Nehnuteľnosti ako investičná istota? Aj múry môžu zlacnieť

Prečo nehnuteľnosti neboli, nie sú ani nebudú investičná istota.

26.09.2022 15:10
hypotéka, nehnuteľnosť, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Nehnuteľnosti považujú Slováci za bezpečnú investíciu. V čase inflácie je to podľa nich dokonca jeden z mála nástrojov, ktorý so znehodnocovaním dokáže bojovať. Mnohí investori, investujúci do nehnuteľností, sa utešujú minulými výnosmi. Minulosť si však pamätá naozaj veľa a ak sa zopakuje, mnohí investori môžu byť nemilo prekvapení,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Žiadna investícia nie je bez rizika

Aj tá do nehnuteľnosti je spojená s neistotou. Je však súčasný investor pripravený na to, že sa minulosť zopakuje? Za posledné roky sme si zvykli na to, že ceny nehnuteľností poznajú iba jeden smer – nahor. Kto však kupoval byt či dom v rokoch 2007–2009 vie, že múry môžu aj zlacnieť.

Graf nižšie ukazuje hypotetickú situáciu, v ktorej by sa zopakoval vývoj cien nehnuteľností spred štrnástich rokov. Keďže neviem, čo sa stane v budúcnosti neberte tento graf, ako predpoveď toho, čo sa stane v budúcnosti, skôr kladie realitným investorom otázku, či sú skutočne pripravení na to, aby sa história zopakovala.

Samozrejme, pokles netrval dlho, no dlho trvalo, kým sa ceny vrátili na pôvodné maximá. Kto kupoval rezidenčnú nehnuteľnosť v období od jesene 2007 do leta 2009 čakal až do roku 2017, aby ju nepredal lacnejšie, než kúpil. To je podstatne dlhší čas, než minimálna lehota na odpustenie dane z výnosu pri jej predaji.

Aj pri nehnuteľnostiach platia známe investičné pravidlá

Neinvestujte všetky prostriedky, ale majte aj bezpečnostnú rezervu v banke ( nehnuteľnosť nie je veľmi likvidná, nepomôže vám, keď vám chýba na zaplatenie bežných účtov).

Nesnažte sa časovať trh. Rozložte si investíciu v čase (nehnuteľnosť sa nedá kupovať po častiach). · Rozkladajte investičné riziko (napríklad kúpiť viacero nehnuteľností vo viacerých lokalitách, čo je pri obmedzenom rozpočte ťažké, ak nie úplne nereálne).

Investujte na dlhý čas (pozn. pre daňovú optimalizáciu na aspoň päť rokov).

Oplatí sa investovať?

Hypotetický vývoj v žiadnom prípade nenaznačuje, že sa do realít investovať neoplatí. Naznačuje, že sa treba pripraviť aj na situáciu, že výnos sa nebude dosahovať výlučne z rastu ceny nehnuteľnosti, ale aj z inkasovania nájomného. A nájom si vyžaduje aktivitu majiteľa a je spojený s ďalšími typmi rizík.

V prípade, že investor nechce podstupovať riziká spojené s vlastníctvom jednej či dvoch nehnuteľností, môže využiť investíciu do podielového fondu. Do neho sa dá investovať postupne, do konkrétnych typov nehnuteľností alebo regiónov i do výrazne diverzifikovaného portfólia nehnuteľností. Rovnako je možné využiť aj daňovú optimalizáciu po prvom roku investície.

Výnos realitného fondu nedosahuje hodnoty, aké je možné dosiahnuť pri vlastníctve nehnuteľností, no jeho dosahovanie nie je na úkor voľného času investora a zároveň je neporovnateľne pohodlnejšie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #nehnuteľnosť #investície do nehnuteľností