5 tipov, čo spraviť viac pre vaše úspory

Investovanie je na Slovensku stále opradené množstvom mýtov a chybných informácií, ktoré neskúsení investori robia. Mnohým sa zdá byť zložité, no opak je pravdou. Dôležité je pri ňom dodržiavať niekoľko jednoduchých princípov.

08.07.2022 16:00
sporenie, vklad, peniaze, investovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Čo ohrozuje vaše peniaze?

Legendárny ekonóm Paul Samuelson raz povedal, že ak chcete vzrušenie, choďte do Las Vegas, ale investovanie by sa skôr malo podobať sledovaniu schnúcej farby alebo rastúcej trávy. Cieľom investovania nie je špekulatívne obchodovanie s finančnými aktívami s vidinou extrémnych ziskov. Jeho cieľom je postupné budovanie finančného majetku, zhodnocovanie peňazí, ich ochrana pred infláciou. Práve inflácia je jedným z najväčších nepriateľov všetkých klientov, ktorí využívajú bežné vkladové produkty. Tie v súčasnom prostredí neponúkajú takmer žiadny úrok, reálna hodnota peňazí na nich uložených tak z roka na rok vplyvom inflácie klesá.

Liek na infláciu

Finančné trhy ponúkajú viacero príležitostí, ako v dlhodobom horizonte ochrániť svoje peniaze pred obvyklou infláciou. Bežný človek však často nemá dostatočné znalosti, skúsenosti, čas či kapitál, aby mohol investovať „na vlastnú päsť”. Pravdepodobnosť, že dokáže zvládnuť nástrahy finančných trhov, je malá. Práve preto vznikli podielové fondy. Vďaka nim môže každý investovať tak, ako najbohatší ľudia sveta. A to s akoukoľvek sumou. Pri takomto spôsobe investovania človek necháva komplikované investičné rozhodnutia na profesionálov.

Je investovanie iba pre vyvolených?

Mnohí si myslia, že investovanie je iba pre bohatých. Avšak nie je to vôbec zložité, stačí dodržať niekoľko jednoduchých tipov.

1. Stanovte si rozpočet

Hovorí sa, že kto minie všetko, čo zarobí, nikdy nebude bohatý. Cieľom každého racionálne zmýšľajúceho človeka by malo v prvom rade byť také upratanie svojich osobných financií, aby si každý mesiac niečo dokázal odložiť. Jedno zo základných finančných pravidiel odporúča pravidelne odložiť aspoň 10 % zo svojho príjmu. Komu sa to podarí, ten je na dobrej ceste, ale ešte nemá vyhraté. Dôležité je odložené peniaze ochrániť pred rastom cien, infláciou.

2. Čím skôr začnete, tým lepšie

Pri investovaní sa oplatí získať na svoju stranu užitočného pomocníka. Tým je čas. Čím skôr začnete investovať, tým viac môžete zarobiť. Čas je pre úspech pri investovaní často dôležitejší ako suma, ktorú investujete. Pomáha vám pritom aj sila zloženého úročenia. Vďaka nemu zarábate na peniazoch dvakrát – na investovanej sume, ako aj na výnose, ktorý táto suma generuje.

Investovať môžete aj malé sumy. Ak by ste investovali mesačne 50 eur do dynamickej investičnej stratégie s očakávaným výnosom 5 % p. a., po desiatich rokoch by ste mohli mať naakumulovanú sumu 8 000 eur. Ak by ste takto pravidelne investovali 20 rokov, cieľová suma by prekročila 20 000 eur.

3. Naučte sa, ako zvážiť riziko

Riziko pri investovaní býva často mylne interpretované ako riziko nenávratnej straty. Ide však skôr o riziko kolísania hodnoty mojej investície. Kto sa na to dopredu pripraví, urobí prvý nevyhnutný krok na úspešné investovanie. Pri investovaní je potrebné zvoliť si taký investičný produkt, ktorý zodpovedá klientovým očakávaniam o výnose a riziku. Ak som príliš konzervatívny klient, nemal by som investovať do dynamických produktov. Naopak, ak som dynamický klient, požadujem vyšší výnos, s výsledkom investovania v konzervatívnych produktoch nebudem spokojný.

Čím dlhší je môj investičný horizont, tým dynamickejší investičný produkt môžem využiť, samozrejme, ak mi to dovolí môj rizikový apetít. Ak sa necítim komfortne pri výraznejšom kolísaní hodnoty mojej investície, mal by som sa skôr zamerať na konzervatívnejšie produkty.

Najdôležitejším pravidlom je pripraviť sa na to, že aj pri výraznejších poklesoch hodnoty investície je dôležité nepanikáriť a zachovať chladnú hlavu. Finančné trhy sa vždy z každej negatívnej situácie dostali. Je to len otázka času.

4. Nedávajte všetky vajíčka do jedného košíka

Ide o základné investičné pravidlo. Jednoducho povedané, pri investovaní je zmysluplné nesnažiť sa hľadať „ihlu v kope sena“, ale skôr „kúpiť celú kopu“. Bežný investor by sa nemal snažiť hľadať príležitosť s najvyšším možným výnosom. Odporúča sa skôr zameriavať na produkty rozkladajúce riziko investovaním do rozmanitých tried aktíva využívaním viacero produktov. Takým spôsobom môže investor dosiahnuť zaujímavý výnos pri nižšej miere rizika. Práve preto patria medzi najobľúbenejšie investičné nástroje podielové fondy. Umožňujú jednoduchým a pohodlným spôsobom vstúpiť komukoľvek na finančný trh a zhodnocovať peniaze v rôznych typoch aktív, regiónov či sektorov.

5. Prvý krok je najťažší

Urobiť prvý krok je často to najťažšie. Ak ste sa dostali až sem, je zrejmé, že to so starostlivosťou o vaše peniaze myslíte vážne. Najjednoduchší spôsob, ako začať s investovaním, je formou postupného pravidelného investovania, pokojne aj s malými sumami do široko diverzifikovaného riešenia, ako je podielový fond. Ak si nie ste istí, ako na to, poraďte sa vo svojej banke či s finančným sprostredkovateľom alebo navštívte ich webovú stránku.

Zdroj: EFAMA

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #úspory #peniaze #mýty #fakty