S požičkami sa neponáhľajte. Inflácia môže spraviť z dlžníka neplatiča

Rast cien energií a potravín zaťažuje rodinný rozpočet a každý mesiac z neho ostáva menej. Výška disponibilného rozpočtu znižuje aj schopnosť bezproblémovo splácať. Predsa len, zaplatiť za energie a potraviny je dôležitejšie, než splácať dlh.

14.11.2022 10:20
firma, nebankovka, pôžička, banka, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne,“ odporúča Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Čo je výhodné

Inflácia zvýhodňuje dlžníkov a lacnejšia pôžička je výhodnejšia než jej drahšia podoba. Nie je to však dôvod na bezhlavé zadlžovanie sa. Na dlh treba mať peniaze – dnes i zajtra. Dnes preto, aby bola možnosť vyberať si poskytovateľa pôžičky. Zajtra preto, aby sme sa pre nesplácanie zbytočne nedostali do problémov.

Kúpa na dlh má výhodu v tom, že predmet vlastníte a môžete používať podľa vlastných predstáv už dnes. Ak by ste si naň chceli našetriť, pre infláciu by ste možno potrebovali našetriť viac, než by ste zaplatili za pôžičku. Tu je schované tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov. Inflácia však môže spraviť z dlžníka neplatiča.

Rodinný rozpočet

Rast cien energií a potravín zaťažuje rodinný rozpočet a každý mesiac z neho ostáva menej. Výška disponibilného rozpočtu znižuje aj schopnosť bezproblémovo splácať. Predsa len, zaplatiť za energie a potraviny je dôležitejšie, než splácať dlh.

Pokiaľ sa súbežne s infláciou nezvyšuje príjem, tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov nesedí. Dlžníkovi práve inflácia robí splácanie náročnejším. Nehovoriac o tom, že na splácanie treba mať príjem a ten na obdobie dlžoby nie je garantovaný.

Tri otázky

Tri otázky, ktoré by ste si mali položiť pred pôžičkou. Môžu vám ušetriť peniaze1. Na čo si chcem požičať? (Skutočne to potrebujem?).2­. Koľko na to potrebujem? (Nedá sa to zaobstarať lacnejšie?). 3. Koľko môžem mesačne skutočne splácať? (Budem mať z čoho splácať aj pri znížení príjmu?)

Tieto rady platia predovšetkým pri pôžičkách na spotrebný tovar. V takom prípade ide skôr o emocionálny než premyslený nákup. Iné to je pri hypotékach, o ktorých načerpaní človek uvažuje dlhý čas vopred.

Pri hypotéke sa tieto tri rady dajú zabaliť do jedného odporúčania – pred zadlžením sa si vyskúšajte splácanie. To znamená, že si zriaďte trvalý príkaz vo výške budúcej splátky hypotéky a sledujte, či bez problémov vyžijete zo zostatku na účte alebo nie. V prípade, že máte „veľa mesiaca do najbližšej výplaty“, prehodnoťte výdavky.

Ak simulované splácanie zvládnete tak, že si to ani nevšimnete, bez obáv požiadajte o hypotéku. Okrem schopnosti splácať ju totiž máte už vybudovanú trojmesačnú rezervu na jej splácanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #úver #pôžička