Sporiť na dôchodok sa dá aj lacno

Je lepšie začať s málom a vydržať čo najdlhšie, alebo začať neskôr a pokračovať s vyššou sumou?

30.11.2022 14:00
Seniori manželia objatie zábava tablet domov Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Na dôchodku je už na riešenie zdroja príjmu neskoro. Treba na to myslieť skutočne v dostatočnom časovom predstihu. Čím skôr na to človek myslí, tým lacnejšie ho to vyjde,“ radí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Začať s dôchodkovým sporením, keď má človek dvadsať, sa javí ako zbytočnosť. Veď v tak mladom veku sú iné priority a okrem toho, príjem je pomerne nízky. Človek by povedal, že z vyššieho príjmu sa bude ľahšie odkladať, takže to nechá radšej na neskôr.

Zaužívaným odporúčaním je odkladať si desatinu príjmu. Týchto desať percent má, samozrejme, inú výšku pri nízkom a pri vysokom príjme. S pribúdajúcim vekom príjem síce rastie, no obdobie do dôchodku sa kráti.

Koľko si treba sporiť?

Ak by sme porovnali, kto si počas pracovného života našetrí do dôchodku najviac, tak to s prehľadom vyhrajú mladí. Čaro zloženého úročenia totiž prináša väčší efekt, než sa na prvý pohľad zdá.

Veľmi zaujímavé na tom je práve to, že vyššie vekové skupiny majú výrazne vyššie príjmy než mladí, no napriek tomu si nedokážu vybudovať taký objem úspor. Mladí i starí navyše svoj príspevok nezvyšujú, teda nechávajú ho v tej výške, pri akej začali, aj keď sa im v čase mení výška príjmu.

Dôvod výrazného rozdielu je schovaný práve v efekte zloženého úročenia. Výhodnosť skorého začiatku obstojí aj pri porovnaní výšky úspor po znehodnotení infláciou. Dlhoročné úspory mladých sú síce vystavené ničivejším efektom inflácie, no aj tak sú vyššie, než aké si stihli vybudovať staršie generácie.

Desatina príjmu

Desatina príjmu je to číslo, ktoré treba nastaviť na trvalom príkaze. Ak je to viac ako 10 eur, tak môžete investovať do jedného z tisícov podielových fondov, ktoré majú Slováci k dispozícii.

debata chyba