Štát pomáha znevýhodneným ľuďom príspevkami. Aké novinky ich čakajú na budúci rok?

Nielen zdravotné problémy, ale najmä sociálne znevýhodnenia trápia takmer pol milióna Slovákov, ktorí trpia ťažkým zdravotným postihnutím. Viac ako 150-tisíc z nich dostáva niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

06.12.2022 06:00
dôchodca, zdravotné postihnutie Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Slovenský právny systém nepozná definíciu pojmu osoba so zdravotným postihnutím. Nazerá na zdravotné znevýhodnenie z iného pohľadu a používa vlastné posudzovacie kritériá na určenie toho, kto spĺňa právne podmienky na poskytnutie niektorej z dávok, služieb či podpôr.

„Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého, je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent, pričom funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ informovala Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevky na kompenzáciu zdravotného postihnutia sa vyplácajú jednorazovo alebo opakovane. Najviac príspevkov poberajú ľudia na hygienu, na prevádzku auta, na diétne stravovanie.

Najdiskutovanejšími príspevkami sú príspevok na osobnú asistenciu a opatrovanie. Pri opatrovaní starostlivosť väčšinou poskytuje člen rodiny alebo profesionálna opatrovateľka, ktorú zabezpečuje mesto, kraj alebo súkromný poskytovateľ. V rámci asistencie poskytujú pomoc asistenti, ktorých si zabezpečujú sami užívatelia. Ak je opatrovateľom rodinný príslušník, človek so zdravotným postihnutím sa môže spoľahnúť na istotu a nepretržitosť pomoci. Opatrovanie nie je náročné na administratívu a opatrovatelia majú stabilný príjem. Užívateľ asistencie, naopak, zodpovedá za organizovanie služieb asistentom a má administratívne povinnosti voči štátu.

hendikepovaný barle barla zdravotne postihnutý Čítajte viac Parlament schválil štvoricu sociálnych zákonov. Pomôžu najmä zdravotne znevýhodneným

Pokiaľ ide o príspevok na opatrovanie, v tomto prípade sú jeho sumy odlišné. Závisia od toho, či je opatrovateľom aktívny človek, alebo penzista. Toto ale už bude od júla budúceho roka minulosťou. Penzistom, ktorí opatrujú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, sa suma opatrovateľského príspevku od júla budúceho roka nebude krátiť na polovicu. Vláda zvýši sumu opatrovateľského príspevku pre penzistov na 75 percent výšky opatrovateľského príspevku, na ktorý majú nárok osoby v produktívnom ve­ku.

Dnes penzista, ktorý opatruje svojho príbuzného, dostane 262,85 eura mesačne. Ak je opatrovateľom človek v produktívnom veku, za tú istú „prácu“ dostane 525,65 eura. Ak by zákon začal platiť hneď, opatrovateľ v penzijnom veku by dostával 394,23 eura. Aká bude skutočná suma tohto príspevku, bude známe až na budúci rok v júni. Štát totiž každoročne zvyšuje hodinovú sadzbu osobnej asistencie a peňažný príspevok na opatrovanie podľa aktuálne platnej minimálnej mzdy.

Od júla 2024 bude výška opatrovateľského príspevku pre dôchodcov rovnaká ako suma príspevku pre ľudí v produktívnom ve­ku.

Novela zákona tiež umožňuje zvýšenie príspevku na opatrovanie o 100 eur mesačne, ak osoba opatruje jedno alebo viacero nezaopatrených detí s ťažkým zdravotným postihnutím. Zo štátneho rozpočtu si tieto opatrenia vyžiadajú 70 miliónov eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí ľudia #príspevky pre zdravotne postihnutých