Otcovia už môžu žiadať o novú dávku otcovské. Jednoduchšie je aj získanie materského

Otcovia už môžu od 1. novembra 2022 požiadať Sociálnu poisťovňu o vyplácanie novej dávky, tzv. otcovské. Sociálna poisťovňa pre nich na svojej webovej stránke zverejnila tlačivo, ktoré po potvrdení zamestnávateľom (v prípade zamestnancov) následne doručia príslušnej pobočke.

01.11.2022 10:09
otec dieťa materské otec a dieťa Foto:
debata

„Nová žiadosť k dávke otcovské/materské má názov Žiadosť iného poistenca o materské. Tieto žiadosti už nie sú číslované, čo je dobrá správa pre všetkých tzv. iných poistencov, ktorí si chcú uplatniť nárok na materské (okrem mamičiek, ktorým tlačivo potvrdzuje lekár). To znamená, že už nie je nevyhnutné žiadať pobočku o originál očíslovaného tlačiva, ale stačí si ho nájsť na stránke Sociálnej poisťovne a vyplniť ho. Žiadosť preto klient vybaví aj bez kontaktovania pobočky. Ak poistenec nemá možnosť si žiadosť vytlačiť, poskytne mu ho ktorákoľvek pobočka Sociálnej poisťovne,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

manželia, seniori, príroda, pohyb, šport, radosť Čítajte aj Vláda "rozmrazí" minimálne dôchodky. Najnižší porastie o 15 eur + príklady

Pri dávke otcovské treba vyplniť časť A tlačiva

Pred vyplnením žiadosti je potrebné pozorne si prečítať poučenie. Časť A tejto žiadosti vypĺňa iba otec, ktorý žiada o tzv. otcovské. Časť B žiadosti vypĺňajú všetci iní poistenci (aj otcovia), ktorí žiadajú o štandardné materské.

Ktorej pobočke treba žiadosť doručiť

„Ak je poistenec zamestnancom a chce si uplatniť nárok na tzv. otcovské, tlačivo Žiadosť iného poistenca o materské je potrebné najskôr predložiť zamestnávateľovi na potvrdenie. Vyplnenú a podpísanú žiadosť následne doručí príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva jeho nemocenské poistenie. Ak ide o zamestnanca, tak príslušnou je pobočka podľa sídla zamestnávateľa. Ak ide o zamestnanca v ochrannej lehote(teda spravidla do 7 sedem dní po zániku nemocenského poistenia), tak žiadosť predkladá v pobočke podľa sídla posledného zamestnávateľa. Ak ide o samostatne zárobkovo činnú osobu alebo dobrovoľne nemocensky poistenú osobu, tak v pobočke podľa miesta trvalého pobytu,“ vraví Kontúr.

Žiadosť nie je nevyhnutné podávať hneď po 1. novembri, stačí ju doručiť v priebehu mesiaca november, respektíve podať aj neskôr, keďže dávky sa vyplácajú mesačne pozadu a nevyužitý nárok po 1. novembri 2022 na výplatu dávky otcovské si môže poistenec uplatniť spätne až do 3 rokov.

penzista, dôchodok, senior, úsmev, Čítajte aj Ľudia budú dostávať tzv. dôchodkovú prognózu. Poisťovňa bude informovať o tom kedy pôjdete do penzie, aj o jej sume. Čo sa ešte zmení?

O dávke Sociálna poisťovňa rozhodne do 60 dní

Po doručení žiadosti príslušná pobočka Sociálnej poisťovne rozhodne o nároku na dávku v zákonom stanovenej 60-dňovej lehote. Ak poistenec spĺňa všetky zákonné podmienky nároku, dávku mu prizná a vyplatí mu ju do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom trval nárok na dávku.

Podrobnejšie informácie o dávke otcovské, podmienkach nároku na jej priznanie a postupe ako o ňu požiadať, sú zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne: Otcovské.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #materské #rodičovské dávky #otcovské