Leto bude drahé! Priplatíme si za jedlo aj cestovanie

V lete sa menia aj nákupné preferencie Slovákov. Viac siahame po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine, doprajeme si dovolenku. Leto ale bude drahšie ako vlani.

07.07.2022 11:35
potraviny, ceny, nákupy Foto:
Ceny potravín sa šplhajú do závratných výšok.
debata (24)

Na aké tovary a služby míňame viac v lete ako počas iných mesiacov? Koľko si tento rok priplatíme za typicky letné potraviny, ubytovanie v hoteli či za benzín? Ovplyvnia vysoké ceny prázdninové plány Slovákov? Nielen na tieto otázky hľadala odpovede v aktuálnej analýze nalytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Nákupné preferencie zákazníkov sú každoročne počas prázdninových mesiacov iné v porovnaní s ostatnými mesiacmi roka. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu DATAMAR a MNFORCE uskutočnené počas júla 2021 v Bratis­lavskom kraji. Podľa neho v lete preferujeme najmä zmrzlinu, a to s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu – 13 %. Rovnaká preferencia patrí aj nápojom. Počas prázdnin ale míňame viac oproti iným mesiacom taktiež na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %.

Toto leto zaplatíme viac ako vlani

V máji 2022 ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli až o 12,6 %, čo je rekord za posledných 22 rokov. Oproti vlaňajšiemu roku sme si podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) priplácali najmä za pohonné látky (takmer 37 %), potraviny a nealkoholické nápoje (16,0 %) či za energie (15,7 %). Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace nepotešia, nakoľko aj počas prázdnin očakávame dvojciferné tempá zdražovania v krajine.

Priplatíme si aj za typicky „letné“ druhy potravín. Najmä za zeleninu, zmrzlinu, ale i nápoje Spomedzi potravín platíme v obchodoch najmä za oleje a tuky (40,1 %), zeleninu (19,6 %), chlieb a obilniny (18,8 %), mlieko, syry a vajcia (17,4 %) a mäso (16,5 %).

Priplácame si aj za typicky „prázdninové“ druhy potravín. Zo zeleniny výrazne viac platíme za papriku (o 58,6 %) a paradajky (o 32,2 %). O niečo lepšia situácia je pri ovocí. Hrozno nás síce vyjde drahšie ako vlani o 29,5 %, ale za jablká a melóny platíme menej a to o – 6,8 % a – 2,6 %.

Cenovky sa smerom nahor hýbu aj v prípade zmrzliny, ktorá zdražela o takmer desať percent. Viac ako pred rokom zaplatíme ale aj za nápoje. Minerálka je podľa najaktuálnejších údajov medziročne drahšia o 11,7 %, ovocná šťava či malinovka o cca 8 až 9 %. V prípade nealkoholického piva vzrástli ceny o 3,1 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov a to o 15,1 %. Slané tyčinky sú drahšie o 7,1 % a arašidové oriešky o 5,5 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov (prehľadu cien potravín) ŠÚ SR.

Aj za ďalšie tovary a služby, ktoré preferujeme viac v lete ako počas iných mesiacov roka, si priplácame. Reštaurácie nás vychádzajú viac ako vlani o 13,5 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,3 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 9,7 %, avšak za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si priplatíme iba 0,5 %.

Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie o necelých päť percent.

Na druhej strane oblečenie a obuv zdraželi dosiaľ najmiernejšie a to o 4,2 % a 2,0 %, pričom v tomto období ich ešte tlačia smerom dole výpredaje. Obdobná situácia je aj v prípade spotrebičov s aktuálnym nárastom cien o 5 až 7 % a s potenciálom určitého poklesu cien vďaka letným zľavám.

Cesta autom nás vychádza drahšie

Počas uplynulých týždňov a mesiacov boli neprehliadnuteľnými aj rastúce ceny pohonných látok. Ani počas prázdninových mesiacov tomu nebude inak a za cestu autom si priplatíme. Cena za 1 liter benzínu sa aktuálne (za 25. týždeň 2022) pohybuje na úrovni 1,914 eura, čomu zodpovedá medziročný nárast o 39,3 %.

Plná 50 litrová nádrž benzínu nás tak vyjde na 95,70 eura, čo je medziročne viac o 27 eur. V prípade nafty nás jeden liter vychádza na 1,916 eura, čo je oproti vlaňajšku viac o 55,3 %. Za 50 litrovú nádrž nafty tak zaplatíme v priemere 95,80 eura, čo je o 34,10 viac ako vlani.

Ani vysoká inflácia zatiaľ Slovákov v míňaní nezastavila

Hoci sa Slovensko už zopár mesiacov pasuje s rekordne vysokými úrovňami inflácie, tržby obchodníkom rastú. Maloobchodné tržby totiž počas prvých piatich mesiacov 2022 zaznamenali medziročný nárast o cca 13 %. Po pandémii, respektíve po uvoľnení opatrení, sa dominantnými stali opäť fyzické prevádzky obchodov, čo potvrdzujú aj dáta ŠÚ SR.

Všetky typy maloobchodu, ktoré využívajú ako hlavný predajný kanál kamenné predajne, zaznamenali v období január až máj 2022 medziročný nárast tržieb. Naopak, maloobchod mimo predajní, stánkov a trhu, ktorého súčasťou sú obchody zamerané výlučne alebo hlavne na online nakupovanie, zaznamenal ako jediný pokles tržieb a teda obrat z úvodu roka 2021 sa mu nepodarilo zopakovať.

Aj napriek rastúcej inflácii, omikronovej vlne a vojnovému konfliktu na Ukrajine dokázala počas prvého kvartálu 2022 práve vyššia spotreba slovenských domácností potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine.

Zrejme aj v najbližšom období podporí oslabenú ekonomiku práve spotreba obyvateľov. Hoci rast platov nebude stačiť na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia bude doliehať na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využijú na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Potraviny #inflácia #ceny #jedlo #zdražovanie #ceny potravín