Kde a ako si vyberiete v Chorvátsku peniaze bez poplatku?

Dovolenkárov isto potešila správa, že chorvátske kuny nahradí euro. Táto zmena však nastane až v januári a preto je stále namieste otázka, či je výhodnejšie zmeniť si peniaze pred cestou, využiť bankomat v Chorvátsku alebo platiť kartou.

30.06.2022 18:00
Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vo všeobecnosti, brať so sebou na dovolenku kartu je bezpečnejšie než hotovosť. Kartu v prípade straty či odcudzenia dokážete rýchlo zablokovať. No k stratenej hotovosti sa už asi tak ľahko nedostanete.

Platba kartou v Chorvátsku

Výhoda platby karty spočíva aj v kurzovom prepočte – kým zmena hotovosti sa počíta valutovým kurzom, platba kartou sa prepočítava devízovým a ten je výhodnejší. Preto, ak sa dá v zahraničí platiť kartou, odporúčame používať kartu, píše na blogu Tatra banky Zuzana Žiaranová.

Mám si zvoliť pri platbe kartou prepočet na kuny či doláre?

V supermarkete sa vás môže pokladník spýtať, v akej mene chcete zaplatiť. Prípadne sa vám táto otázka zjaví priamo na termináli. Správnou odpoveďou sú kuny. Ide o službu DCC – Dynamic currency conversion. Keď si zvolíte inú než miestnu menu, transakcia sa prevedie podľa výmenného kurzu, ktorý určuje poskytovateľ zariadenia. A ten môže byť značne nevýhodný.

Naopak, ak si vyberiete chorvátske kuny, budete mať istotu, že sa platená suma prepočíta kurzom vašej banky.

Výber z chorvátskeho bankomatu bez poplatku

Ak už teraz viete, že budete potrebovať aj hotovosť, overte si, či sú v oblasti, kam cestujete, bankomaty. Prioritne hľadajte bankomaty bankovej skupiny, kam patrí aj vaša banka. Klienti zvyknú mať výbery z takýchto bankomatov zvýhodnené.

Napríklad Tatra banka svojim klientom neúčtuje poplatok za výber z bankomatov skupiny Raiffeisen Bank International (RBI).

Pozor, to však neznamená, že za výber z takéhoto bankomatu nezaplatíte. Zahraničná banka si môže účtovať vlastný poplatok, o ktorom vás však musí informovať na obrazovke bankomatu ešte pred samotným výberom.

Pri výbere hotovosti z bankomatu, rovnako ako pri platbe kartou, sa môžete stretnúť s otázkou, v akej mene sa má urobiť prepočet. Ide opäť o službu DCC a platí, že výhodnejší je prepočet na chorvátske kuny.

Výmena peňazí pred cestou

Ak sa vo vašej dovolenkovej lokalite nenachádza žiadny zo zvýhodnených bankomatov, môžete si zmeniť eurá na kuny ešte na Slovensku vo svojej banke.

Klienti Tatra banky neplatia v pobočke žiadny poplatok za hotovostný výber v cudzej mene a aktuálny kurz si môžu pozrieť v kurzovom lístku, ako aj v aplikácii Tatra banka. Ak si chcú urobiť rýchly prepočet z eura € na chorvátske kuny (HRK), na stránke s kurzovým lístkom aj v mobilnej aplikácii nájdu menovú kalkulačku.

Čo s hotovosťou, ktorá mi ostane na konci dovolenky?

Chorvátske kuny si viete na konci dovolenky vymeniť naspäť za euro. Opäť, klienti Tatra banky neplatia za túto službu žiadny poplatok.

Ideálne je však výmenu kún riešiť ešte v dovolenkovej sezóne a neodkladať ju zbytočne až na koniec roka, keďže Chorvátsko prechádza od 1. 1. 2023 na euro. Od decembra vymeníte chorvátske kuny už len na území Chorvátska alebo v chorvátskych bankách.

Zdroj: Zuzana Žiaranová, Tatra banka

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #bankomat #kuny