Nezamestnaní dostanú od júla viac peňazí. Maximálne však 1200 eur!

Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od júla zvýši o viac ako 77 eur mesačne. Garančná dávka stúpne o 234 eur.

28.06.2022 12:38
výpoveď, práca, nezamestnanosť, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Od júla budú noví žiadatelia o dávku v nezamestnanosti dostávať o 77 eur mesačne vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti. „Týkať sa to bude tých, ktorí sa po 1. júli zaevidujú na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných 4 rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2 422 eur mesačne,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. „Až o 234 eur mesačne sa od 1. júla zvýši aj maximálna garančná dávka, ktorú Sociálna poisťovňa vypláca zamestnancom v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa,“ pripomenul.

rodina, papier Čítajte aj Od júla bude vyšších takmer 60 dávok. Čo a ako sa mení? Kto dostane viac?

Maximálna dávka v nezamestnanosti? Najviac 1 234,30 eura

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti dosiahne od 1. júla pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 1 234,30 eura (v súčasnosti je 1 154,80 eura) a pri 30-dňovom mesiaci 1 194,50 eura (v súčasnosti 1 117,50 eura). „Noví žiadatelia tak budú dostávať maximálnu dávku vyššiu o viac ako 77 eur mesačne. Poberať ju možno najviac 6 mesiacov,“ povedal Kontúr.

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, t. j. zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo zamestnanci/do­hodári na základe dohody o vykonaní práce, či dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení.

Video
Kedy máte nárok na odchodné a kedy na odstupné, vysvetľuje Katarína Kasalová (advokátska kancelária MPH - odvysielané 9. 7. 2021.)

Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom bol pracovnoprávny vzťah ukončený (dohodou či výpoveďou) a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, resp. neurčitý čas. Podrobnosti sú uvedené na webovej stránke Sociálnej poisťovne tu: Dávka v nezamestnanosti.

„Nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla.“ Kontúr ale upozornil, že poistencom, ktorí už dávku poberajú, sa výška dávky od júla nemení.

počítanie, kalkulačka Čítajte aj Živnostníci si od júla priplatia na odvodoch. Koľko? Tu je kalkulačka!
8 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnaný #dávka v nezamestnanosti #garančná dávka