Nakupovanie cez internet si vyžaduje zručnosti a pozornosť

V predvianočnom období viac nakupujeme, na nákupy čoraz viac využívame aj on-line priestor, v ktorom platíme platobnou kartou. Viete, na čo si dať pozor, ak si trúfnete nakupovať on-line?

19.12.2022 08:00
Online nákup Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

V čase vianočných nákupov by mali ľudia zvýšiť svoju obozretnosť pri platení a dbať na dôsledné dodržiavanie bezpečnostných zásad pri používaní platobnej karty. Čo to v praxi znamená? „Nakupujte výlučne u autorizovaných a dôveryhodných obchodníkov.

Skutočnosť, či internetový obchodník používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu, si môžete veľmi ľahko overiť v URL lište kliknutím na ikonu visiaceho zámku.

Bezpečnú webovú stránku rozpoznáte tak, že táto sa začína v tvare https:// a nezabezpečená, t.j. nešifrovaná sa začína v tvare http ://,“ upozorňuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov. Serióznych slovenských internetových obchodníkov rozpoznáte podľa certifikátu SAEC.

Pri on-line nákupoch je teda dôležitá bezpečnosť. Ochrana prostriedkov na účte úzko súvisí s ochranou dát a citlivých platobných údajov, ktoré možno zneužiť. Znie to síce ako samozrejmá vec, no množstvo klientov už urobilo opak, najmä ak si „uchovali“ dáta od internetbankingu či aplikácie voľne dostupné na internete alebo napríklad v puzdre telefónu.

A ako zabrániť zneužitiu platobnej karty pri on-line nákupoch? „V prvom rade plaťte len u toho obchodníka, ktorý je dôveryhodný a viete ňom nájsť dostupné recenzie, prípadne figuruje v dostupných registroch (pre slovenských obchodníkov napríklad ORSR),“ uvádza portál Národnej banky Slovenska 5 peňazí.

„Dáta z karty si dôsledne chráňte, najmä v on-line priestore. Ideálnym riešením je využitie jednorazového čísla platobnej karty, tzv. tokenu, ktorý sa dá použiť na platenie len raz, ak takú možnosť vaša banka ponúka. Dôležitý je aj manažment limitov platobnej karty, teda nastavenie limitu hotovostných a bezhotovostných operácií. Tieto funkcionality už ponúkajú viaceré banky na slovenskom trhu,“ radia ďalej odborníci NBS.

Pri platbe kartou chráni nakupujúcich aj silná klientska autentifikácia (SCA) alebo silné overenie klienta, užívateľa platobného prostriedku.

Pri platbe on-line musia byť podľa SCA využité aspoň dva z troch prvkov, ktoré sú kategorizované ako vedomosť (niečo, čo klient vie, napríklad heslo), vlastníctvo (niečo, čo klient vlastní, napríklad platobná karta a údaje z nej) a inherencia (charakteristické prvky užívateľa, napr. biometria).

Upozorniť ale treba, že banka ako poskytovateľ platobných služieb nezodpovedá za škodu, ktorá vám vznikla v dôsledku porušenia povinností pri používaní platobného prostriedku a/alebo elektronického bankovníctva na vašej strane.

Znamená to, že by ste sa nemali nikdy prihlasovať do elektronického bankovníctva prostredníctvom odkazu cez e-mail alebo prostredníctvom iných webových stránok (iba cez oficiálnu stránku banky.

Takisto je potrebné chrániť svoje prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva ako aj citlivé údaje o platobnej karte, pretože inak sa vystavujete riziku ich zneužitia. Na prihlasovanie do elektronického bankovníctva využívajte počítačové zariadenie, ktoré je chránené proti zneužitiu.

Pravidelne si aktualizujte antivírusový softvér. Nesťahujte ani neinštalujte do zariadenia, ktoré používate pre účely elektronického bankovníctva, podozrivé programy či prílohy. Údaje o platobnej karte neuchovávajte v kontách obchodníkov.

Ak ste sa už stali obeťou podvodu, je potrebné bezodkladne o tom upovedomiť vašu banku prostredníctvom kontaktného centra a požiadať o blokáciu účtu alebo platobnej karty. Zároveň je nevyhnutné podať trestné oznámenie na polícii.

debata chyba
Viac na túto tému: #nakupovanie cez internet