Chcete ušetriť na poplatkoch v banke? Prinášame vám 10 rád ako na to

Viaceré banky zvýšili poplatky. Odborník na financie zo spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes prináša niekoľko praktických rád, ako môžu ľudia bankové poplatky minimalizovať alebo sa im aj úplne vyhnúť. Pri efektívnom využívaní účtu takto ušetria aj desiatky eur.

01.07.2022 12:00
banky Foto:
debata (1)

Poplatky sa menia relatívne často

Väčšina ľudí sa v banke zaujíma najmä o mesačný poplatok za vedenie účtu. No existuje aj množstvo ďalších, ktoré si bežne neuvedomujú, ale pritom ich stoja nemalé peniaze a týkajú sa ich účtu. „Najvyššie náklady spojené s vedením účtu tvoria práve sekundárne poplatky. Ide o hotovostné transakcie na pobočke, výbery z cudzích bankomatov alebo vystavenia rôznych potvrdení. Okrem toho existuje aj množstvo ďalších, napríklad poplatok za zasielanie výpisu z účtu poštou, poplatky za prevydanie platobnej karty, urgentné platby, platby v inej mene ako EUR a podobne. Klienti ich nájdu podrobne rozpísané v sadzobníkoch poplatkov na každej pobočke alebo webovej stránke banky,” hovorí Zoltán Čikes.

Podľa odborníka banky svoje sadzobníky poplatkov zvyknú meniť relatívne často. V priemere je to jeden až štyrikrát do roka. „Málokedy sa stáva, že ľudia svoj účet zmenia len z toho dôvodu, aby platili nižšie poplatky, resp. aby za vedenie účtu platili menej ako v konkurenčnej banke. Treba si uvedomiť aj to, že po splnení určitých podmienok môžu mať klienti vo väčšine bánk účet aj úplne zadarmo,” radí Čikes.

euro, peniaze, mince, bankovky, strom Čítajte aj Ako sa budú zaokrúhľovať nákupy v hotovosti od júla? Tu sú príklady!

Zmena účtu? Najčastejšie kvôli hypotéke

Ľudia si zároveň prácne porovnávajú poplatky a podmienky bežných bankových účtov. Je to najmä kvôli zvyku a ich pohodlnosti. Ak sa rozhodnú svoj účet zmeniť, je to väčšinou z úplne iného dôvodu. „Podľa našich skúseností najčastejšie k zmene účtu dochádza pri riešení úverových produktov. Ak si klient popri úvere v novej banke založí aj bežný účet, veľakrát tak získa výhodnejšie podmienky, zľavu z úrokovej sadzby alebo mu banka odpustí poplatok za poskytnutie úveru. Najčastejšie tak robia pri hypotéke, no môže ísť aj o spotrebný úver.”

Banky nastavujú podmienky svojich produktov tak, aby bolo pre klientov výhodnejšie využívať všetky bankové produkty pod jednou strechou. „Ak si napríklad klient plánuje brať hypotéku, zväčša bude pre neho výhodnejšie mať v rovnakej banke aj bežný účet. Pri výbere banky sa rozhodujete hlavne podľa parametrov úveru, keďže tu vznikajú omnoho zásadnejšie rozdiely v cene ako pri bežných účtoch. Klienti si preto v tej istej banke otvoria aj bežný účet, aby získali výhodnejšie podmienky hypotéky či spotrebného úveru,” dodáva Zoltán Čikes.

výpoveď, práca, nezamestnanosť, nezamestnaný Čítajte aj Nezamestnaní dostanú od júla viac peňazí. Maximálne však 1200 eur!
1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #banky #poplatky #účty #klienti