Koľko a za akých podmienok požičajú banky študentom?

Aký úver si u vás môže vziať študent vysokej školy? Majú všetci žiadatelia pri žiadosti o úver rovnaké podmienky alebo môžu niektoré skupiny študentov získať výhodnejšie podmienky?

21.09.2022 10:00
študent, jablko, učí sa, knihx Foto:
Ilustračná foto.
debata

Slovenská sporiteľňa

Úvery pre vysokoškolákov ponúkame študentom denného štúdia (už od prvého ročníka) a interným doktorandom vo veku od 18 do 26 rokov (vek pri poskytnutí úveru). Tento zvýhodnený úver vo výške od 300 do 40 000 eur poskytujeme všetkým študentom bez ohľadu na to, v akej krajine študujú.

Snažíme sa tak pomôcť vysokoškolákom s financovaním štúdia, nákladov na študijné pobyty a kurzy doma či v zahraničí či s úhradou nečakaných výdavkov. Úver je bez akýchkoľvek poplatkov, so zvýhodnenou úrokovou sadzbou od 4,49 % ročne, s lehotou splatnosti až osem rokov a je poskytnutý na počkanie.

Stačí vyplniť žiadosť a predložiť doklad totožnosti + potvrdenie o štúdiu. V žiadosti je potrebné uviesť aj spoludlžníka s akceptovateľným príjmom. V praxi je takýmto spoludlžníkom najčastejšie rodič alebo iná študentovi blízka osoba.

žiak, tabuľa, dieťa, škola Čítajte aj U žiakov je dobré začať s pozitívnymi zážitkami

Pokiaľ má študent svoj samostatný príjem, môže požiadať o bežný Spotrebný úver na Čokoľvek so štandardnými podmienkami.

Tieto úvery pre vysokoškolákov sú stále využívané, pretože pomáhajú mladým ľuďom zvládnuť náklady spojené so štúdiom. Študenti ich využívajú nielen na kúpu potrebných vecí, ako je napríklad notebook, ale aj na financovanie študijných pobytov v zahraničí a mnohé ďalšie.

Čo sa týka príjmu, je potrebný spoludlžník s akceptovateľným príjmom, prípadne ak má sám žiadateľ (študent) akceptovateľný príjem, vie ísť aj bez spoludlžníka. To sa však prevažne týka doktorandov, keďže naša legislatíva neumožňuje napríklad prácu na trvalý pracovný pomer a zároveň denné štúdium na VŠ.

Ale stále platí, že príjem musí byť dostatočný na poskytnutie úveru, či už je to príjem rodiča, alebo študenta, a posúdenie je ako pri štandardnom úvere.

VÚB banka

Študentom, (len s pravidelným príjmom) v prípade potreby prekryť krátkodobý nedostatok finančných prostriedkov, odporúčame požiadať o jeden z nezabezpečených úverov práve na bežnom účte, o tzv. povolené prečerpanie – kontokorent.

Vďaka nemu môžete ísť do mínusu na vašom bežnom účte kedykoľvek potrebujete, úroky splácate iba z vyčerpanej sumy. Povolené prečerpanie splácate priebežne, pretože všetky kreditné transakcie na vašom účte (teda výplata z brigády, vreckové od rodičov a pod.) vyrovnávajú váš dlh.

Úrokové sadzby sú pri tomto type úveru pomerne vysoké, odporúčame ho iba na krátkodobé využitie, byť v mínuse dlhodobo sa nevypláca.

Ako ďalšou vhodnou voľbou sa javí kreditná karta, po ktorej odporúčame siahnuť tiež v prípade krátkodobého nedostatku finančných prostriedkov. Medzi najväčšie výhody tohto typu úveru patrí, že nie je viazaná na bežný účet, má pevne stanovené termíny splátok a najmä tzv. bezúročné obdobie (spravidla od 40–55 dní), počas ktorého viete splatiť dlh bez úrokov.

Kreditné karty robia atraktívne a čoraz viac obľúbené práve u vysokoškolákov doplnkové služby, akými sú: cestovné poistenie na hory i do celého sveta nielen pre držiteľa karty, zľavy u obchodníkov alebo odmeňovanie za platbu kartou tzv. Money back.

Pri prémiových kreditných kartách je už dnes samozrejmosťou možnosť bezplatného vstupu do vybraných letiskových salónikov. Veľkým benefitom je, že veľa rodičov už kreditnú kartu má, a tak stačí požiadať len o vydanie dodatkovej kreditnej karty a rodič sám nastaví sumu, s ktorou môže jeho dieťa disponovať.

V prípade, že rozmýšľate nad štúdiom v zahraničí alebo kúpou auta a váš finančný rozpočet nie je dostatočný, pôžička môže byť dobrým riešením. Výška spotrebného úveru sa pohybuje cca od 500 až do 35-tisíc eur.

Nepochybnou výhodou je, že je možné si zvoliť optimálnu dobu splácania od 13 mesiacov až do 8 rokov. Pôžička má jednoznačne výhodnejšie a nižšie úrokové sadzby ako povolené prečerpanie alebo kreditná karta.

V súčasnosti sa čoraz viac skloňujú „zelené témy“/eko projekty, a preto aj banky ponúkajú pôžičky, ktoré podporujú technológie a produkty, ktoré predstavujú menšiu záťaž životného prostredia. Pri tomto type pôžičiek je potrebné však predložiť doklady k účelu úveru, ale práve vďaka tomu býva úroková sadzba spravidla výhodnejšia.

Aké sú podmienky na získanie úveru? Musíte mať minimálne 18 rokov, trvalý pobyt na Slovensku a mať dostatočný a pravidelný overiteľný príjem na splácanie úveru. Treba však vždy pamätať, že každý úver podlieha schváleniu a individuálnemu posúdeniu zo strany banky.

Tatra banka

Pri žiadosti o bezúčelový úver sa v prípade študentov uplatňujú štandardné podmienky na poskytnutie úveru ako pri ostatných klientoch. Znamená to, že klient musí mať 18 rokov a pravidelný príjem.

Príjem študenta môže pochádzať zo závislej činnosti (trvalý pracovný pomer overený v Sociálnej poisťovni) alebo z podnikania. Navyše pri študentoch, ktorí študujú výlučne dennou formou štúdia, akceptujeme aj doktorandské štipendium po predložení potvrdenia o doktorandskom štúdiu.

Ak si úver berie rodič namiesto študenta, posudzujeme pri žiadosti o bezúčelový úver kvalitu a bonitu rodiča. Aktuálne banka neponúka špeciálny úverový produkt pre študentov, ktorý by mal odlišné podmienky, resp. zvýhodnenia oproti štandardným bezúčelovým úverom.

dievča, úsmev, mobil, stredoškolák Čítajte aj Stredoškoláci dostanú vyššie štipendiá. Koľko peňazí môžu dostať?

mBank

mBank nemá produkt určený špecificky pre študentov, pretože o pôžičku u nás môže požiadať každý, kto má viac ako 18 rokov a stály zdroj príjmu. Aj preto, samozrejme, máme v portfóliu množstvo študentov vysokých škôl, ktorí tieto podmienky splnili a pôžičku sme im poskytli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #úver #pôžička