Dávka v nezamestnanosti: Koľko peňazí môžete dostať? Maximálne 1 200 eur

Od júla dostávajú ľudia, ktorí prišli o prácu, viac peňazí. Maximálna dávka v nezamestnanosti vzrástla o viac ako 77 eur. Pridané dostanú ale len ľudia, ktorí o podporu v nezamestnanosti požiadali po prvom júli. Všetci tí, ktorí majú dávku priznanú, dostávajú naďalej rovnakú sumu.

15.08.2022 08:00
výpoveď, nezamestnanosť, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Miera evidovanej nezamestnanosti bola v júni na úrovni 6,28 percenta. „Pokles nezamestnanosti na západnom a na strednom Slovensku je za uplynulé mesiace kontinuálny. Nepredpokladám preto, že by v okresoch s najnižšou nezamestnanosťou došlo v najbližšom období ešte k ďalšiemu poklesu. Naším cieľom je zamerať sa nielen na okresy s najvyššou nezamestnanosťou, ale predovšetkým na prevenciu, to znamená, pomôcť nájsť ľuďom, ktorí prišli o prácu, čo najskôr novú, aby dlhodobo nezostávali bez príjmu.

Optimizmom ma napĺňa najmä fakt, že od začiatku roka neustále klesá aj počet znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, teda tých, ktorí si prácu hľadajú ťažšie. Je to najlepšia spätná väzba, že projekty, ktoré sme spustili, fungujú,“ uviedol minister práce Milan Krajniak.

Počet uchádzačov o zamestnanie evidovaných 12 a viac mesiacov na úrade práce dosiahol najnižšie číslo za posledných 17 mesiacov. Podľa predpovedí Inštitútu sociálnej politiky by pokles nezamestnanosti mohol pokračovať aj v júli. „Tento pokles bol zaznamenaný aj napriek zhoršeniu Indikátora ekonomického sentimentu, ktoré naznačuje, že slovenské firmy a spotrebitelia sú menej optimistickí ohľadne súčasnej situácie a budúceho vývoja ako v predchádzajúcom období. Je preto možné, že zhoršené vyhliadky do budúcna povedú k ochladeniu dopytu po pracovnej sile, no naše odhady stále poukazujú na ďalší priaznivý vývoj aj v mesiaci júl,“ vysvetlil analytik Matúš Baliak z Inštitútu sociálnej politiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti