Pandemická óčéerka počas prázdnin? Kedy je možné ju poberať?

V niektorých životných situáciách môžu rodičia či iní poistenci dostávať zo Sociálnej poisťovne dávku pandemické ošetrovné aj počas letných školských prázdnin.

11.07.2022 14:54
teplota, choré dieťa, zúfalá matka, chrípka Foto:
debata

Môže sa tak stať v prípade detí materských škôl, ktoré budú počas prázdnin príslušným orgánom uzatvorené alebo ak takéto dieťa ochorie a potvrdí to lekár. Podobne nárok na dávku vznikne aj v prípade školopovinných detí do 16 rokov veku, ktoré ochorejú a potrebu ošetrovania im potvrdí lekár. S dávkou tiež môžu rátať poistenci detí do 11 rokov veku, ktorým lekár nariadi karanténu či izoláciu.

Pandemické ošetrovné: školáci

Počas školských prázdnin (1. júl – 31. august) nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy bežne nevzniká, vtedy je škola uzatvorená na základe školského zákona bez ohľadu na pandemickú situáciu. Ak však školopovinné dieťa do 16 rokov veku v období prázdnin ochorie, a to bez ohľadu na to, či pôjde o ochorenie COVID-19 alebo iné ochorenie, poistencovi môže vzniknúť nárok na pandemické ošetrovné. Dávku mu po splnení ostatných zákonných podmienok bude Sociálna poisťovňa vyplácať za obdobie, ktoré v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa. Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, poistencovi vznikne nárok na bežné ošetrovné v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Pandemické ošetrovné: deti materských škôl

Deti, ktoré navštevujú materskú školu, nemajú školský rok rozdelený na obdobie školského vyučovania a prázdnin. Ak je počas prázdnin materská škola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (regionálny úrad verejného zdravotníctva, zriaďovateľ, riaditeľ), nárok na pandemické ošetrovné poistenci budú mať. Rovnako môžu dávku dostávať aj v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu ošetrovania v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa.

Postup pri žiadosti o dávku: nemení sa

Počas prázdnin sa postup žiadosti o dávku nemení. Rodičia či iní poistenci, ktorí ošetrujú choré dieťa, žiadajú pobočku Sociálnej poisťovne o ošetrovné (aj pandemické) prostredníctvom originálu žiadosti o ošetrovné potvrdenej lekárom (tlačivo má k dispozícii lekár) a v prípade zamestnanca aj zamestnávateľom.

Tí, ktorí sa starajú o zdravé dieťa, pretože zariadenie, ktoré dieťa navštevuje, je uzatvorené príslušným rozhodnutím, žiadajú o pandemické ošetrovné prostredníctvom elektronického formulára na webovej stránke Sociálnej poisťovne tu: Žiadosť o pandemické ošetrovné. Rovnako prostredníctvom tohto elektronického formulára žiadajú o pandemické ošetrovné aj poistenci, ktorých dieťa do 11 rokov veku má lekárom telemedicínsky nariadené karanténne opatrenie/izoláciu. Povinnosťou poistenca zostáva na konci kalendárneho mesiaca zaslať pobočke elektronický formulár Čestného vyhlásenia, v ktorom vyznačí dni, počas ktorých sa o dieťa staral alebo ošetroval a počas ktorých dosahoval príjem. Aj tento formulár je dostupný na stránke Sociálnej poisťovne: Čestné vyhlásenie k pandemickej OČR

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocenské #OČR #óčeerka