Od júla bude vyšších takmer 60 dávok. Čo a ako sa mení? Kto dostane viac?

Sumy životného minima, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, čaká od 1. júla či januára budúceho roku zmena. Základná dávka vzrastie o 7,5 percenta a mala by presiahnuť sumu 234,42 eura. A s ňou aj takmer 60 dávok.

28.06.2022 06:00
rodina, papier Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sumy životného minima sa zvýšia od júla o 7,5 %. Presne o takúto hodnotu medziročne vzrástli príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku 2022. „Na úpravu životného minima sa použije ukazovateľ s nižšou hodnotou. Ceny nízkopríjmových domácností vzrástli v apríli medziročne o 11,7 % a príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku boli vyššie ako pred rokom o 7,5 %,“ uviedol v tlačovej správe Štatistický úrad SR. „Z oboch ukazovateľov sa v zmysle legislatívy použije pre úpravy životného minima ten, ktorý je nižší. Tento rok je to index zohľadňujúci medziročný rast príjmov na osobu počas prvého štvrťroka, čo bola hodnota 7,5 %. Po deviatich rokoch sa tak životné minimum bude upravovať podľa zmeny príjmov a nie podľa rastu cien,“ spresnil Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Životné minimum pre dospelú osobu tak stúpne o 16,32 eura na hodnotu 234,42 eura mesačne. Narastie tak takmer 60 príspevkov a dávok, ktoré sú naň viazané.

ťzp, hendikep, invalid Čítajte viac Hendikepovaným ľuďom sa zvýšia príspevky. O koľko?

„Valorizácia súm životného minima bude mať pozitívny vplyv na hospodárenie domácností, respektíve na ich príjmy. Pôjde predovšetkým o domácnosti s deťmi, ktoré poberajú štátne sociálne dávky, ďalej domácnosti, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi, a domácnosti fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či poberateľom 13. dôchodku. Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi sa zvýši o viac ako 104 eur pre náhradného rodiča, ktorý sa stará o dvoch súrodencov. Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi narastie až o 177 eur,“ uviedol rezort práce.

rodina Čítajte viac Aké bude penzijné minimum, koľko dostanú rodiny či hendikepovaní? Nové sumy životného minima ovplyvnia státisíce ľudí

V závislosti od životného minima sa zvyšujú napríklad rodičovské dávky. Suma rodičovského príspevku sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima s účinnosťou vždy od 1. januára nasledujúceho roka, teda od 1. januára 2023. K uvedenému dátumu sa tak suma rodičovského príspevku zvýši zo sumy 280 na 301 eur, ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala. Ak dostávala materské, tak suma rodičovského príspevku porastie zo sumy 383 na 412,60 eura.

Viac dostanú aj ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú opakované peňažné príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Zvýšenie príspevkov sa pozitívne dotkne takmer 150-tisíc ľudí.

Zvýšenie „hranice chudoby“ narobí trochu problém budúcim žiadateľom o predčasný dôchodok. Suma minimálnej penzie sa zrejme zvýši zo súčasných 261,70 na 281,40 eura. Môže sa teda stať, že práve pre nesplnenie tejto podmienky im Sociálna poisťovňa predčasnú penziu neprizná.

Aj keď príspevky na opatrovanie a osobnú asistenciu nie sú viazané na životné minimum, ich suma vrastie tiež. Po novom bude príspevok na opatrovanie vyplácaný v sume čistej minimálnej mzdy pre rok 2022, teda v sume 525,65 eura mesačne. Zvyšuje sa tiež hodinová sadzba osobnej asistencie, a to na 5,20 eura. Zvýšené príspevky poberatelia pocítia už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. Ešte v tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce na tento účel takmer 7,8 milióna eur. „Za dva roky sme peňažný príspevok na opatrovanie zvýšili o viac ako 22 % a peňažný príspevok na osobnú asistenciu o takmer 25 %,“ konštatoval minister práce Milan Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum