Pokračovanie článku: Kto dostane dávku v nezamestnanosti a kto nie?

Čo sa považuje za obdobie poistenia v nezamestnanosti?

  • Za obdobie poistenia v nezamestnanosti sa považuje obdobie od vzniku po zánik povinného poistenia v nezamestnanosti (vznik prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti sa posudzuje rovnako ako zánik povinného poistenia v nezamestnanosti a skončenie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti sa posudzuje rovnako ako vznik povinného poistenia v nezamestnanosti),
  • poistenia, resp. zamestnania alebo obdobie samostatnej zárobkovej činnosti nadobudnuté v členských štátoch Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Švajčiarskej konfederácie, ktoré sa preukazuje prenosným dokumentom PD U1 vydaným príslušnou inštitúciou členského štátu alebo štruktúrovaným elektronickým dokumentom (SED) U002, ktorý slúži výlučne na komunikáciu medzi príslušnými inštitúciami členských štátov, od vzniku po zánik dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Dobrovoľné poistenie zaniká aj odo dňa, v ktorom nie sú splnené podmienky dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.

Do obdobia poistenia v nezamestnanosti sa nezapočítava obdobie:

  • získané ku dňu vzniku predchádzajúceho nároku na dávku,
  • počas ktorého zamestnanec nemal vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, to neplatí pre obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky počas pracovného pomeru a obdobie vylúčenia povinnosti platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti (napr. v období nároku na materské, v období péenky).
  • Poistenie v nezamestnanosti sa nevzťahuje na človeka, ktorému bol priznaný predčasný alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 % a osobu, ktorá má priznaný invalidný dôchodok a dovŕšila dôchodkový vek.
  • Obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa započítava na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti len vtedy, ak za toto obdobie poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti najneskôr v posledný deň splatnosti poistného na poistenie v nezamestnanosti. Podmienka zaplatenia poistného na poistenie v nezamestnanosti sa považuje za splnenú, ak suma dlžného poistného na poistenie v nezamestnanosti je v úhrne nižšia ako päť eur.
  • Poistné na poistenie v nezamestnanosti je splatné do ôsmeho dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí poistné.
  • Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa nezapočítava obdobie poistenia v nezamestnanosti, ktoré bolo získané ku dňu vzniku predchádzajúceho nároku na dávku v nezamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti