Ľudia na stravu a cestovné dostanú od septembra viac peňazí. Koho sa to týka?

Stravné príspevky pre zamestnancov budú vyššie. Minimálna hodnota stravného lístka bude od septembra 4,80 eura. Znamená to aj zvýšený príspevok na stravu pre zamestnancov, keďže 55 % z tejto sumy uhrádza zamestnávateľ.

06.08.2022 09:19
stravovanie, gastrolístky, stravné lístky Foto: ,
debata (2)

Mechanizmus určenia výšky stravného stanovuje zákon o cestovných náhradách. V apríli mesačný kumulovaný index cien dosiahol hodnotu 105,7 %, čo je zvýšenie o 5,7 percentu­álneho bodu oproti základni (kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného).

Tým bola splnená podmienka pre zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách. „Máme dobre nastavený systém. Akonáhle inflácia stúpa, ministerstvo práce na základe údajov od Štatistického úradu zvyšuje sumy stravného a cestovných náhrad. Dotkne sa to aj ľudí, ktorí dostávajú gastrolístky a tiež tých, ktorí alternatívne berú finančný príspevok. Celkovo tým pomôžeme státisícom zamestnancov na Slovensku,“uvádza minister práce Milan Krajniak.

Suma stravného od 1.septembra zvýši nasledovne:

  • 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 6 eur na 6,40 eura,
  • nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 9 eur na 9,60 eura,
  • nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 13,70 eura na 14,50 eura.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,40 eura bude minimálna hodnota stravovacej poukážky 4,80 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Vyššie budú aj cestovné náhrada

Po novom sa počíta so zvýšením pre jednostopové vozidlá a trojkolky z 0,059 eura za kilometer na 0,063 eura a pre osobné cestné motorové vozidlá z 0,213 eura na 0,227 eura za prejdený kilometer.

V zmysle zákona upravuje ministerstvo práce sumy stravného pre jednotlivé časové pásma na základe údajov Štatistického úradu SR o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Zvýšenie súm vykoná, ak rozdiel kumulatívneho indexu cien za príslušný kalendárny mesiac a hodnoty základne bude najmenej 5 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #stravné #lístky #stravné lístky