Za návrh na vklad do katastra zaplatíte na budúci rok viac. Poplatok sa má zvýšiť zo 66 eur na 92 eur

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR tento krok obhajuje tým, že sa správne poplatky na úseku katastra nehnuteľností neupravovali minimálne od roku 2005.

15.06.2022 10:07
klientske centrum,kataster Foto: ,
debata (1)

Poplatok za podanie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností sa má od júla budúceho roka zvýšiť zo súčasných 66 eur na 92 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o katastri nehnuteľností, ktorý predložil Úrad geodézie, kartografie a katastra SR do pripomienkového konania.

Úrad tento krok obhajuje tým, že sa správne poplatky na úseku katastra nehnuteľností neupravovali minimálne od roku 2005. „Návrh zákona upravuje výšku týchto správnych poplatkov, a to o mieru inflácie od roku 2005," uviedol úrad. Tvrdí, že doručené návrhy na vklad sú čoraz komplikovanejšie a taktiež ceny nehnuteľností od roku 2005 výrazne vzrástli. Zvýšenie poplatkov má do štátneho rozpočtu priniesť 11,3 milióna eur ročne.

Video
Ako správne urobiť vklad do katastra nehnuteľností - s Janou Alušíkovou z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 26. 3. 2021.

Občan môže v súčasnosti podať návrh na začatie katastrálneho konania aj cez ústredný portál verejnej správy (ÚPVS). Tento spôsob podania sa má síce zachovať, na takto doručené podanie sa však nemá vzťahovať 50-percentná zľava z poplatku za podanie návrhu na vklad. Polovičná zľava z poplatku sa má vzťahovať len na návrh, ktorý občan podá cez formulár elektronickej služby katastra nehnuteľností. Poplatok za návrh na vklad do katastra nehnuteľností má v takomto prípade dosiahnuť 46 eur. V súčasnosti je pritom poplatok pri elektronickom podaní návrhu na vklad v sume 33 eur.

kalkulačka ruky peniaze euro Čítajte aj Ako ušetriť na jedle, energiách či benzíne? Čo radia odborníci?

Ak v súčasnosti požiadate o zrýchlený vklad o katastra nehnuteľností do 15 dní v listinnej forme, platíte poplatok 266 eur. Táto suma sa má od júla budúceho roka zvýšiť na 292 eur v prípade, ak návrh osoba podá v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe cez elektronickú podateľňu ÚVPS. Pri požiadaní o zrýchlený vklad do katastra cez formulár elektronickej služby katastra nehnuteľností poplatok klesne na polovicu, teda na 146 eur.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Čítajte aj Trinásty dôchodok: Dostanete 300, 200 alebo 50 eur? Vyrátajte si jeho sumu

Novelou zákona sa tiež zavádzajú niektoré nové poplatky na úseku katastra nehnuteľností. Ide o prípady, ak účastník konania pri začatí konania o zázname písomne požiada vykonať záznam urýchlene do 30 dní, či pri podaní žiadosti o prešetrenie údajov katastra a poskytnutie listiny zo zbierky listín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #kataster #kartografia #zápis do katastra #vklad do katastra