Opatrovateľom aj hendikepovaným ľuďom „pristane“ na účte viac peňazí. O koľko?

Sedemnásť eur. Toľko pribudne na účty opatrovateľov v produktívnom veku už v auguste. Človek, ktorý je osobným asistentom, si „prilepší“ o 40 centov. „Prilepší“ si tak viac ako 76-tisíc opatrovateľov a osobných asistentov. Viac dostanú aj hendikepovaní ľudia, ktorí poberajú opakované príspevky na kompenzáciu svojho postihnutia.

12.07.2022 07:59
dôchodkyňa, opatrovateľka, česanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Výšky peňažného príspevku na opatrovanie upravuje zákon o kompenzáciách v závislosti od toho, či opatrovanie vykonáva dôchodca alebo osoba v produktívnom veku, od počtu opatrovaných osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a od rozsahu poskytovaného opatrovania. V závislosti od týchto skutočností ustanovuje zákon o kompenzáciách peňažný príspevok na opatrovanie v siedmich výškach,“ píše sa v dôvodovej správe návrhu nariadenia na zvýšenie príspevkov.

Od júla sa opatrovateľovi v produktívnom veku, ktorý opatruje jednu osobu s hendikepom, príspevok zvyšuje o 17,21 eura, z pôvodných 508,44 eura, a dosiahne sumu čistej minimálnej mzdy pre tento rok – 525,65 eura mesačne. Ak opatruje dve a viac osôb, dostane viac o 22,93 eura – 699,15 eura mesačne.

ťzp, hendikep, opatrovanie, príspevok na opatrovanie Čítajte viac Ste opatrovateľom alebo asistentom? Od júla dostanete viac peňazí. Koľko?

Ak jej ale opatrovateľom penzista, ktorý dostáva dôchodok, ten dostane len polovicu z tejto sumy, teda 262,85 eura mesačne v prípade, že opatruje jednu osobu. Tu sa zohľadňuje fakt, že pre poberateľov v produktívnom veku je tento príspevok spravidla ich jediným príjmom.

Už v auguste sa zvýšenie mesačných výšok príspevku na opatrovanie pozitívne prejaví celkom u 64 287 jeho poberateľov. Z toho v produktívnom veku je spolu 40 501 ľudí a tých, ktorým je spolu s príspevkom na opatrovanie vyplácaná aj dôchodková dávka, je celkovo 23 786.

Zvýšenie hodinovej sadzby osobnej asistencie na 5,20 eura (z pôvodných 4,82 eura) predstavuje pri priemernom mesačnom rozsahu osobnej asistencie 140 hodín navýšenie príspevku na osobnú asistenciu o približne 53 eur mesačne. Dotkne sa to mesačne vyše 12-tisíc osôb s ŤZP a pozitívne sa to prejaví aj na odmene približne 15 600 fyzických osôb, ktoré sú platené z tohto peňažného príspevku.

opatrovanie opatrovateľka Čítajte viac Vláda odklepla viac peňazí pre opatrovateľov aj osobných asistentov

„Za dva roky sme peňažný príspevok na opatrovanie zvýšili o viac ako 22 % a peňažný príspevok za osobnú asistenciu o takmer 25 %,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Od júla sú vyššie aj opakované príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Tie sa však neodvíjajú od mzdy, ale od súm životného minima. A keďže to vzrástlo o viac ako sedem percent, vyššie sú aj tieto príspevky. Ide predovšetkým o peňažný príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov (diétne stravovanie, hygiena alebo opotrebovanie, prevádzka osobného motorového vozidla, pes so špeciálnym výcvikom).

Príspevok na prepravu je po novom v sume 119,61 eura (do konca júna to bolo 111,26), na diétne stravovanie – I. skupina – 43,51 eura (predtým 40,48), II. skupina – 21,76 eura (do konca júna 20,24), III. skupina – 13,06 eura (predtým 12,15), príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s hygienou alebo s opotrebovaním šatstva, bielizne, obuvi a bytov. zariadenia 21,76 eura (predtým 20,24), na prevádzku auta 39,15 eura (do konca júna 36,42) a na starostlivosť o psa so špeciálnym výcvikom – 52,21 eura (predtým 48,57).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #peniaze #príspevok na opatrovanie