Pokračovanie článku: Opatrovatelia a asistenti dostanú v auguste viac peňazí. Koľko? Pozrite si tabuľku!

  • Štát každoročne zvyšuje hodinovú sadzbu osobnej asistencie a peňažný príspevok na opatrovanie podľa aktuálne platnej minimálnej mzdy. Zámerom je zlepšenie podmienok pre osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu alebo opatrujú fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby.
  • Výšky peňažného príspevku na opatrovanie upravuje zákon o kompenzáciách a je odstupňovaný v závislosti od toho, či opatrovanie vykonáva fyzická osoba, ktorá poberá/nepoberá niektorú z dôchodkových dávok, od počtu opatrovaných osôb s ŤZP a od rozsahu poskytovanej služby.
  • Od 1. júla sa opatrovateľovi v produktívnom veku, ktorý opatruje jednu fyzickú osobu s ŤZP, príspevok zvyšuje o 17,21 eura ( z pôvodných 508,44 eura) a dosiahne sumu čistej minimálnej mzdy na tento rok, teda 525,65 eura mesačne. Ak opatruje dve a viac osôb, dostane viac o 22,93 eura, dostane 699,15 eura mesačne.
  • Ak je opatrovateľom penzista, dostane príspevok v polovičnej výške, teda 262,85 eura mesačne pri opatrovaní jednej osoby. Tu sa zohľadňuje fakt, že pre poberateľov v produktívnom veku je tento príspevok spravidla ich jediným príjmom.
  • Ešte v tomto roku sa zvýšenie mesačných výšok peňažného príspevku na opatrovanie pozitívne prejaví celkom u 64 287 jeho poberateľov. Z toho v produktívnom veku je spolu 40 501 a tých, ktorým je spolu s príspevkom na opatrovanie vyplácaná aj dôchodková dávka, je celkovo 23 786.
  • Zvýšenie hodinovej sadzby osobnej asistencie na 5,20 eura (z pôvodných 4,82 eura) predstavuje pri priemernom mesačnom rozsahu osobnej asistencie 140 hodín navýšenie príspevku na osobnú asistenciu o cca 53 eur mesačne. Dotkne sa to mesačne vyše 12-tisíc osôb s ŤZP a pozitívne sa to prejaví aj na odmene približne 15 600 fyzických osôb, ktoré sú platené z tohto peňažného príspevku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #asistent #osobná asistencia #opatrovateľský príspevok