Do nového školského roku idú deti s chudobnejším vreckovým. Úraduje inflácia

Kúpna sila vreckového klesá, deti sa budú musieť vzdať niektorých vecí alebo sa pokúsiť získať vyššie vreckové, napríklad výmenou za malú pomoc v domácnosti, dobré výsledky v škole alebo, v prípade starších detí, za brigádu.

03.09.2022 08:00
Aké vreckové dávať deťom? Foto:
Ilustračné foto.
debata

<TL> Do nového školského roku pôjdu deti s chudobnejším vreckým. Úraduje iInflácia

Tohtoročná vysoká inflácia postihuje nielen dospelých, ale aj ich potomkov. 91 % detí bude dostávať od rodičov menej vreckového, pretože domácnosť musí šetriť, alebo budú dostávať rovnakú sumu, ale nebudú si za ňu kupovať rovnaké veci ako predtým. Len 9 % rodičov plánuje deťom vreckové zvýšiť.

Vysoké ceny potravín a energií vedú niektorých slovenských rodičov k šetreniu na vreckovom pre svoje deti. Z prieskumu UniCredit Bank vyplýva, že takmer tri štvrtiny rodičov (72 %) plánujú dať svojim deťom rovnaké vreckové ako predtým, ale jeho reálna hodnota klesá v dôsledku inflácie.

Každý piaty rodič (19 %) dokonca zníži svojim deťom vreckové, takže niektoré deti budú doplácať na infláciu dvakrát toľko – ich vreckové sa zníži v nominálnom vyjadrení a inflácia im ukradne časť reálnej hodnoty peňazí. Šesť z desiatich detí dostáva vreckové aspoň čiastočne automaticky, buď bez akýchkoľvek podmienok, alebo má dvojzložkové vreckové, kde časť dostáva automaticky a časť po splnení podmienky. Štyri z desiatich detí potom musia splniť určitú podmienku, napríklad sa podieľať na chode domácnosti, aby vreckové dostali.

Výška vreckového

Výška vreckového sa potom líši podľa veku dieťaťa a jeho potrieb. Zatiaľ čo mladšie deti si podľa skúseností banky kupujú najmä sladkosti a hračky, žiaci stredných škôl používajú vreckové aj na nákup videohier alebo oblečenia, ktoré mladším deťom kupujú rodičia. Keďže však kúpna sila vreckového klesá, deti sa budú musieť vzdať niektorých vecí alebo sa pokúsiť získať vyššie vreckové, napríklad výmenou za malú pomoc v domácnosti, dobré výsledky v škole alebo, v prípade starších detí, za brigádu.

Na druhej strane spektra sú rodičia, ktorí v reakcii na inflácii deťom vreckové zvýšia, urobí tak však len 9 % z nich. Deti týchto rodičov sa potom môžu tešiť na vyššie vreckové, ktoré sa im s najväčšou pravdepodobnosťou zvýši v priemere až o 10 eur (51 % detí). Tretina slovenských detí dostane zvýšenie až o 5 EUR. (Celkovo 83 % detí získa zvýšenie až o maximálne 10 eur).

Nižšie vreckové

Avšak dvakrát viac detí (19 %) bude teraz dostávať nižšie vreckové. Viac ako polovica z nich až o 5 eur a tretina o 5 až 10 eur. Podľa odhadu analytikov UniCredit Bank bude priemerná inflácia pre Slovensko od septembra 2022 do júna 2023, teda behom nasledujúceho školského roku 11,5 %.

Znamená to zjednodušene, že výdavky by mali rásť o 11,5 %, avšak je treba upozorniť, že štruktúra spotreby rodín s žiakmi/ študentmi je iná ako domácnosti bez nich. Žiaci/ študenti totiž neplatia poplatky za chod domácnosti, nekupujú benzín, ale majú vyššie výdavky na potraviny a zábavu, prípadne ubytovanie na internáte, cestovanie, knihy a ďalšie študijné materiály.

Schopnosť spravovať zverené financie sa dá naučiť; základná finančná gramotnosť vám pomôže začať. Vzdelávacie materiály sa zameriavajú na všeobecný svet financií a vysvetľujú žiakom a študentom účel bánk, význam pôžičiek, sporenia a bezhotovostných platobných metód, ako aj aktuálne témy, ako je kybernetická bezpečnosť. Je dôležité, aby sa deti učili finančnej gramotnosti už od útleho veku. Pomôže im to vyhnúť sa problémom s dlhmi v budúcnosti a uľahčí im to napríklad identifikáciu zavádzajúcich informácií. Dnešné deti sú často digitálne zdatnejšie ako ich rodičia, ale to neznamená, že automaticky chápu všetky nástrahy, najmä tie na internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deti #škola #vreckové #brigáda