Investícia do trvalej hodnoty diamantov dáva zmysel práve teraz!

Súčasná ekonomická situácia vo svete azda viac než kedykoľvek predtým naznačuje, že treba myslieť na zadné vrátka. Pravidelné úspory pretavené do investícií, ktoré sa dokážu časom zhodnotiť a priniesť investorovi aj želaný zisk, sú cieľom pre mnoho jednotlivcov aj rodín.

15.06.2022 13:00
ALo, pr, nepouzivat Foto:

Popri aktivitách s cennými papiermi a akciami na burze má veľký zmysel investovanie do luxusných komodít. Isto vám pri tomto označení ako prvé napadlo zlato. Z hľadiska aktuálnej situácie, ale aj v historickom kontexte je jasné, že horúcim kandidátom na zmysluplnú investíciu sú predovšetkým drahé kamene, diamanty a drahokamy, či už v podobe investičných kameňov, unikátneho šperku, alebo ich kombinácie. Sú totiž oveľa ľahšie prenositeľné, ich cena v čase nekolíše, ale stabilne narastá.

Odpoveď, prečo tomu tak je, má logické vysvetlenie. Cena komodity, akou sú diamanty, patrí medzi najstabilnejšie na trhu a spoločenské či politické zmeny hrajú zvyčajne v jej prospech – presnejšie povedané, pomáhajú k jej rastu. Podobná situácia nastala aj pred pár mesiacmi, keď konflikt na Ukrajine zmenil situáciu na trhu s drahými kameňmi. Sankcie uvalené na Rusko (inak najväčšieho vývozcu diamantov na svete) znemožnili nákup diamantov americkým, ale aj európskym obchodníkom a firmám. Výsledkom bol automaticky rast cien diamantov a hodnoty luxusných šperkov.

K nemu prispieva aj ďalší fakt – prírodné drahé kamene nie sú nevyčerpateľnou surovinou. Raz dôjde k ich vyťaženiu. Ako napísal magazín Forbes ešte v marci tohto roka, údaje naznačujú, že množstvo prírodných diamantov na svete klesá. Zásoby surových diamantov poklesli o štyridsať percent, no dopyt po drahých kameňoch a luxusných šperkoch vzrástol. Iba za minulý rok vzrástla v priemere cena karátového diamantu o viac ako 17 percent, tohtoročné údaje sa menia doslova z týždňa na týždeň a ceny stále stúpajú.

Investičné diamanty a drahé kamene, zafíry, rubíny či smaragdy ponúkajú pritom okrem svojej hodnoty aj niekoľko atribútov, ktoré sú pre investorov lákadlom v porovnaní s inými luxusnými komoditami. Trvácnosť drahých kameňov sa počíta na stáročia, keďže diamanty ako surovina sú vôbec najtvrdším materiálom na svete.

ALO diamonds, pr, nepouzivat

Drahé kamene majú ľahkú prenosnosť, ide o veľmi vysokú hodnotu koncentrovanú v malom predmete, čo nahráva tomu, že sú ideálnou „úschovňou“ pre vaše financie. Aj keby ste nevnímali diamanty ako investičný artikel, finanční poradcovia a analytici sa zhodujú, že časť úspor je ideálne vložiť práve do šperkov a drahých kameňov.

Mimochodom, ak je reč o šperkoch, teda dizajnových kúskoch, ktoré ozdobia krk, prst či zápästie – tie určite v danom kontexte investovania a zhodnotenia netreba opomínať. Ich veľkým bonusom je popri hodnote a raste ceny aj fakt, že si ich môžete užiť počas života (na rozdiel od investícií do cenných papierov, či v súčasnosti preferovaných kryptomien). Šperky sú pre mnoho ľudí symbolom istého statusu, ale tiež synonymom radosti, často pripomienkou nejakého výnimočného momentu života – v tomto smere sa tak spája príjemné s užitočným. Nehovoriac o tom, že následne sa šperky môžu dediť z generácie na generáciu a stať sa tak rodinným pokladom a bohatstvom, ktorého hodnota nie je len finančná, ale aj historická a emocionálna.

Ak ešte potrebujete ďalší argument, prečo má zmysel investovať do diamantov či drahých kameňov, potom je tu slovíčko inflácia. Skloňujeme ho v posledných mesiacoch dookola, jej medziročná úroveň stále narastá a finančné úspory (najmä uložené na bežných účtoch) strácajú na hodnote. Diamanty však patria ku komoditám, ktoré inflácia nezasahuje. Zaobstarať si ich je ideálne u autorizovaného predajcu s dlhoročnými skúsenosťami a dobrou povesťou. Na domácom trhu k takým nepochybne patrí aj spoločnosť ALO diamonds, československá klenotnícka značka s viac ako 25-ročnou tradíciou, ktorá disponuje jedným z najväčších ateliérov v strednej Európe. Je jednou z prvých tuzemských spoločností, ktorej bolo umožnené obchodovať aj na Antwerpskej a Izraelskej diamantovej burze. Pri tvorbe šperkov pracuje s najmodernejšími technológiami, ktoré sa snúbia v spojení s tou najvyššou kvalitou spracovania a dizajnérskeho vkladu.

ALO diamonds, pr, nepouzivat

Je už iba na vás, do akého klenotu sa rozhodnete investovať. Tento druh komodity ale rozhodne nie je určený pre „výhodný“ online nákup. Jednak neviete čo a od koho nakupujete a vzhľadom na výšku investície môžu byť spojené nepríjemné komplikácie s následnou reklamáciou.

Nákup diamantových šperkov a investičných klenotov by mal prebiehať u renomovaného predajcu s dlhoročnou tradíciou, len tak je možné vyhnúť sa rizikám. „Už samotný nákup diamantového šperku je zážitkom, rovnako ako výnimočná príležitosť, pre ktorú šperk vyberáte. Ku každému zakúpenému diamantu dostanete medzinárodný certifikát a samozrejmosťou je doživotný servis zakúpených produktov“ uvádza Alojz Ryšavý, CEO a zakladateľ ALO diamonds.

Alojz Ryšavý, majiteľ spoločnosti ALO diamonds
ALO diamonds, pr, nepouzivat Alojz Ryšavý, majiteľ spoločnosti ALO diamonds

Oplatí sa zájsť pre inšpiráciu priamo do butikov ALO diamonds v Bratislave či v Košiciach. S výberom, možno za menej, než ste si mysleli, vám poradí skúsený, vyškolený personál.

Cenná rada na záver. Vyčlenenú sumu na investíciu do drahých kameňov skúste rozdeliť. Podľa odborníkov na investovanie v segmente luxusných komodít je ideálne zakúpiť dva, možno tri drahé kamene, ktoré by však nemali byť podobného typu. Ak vám to financie dovolia, hľadajte vzácnejšie kamene, diamanty v zriedkavejších podobách, žltý či ružový. Pri prípadnom zhodnotení v budúcnosti budete v ešte väčšej výhode, keďže budete disponovať nielen luxusným, ale aj unikátnym kameňom, ktorý bude nositeľom vašej osobnej rodinnej histórie pre ďalšie generácie.

chyba