Zarábate na prenájme bytu? Musíte zaplatiť dane

Dôchodca vlastník prenajímaného bytu má povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov, pokiaľ na prenájme zarobí viac ako 500 eur ročne.

23.06.2022 10:00
chlap, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Daňovú povinnosť z dosiahnutých príjmov z prenájmu je každý daňovník, teda aj dôchodca, povinný vyrovnať podaním daňového priznania k dani z príjmov FO za príslušné zdaňovacie obdobie. Urobiť tak musí za predpokladu, že mu vznikne povinnosť podať daňové priznanie.

Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (teda aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2021 presiahne sumu 2 255,72 eura.

senior, dôchodca Čítajte viac Ste dôchodca a pracujete? Môžete dostávať dôchodok aj péenku súčasne

Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie. Daňovník preto zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur.

Pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností si daňovník môže uplatniť len preukázateľné výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z prenájmu na základe vedeného účtovníctva (jednoduchého alebo podvojného) alebo na základe evidencie (§ 6 ods. 11 zákona o dani z príjmov). Tieto výdavky si však daňovník nemôže uplatniť v plnej výške, ale musí ich zistiť rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov z prenájmu zahrnovaných do základu dane v daňovom priznaní k celkovým príjmom z prenájmu.

Video
Ide o peniaze: Prenájom nehnuteľnosti a dane z príjmu - odpovedá poradkyňa Jaroslava Lukačovičová. Odvysielané 3. 3. 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom nehnuteľnosti