Máte už hotové daňové priznanie? Máte posledné dva dni!

30. jún – to je dátum na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z príjmu za rok 2021.

28.06.2022 16:00
dane, daňové priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak patríte k daňovníkom, ktorí požiadali o odklad daňového priznania, posledný júnový deň je pre vás dôležitý dátum. Dovtedy totiž musíte podať daňové priznanie k dani z príjmov za minulý rok a rovnako aj do daného termínu dane zaplatiť. Pokiaľ nie ste zamestnanec, za ktorého túto povinnosť splnil zamestnávateľ, nepodali ste daňové priznanie v riadnom termíne do 31. marca, je najvyšší čas sa na dane pozrieť. Daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021 musí totiž podať každý daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy v minulom roku presiahli sumu 2 255,72 eura. Do týchto príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Netýka sa teda len živnostníkov a iných samostatne zárobkovo činných osôb. Prenajímate byt a nie ste podnikateľ? Áno, aj v takomto prípade musíte podať daňové priznanie, ak ste byt prenajímali a príjem z prenájmu bol vyšší ako 500 eur. V prípade, ak je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, príjem z prenájmu si manželia môžu rozdeliť rovnakým dielom. Rozdeliť si ho môžu aj v inom, pre nich výhodnejšom pomere. Navyše každý z nich si môže príjmy z prenájmu nehnuteľnosti znížiť o 500 eur.

dôchodkyňa, dôchodok, práca Čítajte viac Penzisti, pozor, dane treba zaplatiť do 30. júna

Dani z príjmu podlieha aj predaj nehnuteľnosti, výnimky určuje zákon o dani z príjmov. Dôležité je vedieť, že daňovník neplatí daň z celej sumy, ale len zo zisku z predaja. Ak teda predávajúci kúpil byt za 100-tisíc eur a o rok ho predal za 130-tisíc eur, bude zdaňovať len zisk vo výške 30 000. Do nákladov si navyše môže zahrnúť aj výdavky na zhodnotenie nehnuteľnosti či na sprostredkovanie predaja. Ak by napríklad investoval do rekonštrukcie 10-tisíc eur, jeho zisk by nebol 30-tisíc eur, ale len 20-tisíc eur a platil by daň len z tejto sumy.

Zákon o dani z príjmov umožňuje daňovníkovi uplatniť nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka a na jeho manželku alebo manžela, uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa, uplatnenie zamestnaneckej prémie za splnenia zákonom vymedzených podmienok, zníženie základu dane o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Ak je základ dane daňovníka v roku 2021 rovný alebo je nižší ako 19 936,22 eura, nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka je 4 511,43 eura. Ak je základ dane daňovníka vyšší ako 19 936,22 eura, nezdaniteľná časť je rozdiel medzi sumou 9 495,49 eura a jednej štvrtiny základu dane daňovníka. Ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule. Na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka nemá nárok daňovník, ktorý je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku, predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodkového sporenia, výsluhového dôchodku alebo ak bol poberateľom dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, výsluhového dôchodku zo zahraničia alebo obdobného výsluhového dôchodku zo zahraničia.

Video
Všetko o daňovom priznaní s daňovou poradkyňou Alicou Orda - Oravcovou. Odvysielané 10. 3. 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové prizanie