Ako vybrať cestovné poistenie na letnú dovolenku

Nemáte uzatvorené cestovné poistenie? Dovolenka sa vám môže predražiť o desiatky až tisícky eur. Za jednoduché ošetrenie v zahraničí, ako je napríklad úpal, zaplatíte v Európe minimálne 100 eur, mimo Európy ešte viac. Pri zložitejších prípadoch treba počítať so stovkami až tisíckami eur.

22.07.2022 10:00
rodina, leto, prázdniny, kufre, letisko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cestovné poistenie ponúka na Slovensku množstvo poisťovní a zorientovať sa v ponuke nemusí byť jednoduché. Odborníci na cestovné poistenie radia pri výbere zvážiť, ktoré riziká chcú mať poistením kryté, taktiež čo všetko plánujú počas dovolenky robiť, napríklad vykonávať nejaké adrenalínové športy, prípadne plánujú turistiku v horách a podľa toho si zvoliť riziká, ktoré chcú mať pokryté. „Cestovné poistenie nie je povinné, ale odporúčame ho uzavrieť pred každou cestou do cudziny. Najdôležitejšou zložkou cestovného poistenia je krytie liečebných nákladov, ktoré poistenému vykryje nevyhnutné liečebné náklady spojené s úrazom alebo akútnym ochorením v zahraničí,“ hovorí Mária Brezanská, odborníčka na neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk. Potrebné je podľa nej uvedomiť si, že aj keby ste dovolenkovali len v rámci krajín EÚ, Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) vám nepomôže v takom rozsahu ako komerčné cestovné poistenie.

pes Čítajte viac Dovolenka so psom: Ako cestovať autom, lietadlom a čo ak pes spôsobí škody?

"Akceptujú ho len verejné zdravotnícke zariadenia a za ošetrenie alebo za lieky si zároveň musíte doplácať rovnako ako miestni obyvatelia. EPZP sa nevzťahuje ani na prevoz do nemocnice alebo na Slovensko, ktorý býva tiež nákladnou záležitosťou. Rozdiel je aj v tom, že v rámci komerčného poistenia máte v prípade potreby k dispozícii aj asistenčné služby, " vysvetľuje Brezanská.

Výber vhodného cestovného poistenia nemožno generalizovať. Podľa odborníčky závisí od potrieb a preferencií každého klienta. Produkty jednotlivých poisťovní sa od seba líšia rozsahom a limitmi krytia, možnosťami pripoistení, rozsahom asistenčných služieb. „Odporúčam, aby sa klienti pri výbere vhodného poistenia nepozerali len na najnižšiu cenu, ale všímali si hlavne to, čo dané poistenie obsahuje a zvolili rozumný pomer medzi cenou a šírkou poistného krytia. Čo sa týka preferovaných pripoistení, klienti najčastejšie využívajú pripoistenie batožiny, úrazu, zodpovednosti a storna, ale poisťovne dnes ponúkajú oveľa viac pripoistení ako v minulosti, napríklad možnosťou pripoistenia športovej činnosti, manuálnej práce, chronických ochorení, opustenej domácnosti a podobne,“ dodáva Brezanská.

Castolovice Čítajte viac Chystáte sa na dovolenku do Česka? Toto by ste mali pred cestou vedieť

Poistenie sa však netýka len zahraničnej dovolenky, určite sa vyplatí mať poistku v prípade, ak sa chystáte do slovenských hôr. Pred odchodom na túru sa vyplatí mať uzatvorené poistenie do hôr, ktoré si viete jednoducho uzavrieť aj v aplikácii Horská záchranná služba. Poistenie do hôr preplatí zásah Horskej záchrannej služby v horských oblastiach a jaskyniach všade tam, kde má horská služba pôsobnosť. Toto poistenie kryje samotnú záchranu a poskytnutie prvej pomoci, ale napríklad aj pátranie, ak sa stratíte v lese. „Priemerná cena zásahu Horskej záchrannej služby sa pohybuje na úrovni 400 eur. V prípade náročnejšieho zásahu alebo, ak je potrebné privolať vrtuľník však treba rátať s omnoho vyššími sumami,“ upozorňuje Marek Biskupič z Horskej záchrannej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie