Prečo sa nemôžete spoliehať len na dôchodok od štátu

Priemerná výška starobného dôchodku je necelých 520 eur mesačne.Takto vysoký starobný dôchodok vypláca Sociálna poisťovňa. Budúci dôchodcovia však majú na rozdiel od tých súčasných možnosť rozhodnúť sa, či budú chcieť poberať pravidelné dávky iba z jedného alebo z viacerých zdrojov.

08.12.2022 09:57
Senior, dôchodca, penzista, druhý pilier, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dôchodok sa týka drvivej väčšiny z nás a každý má rovnako dlhý čas na prípravu naň. Tak ju nepremárnite a využite ju, aby bola vaša penzia presne podľa vašich predstáv,“ radí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Finančné pravidlo číslo jeden hovorí, že mať viac peňazí je lepšie, než mať menej peňazí. Na dôchodku na pravdivosť tohto tvrdenia prikývne nejeden dôchodca.

Budovanie dôchodku môže byť v podobe povinnosti, v podobe povinnosti a pri rozložení rizika, v podobe povinnosti a doplnku od zamestnávateľa, v podobe uvedeného a ešte využití daňových úľav alebo toto všetko a ešte niečo k tomu.

Päťpilierový dôchodok

Sociálna poisťovňa prerozdeľuje vyzbierané odvody. Kto má menej ako 40 rokov, môže sa rozhodnúť (v rámci úpravy pravidiel starobného dôchodkového sporenia), že časť zaplatených odvodov presunie do druhého piliera. Nebude platiť viac, ani menej, no dôchodok bude tak mať z dvoch zdrojov.

Komu sa dva zdroje mália, má k dispozícii ďalšie podoby prípravy na jeseň života, aby ju mohol prežiť podľa vlastných predstáv. Tretí pilier je pre tých, ktorých si váži ich zamestnávateľ a preukazuje to príspevkom do doplnkového dôchodkového sporenia. Okrem príspevku túto formu sporenia si podporuje aj štát daňovou úľavou. Účastník si môže znížiť základ dane o 180 eur.

Podpora štátu

Podpora štátu tu nekončí. Stále sú tu rôzne daňové zvýhodnenia pri dlhodobých investičných produktoch. Či už je to PEPP (Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt), Dlhodobé investičné sporenie, Investície do cenných papierov na regulovanom trhu ale aj kúpa nehnuteľnosti.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú nielen o obdobie na dôchodku, ale aj o čas do jeho dovŕšenia, sú k dispozícii poistné a ďalšie investičné či sporiace produkty, ktoré však už nepožívajú žiadnu daňovú alebo príspevkovú výhodu.

Budúci dôchodca si môže už dnes začať budovať päťpilierový zdroj dôchodku: Sociálna poisťovňa, Starobné dôchodkové sporenie, Doplnkové dôchodkové sporenie, Investície s daňovým zvýhodnením, Ostatné finančné produkty. Čím viac zdrojov, tým bezpečnejší a nezávislejší dôchodok.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #budúci dôchodok