Do zahraničia odporúčam cestovať s dvoma typmi platobných kariet, a to najmä z dôvodu, že nie všetky typy platobných kariet môžu byť všade akceptované. Rovnako je to užitočné aj pre prípad poškodenia, straty alebo odcudzenia jednej z platobných kariet. Nezabudnite si tiež poznačiť kontaktné údaje na vašu banku, na ktorých môžete oznámiť prípadnú stratu, krádež alebo odcudzenie vašej platobnej karty. Ak nemáte nastavené notifikácie o pohyboch na účte či platobnej karte, nastavte si push notifikácie, sú bezplatné a prostredníctvom nich budete mať k dispozícii informácie o každom pohybe na vašom účte či platobnej karte. Zvýšite tým bezpečnosť využívania platobného prostriedku a pri akejkoľvek nezrovnalosti viete okamžite reagovať a bezodkladne danú skutočnosť v banke reklamovať.

Video
Ide o peniaze s Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko) - o používaní peňazí a kariet na dovolenke v zahraničí. Odvysielané 23. 6. 2021.

Ako čo najvýhodnejšie zameniť peňažné prostriedky na cudziu menu?

Zameniť peňažné prostriedky na cudziu menu je najvýhodnejšie výberom z bankomatu debetnou platobnou kartou v dovolenkovej destinácii, do ktorej cestujete. Výber hotovosti realizujte najlepšie v partnerských bankomatoch vašej domovskej banky, aby ste sa vyhli vysokým poplatkom. Zároveň odporúčam vyberať hotovosť jednorazovo na frekventovaných, nie odľahlých miestach a iba v takom objeme, ktorý na dovolenke reálne miniete.

seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince, euro, peniaze Čítajte viac Neplaťte banke na poplatkoch viac ako je nevyhnutné

Čo ak cestujem do krajín alebo odľahlých miest s obmedzenými možnosťami platenia kartou?

V prípade, ak cestujete do krajín, ktoré nemajú dostatočne širokú infraštruktúru platobných systémov, odporúčam cestovať s celosvetovo obchodovateľnou menou, ako americký dolár či euro.

Ako formou je najvhodnejšie platiť v zahraničí?

Pri platení v zahraničí je vhodné v čo najvyššej možnej miere využívať platobnú kartu, ktorá je bezpečným platobným prostriedkom a navyše má množstvo výhod. K platobným kartám sú často poskytované rôzne doplnkové služby ako napríklad cestovné poistenie, poistenie zodpovednosti za škody pre prípad odcudzenia, straty, zneužitia alebo krádeže platobnej karty, ale taktiež celý rad ďalších iných výhod, napríklad v podobe odmeňovania percenta z hodnoty nákupu alebo účtu bez poplatku za splnenia určitých podmienok.

Kedy použiť kreditnú platobnú kartu a kedy použiť debetnú platobnú kartu?

Kreditné platobné karty sú vo väčšej miere akceptované predajcami v zahraničí než debetné platobné karty. Kreditnú platobnú kartu je vhodné využívať na bezhotovostné transakcie, t.j. platby cez platobný terminál alebo v on-line prostredí. Zároveň môže slúžiť aj ako garancia napríklad pri prenájme ubytovania či vozidla. Navyše, ak si ustrážite úverové obdobie, peňažné prostriedky využívate bezúročne. Banky platby realizované kreditnou platobnou kartou s výnimkou výberu hotovosti z bankomatu nespoplatňujú. Preto neodporúčam vyberať peňažné prostriedky kreditnou platobnou kartou z bankomatu, lebo by vás to mohlo vyjsť draho.

Debetnú platobnú kartu môžete využívať tak pri bezhotovostných transakciách, ako aj výberoch hotovosti z bankomatu. Pri debetnej platobnej karte využívate vlastné peňažné prostriedky, ak nemáte zriadenú možnosť povoleného prečerpania na účte, vtedy vám banka povolí ísť na účte do mínusu, ale iba do výšky nastaveného limitu.

František Burda, Ide o peniaze Čítajte viac Inflácia: Ak máte peniaze na účte, má väčší zmysel ich rozumne minúť ako nechať znehodnotiť?

Zvoliť v zahraničí možnosť bez konverzie alebo s konverziou?

Pri samotnom výbere hotovosti v cudzej mene z bankomatu je najdôležitejšie voliť výber bez konverzie. V tomto prípade určuje kurz vaša domovská banka. Rovnako to platí aj pri platbe kartou cez terminál, keď je dôležité zvoliť platbu bez konverzie. Ak by ste si totiž zvolili opačnú možnosť, t.j. platbu či výber s konverziou, v takom prípade kurz určuje zahraničná banka. Tento je zväčša nevýhodnejší, pričom takáto transakcia môže byť spojená aj s poplatkom.

Čo ak mi zostala cudzia mena?

Ak vám zostala hotovosť v cudzej mene, je vhodnejšie ju zameniť za celosvetovo obchodovateľnú menu ešte v dovolenkovej destinácii, v ktorej sa nachádzate. Banky nedržia všetky meny, a preto by ste mohli mať po návrate z dovolenky problém s výmenou tej-ktorej cudzej meny. Rovnako odporúčam preveriť si, či vaša banka s danou cudzou menou obchoduje.

Ako postupovať pri poškodení, odcudzení alebo zneužití platobnej karty?

V prípade, že ste sa stali obeťou krádeže platobnej karty alebo ak došlo k jej zneužitiu, je potrebné o tom bezodkladne upovedomiť vašu banku, požiadať o blokáciu platobnej karty alebo tak môžete bezodkladne učiniť prostredníctvom bankovej aplikácie. Zároveň podajte trestné oznámenie na polícii. Aj v prípade, že došlo k poškodeniu platobnej karty, treba túto skutočnosť banke oznámiť a požiadať o znovuvydanie platobnej karty.

Aké pravidlá je potrebné dodržiavať pri používaní platobnej karty a elektronického bankovníctva v zahraničí?

Nielen v zahraničí, ale všeobecne pri používaní platobnej karty ako aj elektronického bankovníctva je potrebné dôsledne dodržiavať bezpečnostné pravidlá. Napríklad pri výbere hotovosti z bankomatu prekryť klávesnicu pri zadávaní číselnej kombinácie PIN kódu, výber realizovať na frekventovaných a nie odľahlých miestach, vždy počkať, kým bankomat vydá hotovosť, platobnú kartu a potvrdenie o výbere. Pri platení nespúšťajte platobnú kartu z dohľadu a nikdy ju nikomu neodovzdávajte. Pred potvrdením platby vždy skontrolujte správnosť sumy na platobnom termináli a doklad o platbe si ponechajte. Ten vám môže neskôr slúžiť pre účely potreby reklamácie. Ak nevyhnutne potrebujete uskutočniť bankovú operáciu cez elektronické bankovníctvo v zahraničí, v žiadnom prípade sa neprihlasujte do nezabezpečenej WiFi siete, pretože tie sú vždy rizikové a potenciálne zneužiteľné. Uprednostnite radšej dátový roaming alebo platené zabezpečené pripojenie na internet v hoteli. Ale najbezpečnejšie je uhradiť všetky platby prostredníctvom elektronického bankovníctva ešte pred samotnou cestou do zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka