Študentský úver nedostane každý, treba splniť podmienky

Štúdium na vysokej škole poriadne zaťažuje rodinný rozpočet. Aké možnosti majú študenti zvládnuť finančne štúdium?

23.09.2022 10:00
Šťastný študent, usmiata študentka Foto:
Ilustračná foto.
debata

Nie všetci rodičia majú dostatok peňazí na to, aby mohli dieťa finančne podporovať. Študenti si môžu pomôcť brigádami, ale nie každý typ štúdia im dovoľuje brigádovať. Štipendium takisto nezíska každý študent, treba splniť prísne podmienky. Možnosťou, ako situáciu riešiť, je úver.

Výhodné môže byť požiadať o pôžičku od štátu. Tú poskytuje Fond na podporu vzdelávania nielen študentom vysokých škôl, ale aj pedagogickým zamestnancom, odborným zamestnancom škôl a študentom doktorandského študijného programu v dennej forme štúdia.

Konkrétne podmienky, formulár žiadosti, termíny na predkladanie žiadostí, maximálna výška poskytovanej pôžičky a ďalšie informácie sú prístupné na webe Fondu na podporu vzdelávania (www.fnpv.sk) a môžu sa v jednotlivých rokoch meniť. V súčasnosti fond poskytuje pôžičky vo výške od 500 do 5¤000 eur.

Lehota splatnosti pôžičky je minimálne päť rokov a maximálne desať rokov. Pôžička sa neúročí počas obdobia, keď má študent nárok na odklad splátok – teda počas štúdia do skončenia prvého vysokoškolského štúdia II. stupňa a počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a trvania dobrovoľnej vojenskej prípravy, ak ste kvôli materskej dovolenke, rodičovskej dovolenke alebo dobrovoľnej vojenskej príprave prerušili štúdium.

Študentské pôžičky sú určené prakticky pre všetkých študentov vysokých škôl. Stačí, ak budú v akademickom roku 2022/2023 študentom zapísaným v aktuálnom ročníku štúdia ako študent prvého a druhého alebo tretieho stupňa vysokej školy.

V prípade, že záujem o pôžičky je vyšší ako disponibilné zdroje fondu, prednosť dostanú študenti podľa prioritných kritérií (napr. študenti, ktorým je poskytovaná pomoc v hmotnej núdzi, poberatelia sociálneho štipendia, študujúci dennou formou štúdia, a pod.). Zvyčajne študent počas štúdia nespláca prijatú pôžičku a táto sa začne úročiť až po skončení štúdia.

Požičať si možno aj v komerčných bankách. "Úvery pre vysokoškolákov sú stále využívané, pretože pomáhajú mladým ľuďom zvládnuť náklady spojené so štúdiom. Študenti ich využívajú nielen na kúpu potrebných vecí, ako je napríklad notebook, ale aj na financovanie študijných pobytov v zahraničí a mnohé ďalšie, " hovorí Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

Čo sa týka príjmu, musí mať študent akceptovateľný príjem, ale väčšinou sa situácia rieši pristúpením spoludlžníka s akceptovateľným príjmom, najčastejšie rodiča. Študenti s pravidelným príjmom v prípade potreby môžu požiadať o jeden z nezabezpečených úverov – povolené prečerpanie – kontokorent.

Vďaka nemu môžu ísť do mínusu na bežnom účte, kedykoľvek potrebujú, úroky splácajú iba z vyčerpanej sumy. Úrokové sadzby sú pri tomto type úveru ale pomerne vysoké, odporúča sa iba na krátkodobé využitie, byť v mínuse dlhodobo sa nevypláca.

Ako ďalšou voľbou sa javí kreditná karta, po ktorej sa odporúča siahnuť tiež v prípade krátkodobého nedostatku finančných prostriedkov. Medzi najväčšie výhody tohto typu úveru patrí, že nie je viazaná na bežný účet, má pevne stanovené termíny splátok a najmä tzv. bezúročné obdobie (spravidla od 40–55 dní), počas ktorého viete splatiť dlh bez úrokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #študentská pôžička