Dovolenka? Ako sa pre vysokú infláciu nedostať do problémov

Rekordne vysokú infláciu pocítia Slováci v peňaženkách aj na dovolenke.

22.07.2022 16:00
auto, dovolenka, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Kto k moru cestuje autom, mal by rátať s vyššími výdavkami za tankovanie. Ceny pohonných hmôt výraznejšie vzrástli nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Kto chce ušetriť, odporúčam si naplánovať, v ktorom štáte je najlepšie natankovať plnú nádrž,“ hovorí František Burda, analytik FinGO.sk.

„Drahšie sú aj nákupy potravín a to isté platí pre stravovanie v reštauračných zariadeniach. Treba počítať aj s palivovými príplatkami k letenkám a mali by ste mať pripravenú aj vyššiu rezervu na ubytovanie.“ Mnohí Slováci z dôvodu drahších služieb v tomto roku môžu prehodnotiť svoje dovolenkové plány. Radšej sa uskromnia a aby ušetrili potrebné financie v domácom rozpočte, ostanú doma. Prípadne sa namiesto cudziny vyberú na kratšie letné pobyty v rámci Slovenska, ktoré im rozhodne má čo ponúknuť.

Video
Právnička Katarína Kasalová (advokátska kancelária MPH) o aktuálnych pravidlách cestovania do zahraničia a zájazdoch s cestovnými kanceláriami - odvysielané 18. 6. 2021.

„Ak je niekto s financiami nadoraz, nemal by počas letnej dovolenky “rozhadzovať” viac, ako si môže dovoliť. Určite neodporúčam siahať na povolené prečerpanie účtu alebo na peniaze z kreditnej karty len preto, aby si človek doprial vytúženú drahšiu dovolenku. Takéto správanie môže byť veľmi zradné,“ upozorňuje Burda.

Dovolenku si dobre naplánujme a majme pripravenú rezervu aj na možné zvýšenie ceny zo strany cestovnej kancelárie. Tá môže cenu zájazdu zdvihnúť a klientovi neostáva nič iné iba zvýšenie doplatiť alebo potom zaplatiť storno poplatok zájazdu.

„Čo by ste mali mať určite pribalené k dovolenke, je komplexné cestovné poistenie. Nespoliehať sa na rôzne poistenia k bežný účtom, debetným alebo kreditným kartám, ktoré ich nemusia kryť dostatočne,“ dodal František Burda.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dovolenka #výdavky #peňaženka