Prieskum: Budú tohtoročné Vianoce šťastné a veselé? Budú ale najmä drahé + rady a tipy

Tohtoročné vianočné sviatky zaťažia rodinné kasy ešte výraznejšie, ako po minulé roky. Dôvodom je extrémne zdražovanie naprieč spotrebným košom a rekordná inflácia. Tie spôsobili, že za Vianoce si rodiny priplatia v priemere o patinu viac ako vlani. Priemerná suma, s ktorou by mali domácnosti počítať pri vianočnom nákupnom účte je 525 eur, čo je viac o takmer 20 % oproti minulému roku.

01.12.2022 11:40
vianočné nákupy, Vianoce, darčeky Foto:
debata

Pod stromčekom bude viac kníh

Každoročnou klasikou, po ktorej Slováci siahajú sú praktické dary. Tieto Vianoce to nebude inak. Podľa prieskumu, ktorý pre spoločnosť Partners Group SK urobila agentúra Focus, takmer tretina opýtaných plánuje obdarovať blízkych kozmetikou a drogériou, oblečením či hračkami. „Blízkym chceme dať veci, ktoré bežne využívajú, čím odľahčíme ich výdavky na bežnú spotrebu. No časté sú aj dary, ktoré by si za normálnych okolností sami nekúpili,“ hovorí Linda Valentín, odborníčka na osobné financie.

Sem patria napríklad aj knihy, ktoré už dlhodobo nie sú najlacnejším darom. „V časoch, kedy na tom finančne nie sme najlepšie, sú práve knihy a zábava oblasti, kde si uťahujeme opasky. Nie je preto prekvapením, že patria medzi najčastejšie vianočné darčeky,“ dodáva odborníčka.

Oproti vlaňajšku si kategória kníh polepšila o päť percentuálnych bodov. Naopak, ďalší z obľúbených vianočných darov, finančná hotovosť, medziročne poklesol. „Peniaze tieto Vianoce plánuje darovať 15 % opýtaných, čo je o štyri percentá menej, ako vlani. Medziročný pokles môže byť signálom, že domácnostiam po ťažkom finančnom roku nezostávajú peniaze nazvyš. Zároveň sa pripravujú na náročné obdobie, ktoré nás ešte len čaká,“ dodáva Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Video

Priplatíme si za dary aj za večeru

Štvrtina opýtaných plánuje minúť na darčeky viac ako 300 eur, naopak až desatina respondentov neminie ani euro. Predpokladané výdaje na darčeky vo vysokej miere závisia od čistého mesačného príjmu domácnosti a jej finančných možností. Tie sa s vyšším príjmom v domácnosti pochopiteľne zvyšujú.

"Zaujímavým trendom, ktorý sledujeme už od roku 2015, je celkový nárast priemernej sumy, ktorú sú rodiny ochotné na darčeky vyčleniť. V porovnaní s rokom 2015, teda sedem rokov dozadu, kedy sme sa pýtali rovnakú otázku, narástla suma až o 66 %,“ hovorí Martin Slosiarik

Koľko nás Vianoce budú stáť?
   
Vianočné pečenie nás vyjde takmer o 40 % drahšie ako minulý rok: 83,02 eur
Za základnú vianočnú výzdobu priplatíme o viac ako štvrtinu (26%): 79,49 eur
Nákup na prípravu štedrej večere zdražie o štvrtinu (25%): 151,87 eur
Vianočné darčeky: 211,00 eur
SPOLU zaokrúhlene: 525 eur

Pozor na vianočné finančné pasce

Výsledky prieskumu ukázali, že nechceme Vianoce na dlh. Až 95 % tých, ktorí plánujú kupovať darčeky, pôžičku odmietajú. „To je viac než dobrá správa. Najväčším rizikom Vianoc sú emócie. I keď urobiť radosť a obdariť svojich blízkych je nesporne vznešená emócia, ide však ruka v ruke s neracionálnym míňaním, spontánnym nakupovaním a zadlžovaním sa,“ upozorňuje Matej Dobiš, analytik z Finančného kompasu. Rizikom v období počas sviatkov je aj zvýšený výskyt podvodov na internete a vyššia náchylnosť podvodníkom naletieť.

Podľa analytika je obdobie pred sviatkami a aj po sviatkoch, z pohľadu čerpania spotrebiteľských úverov najsilnejšie v roku. „Treba si však dávať pozor na skryté pôžičky a finančné pasce, ktoré môžu Vianoce významne predražiť. Sú nimi napríklad prečerpanie na kreditných kartách, kontokorent, nákupy na splátky, či využívanie nebankoviek. Pri čerpaní spotrebných úverov a kreditných kartách si treba dávať pozor najmä na riziko nesplácania, ale aj porovnávať úrokové sadzby pri úveroch. Kým úrokové sadzby pri spotrebných úveroch sa pohybujú od 4,50 % po 10 %, kreditné karty sú úročené v rozsahu od 10,9 % až po 24,90 %. Kreditné karty ponúkané nebankovými spoločnosťami môžu mať úrokové sadzby dokonca ešte vyššie,“ varuje Matej Dobiš.

Silný nárast v čerpaní úverov očakáva odborník aj začiatkom roka, kedy si mnohí uvedomia, že sa počas Vianoc finančne vyčerpali a budú hľadať finančnú vzpruhu v novom roku.

Rady a tipy pre Vianoce vo finančnej pohode

Ako zvládnuť sviatky bez dlhov a vo finančnej pohode radí Linda Valentín, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK.

1. Plánujte. Urobte si plán nákupov a vianočný zoznam

Ešte predtým, ako sa vrhnete do víru nákupov, v pokoji si ujasnite, ČO a KOMU chcete darovať. Urobte si zoznam darčekov, ktoré plánujete nakúpiť, a zoznam obchodov, kde darčeky získate. Nebudete sa tak túlať z obchodu do obchodu a nakupovať impulzívne to, čo zbadáte a míňať zbytočne peniaze.

2. Určite si rozpočet a držte sa ho

Staré porekadlo hovorí – prikrývajte sa takou perinou, na akú máte. Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z vašich rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť na sviatky a neprekročte ju.

3. Porovnávajte ceny

Dnes si už vďaka internetu viete veľmi ľahko porovnať, kde sú aké ceny a či svoj darček zbytočne nepreplatíte. Nenechajte sa nalákať ani na rôzne vianočné zľavy a skvelé kúpy. Držte sa svojho vianočného zoznamu.

4. Najväčším rizikom Vianoc sú emócie

Klaďte si pri nakupovaní kritické otázky, niekoľkokrát. Pre nákupné správanie v predvianočnom období je príznačný fenomén tzv. emočných nákupov. Ľudia kupujú veci, ktoré by inak nekúpili, a za ceny, ktoré by za ne inokedy nezaplatili. Často to robia s nezmyselným odôvodnením: „Veď sú Vianoce…"

5. Nezadlžujte sa

Pozor na prečerpanie na kreditných kartách. Ak siahnete po úvere (nákup na splátky, pôžička, spotrebiteľský úver) stanovte si vopred, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať z rodinného rozpočtu. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa zadlžujete, robte to len na nákup vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo.

6. Využite vianočné odmeny

Peniaze navyše použite na oddlženie či vytvorenie rezervy, nie ďalšie zadlženie. Vianočné odmeny si málokto odloží. V tom lepšom prípade ich ľudia minú, v tom horšom použijú ako akontáciu pri nákupe na splátky, čím sa vďaka vianočnej odmene zadlžia. Pozor, nerátajte s odmenami vopred, resp. nemiňte ich skôr, ako vám prídu na účet.

7. Nezabúdajte na povianočnú finančnú rezervu

Myslite tiež na finančnú rezervu. Aj po sviatkoch predsa musíte zabezpečiť bežný chod vašej domácnosti.

8. Plánujte si už teraz budúcoročné Vianoce

Už aj s 30 eurami mesačne si dokáže vytvoriť na budúcoročné sviatky slušnú rezervu. Menej bolestivé je odkladať si pravidelne, ako uhrádzať jednorazovo vysokú čiastku.

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #peniaze #Vianoce #darčeky #vianočný nákup