Nechcete platiť zbytočne vysoké dane? Tieto kroky zvážte ešte do konca roka

S blížiacim sa záverom fyzické osoby, aj firmy uvažujú nad možnosťami, ako si znížiť základ dane. A teda v konečnom dôsledku aj daň, ktorú musia odviesť do štátneho rozpočtu.

12.12.2022 11:05
žena, dane, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké majú právnické a fyzické osoby možnosti, ktoré dovoľuje zákon? Radí Karin Fuentesová, majiteľka spoločnosti Digitoo, ktorá sa venuje digitalizácii účtovných procesov.

Čo môžu robiť fyzické osoby

Fyzické osoby – živnostníci sa do obratu vo výške 49 790 eur môžu rozhodnúť či budú uplatňovať paušálne alebo reálne výdavky, a tým ovplyvniť výšku základu dane. Pri poskytovaní služieb, ako napríklad poradenstvo, IT a podobne, kedy vstupné náklady nie sú vysoké, respektíve sú minimálne, je najvýhodnejšie uplatniť si paušálne výdavky. V prípade paušálnych výdavkov už potom nie je priestor na ďalšie zníženie základu dane využitím legislatívy.

Daňovník však môže predlžením lehoty na podanie daňového priznania ovplyvniť napríklad začiatok platenia sociálnych odvodov, ak ide o novú živnosť. Taktiež ak daňovník zarobil viac ako rok predtým, ak si predĺži lehotu na podanie daňového priznania, vyššie sociálne odvody začne platiť neskôr.

Ak si daňovník uplatňuje skutočné výdavky, môže si viesť daňovú evidenciu alebo jednoduché alebo podvojné účtovníctvo. Tento spôsob uplatňovania výdavkov môže byť vhodný pre podnikateľov, ktorí majú vysoké vstupy, napríklad remeselníci.

Čo môžu urobiť právnické osoby

Nezabudnite uhradiť faktúry. Legislatíva stanovuje, že niektoré výdavky, ktoré spoločnosti vynakladajú za účelom dosiahnutia zdaniteľných príjmov, znižujú základ dane až po zaplatení. O ktoré ide? Sú to napríklad výdavky na nájom. Či už na nájom kancelárie, alebo operatívny lízing áut. Ďalšími sú aj náklady na poradenské služby, a to právne služby, služby vedenia účtovníctva, audítorské služby, služby daňového poradenstva, alebo služby vedenia firiem. „Ak si teda spoločnosti chcú poslednú faktúru roka uplatniť do daňových výdavkov, mali by o ňu požiadať v dostatočnom predstihu a do konca roka ju stihnúť aj uhradiť,“ radí Karin Fuentesová.

Pozor na staré záväzky

Položkami, ktoré môžu zbytočne zvýšiť základ dane, sú aj staré záväzky. Ak má spoločnosť dlžoby, ktoré sú po splatnosti viac ako 360 dní, je povinná zvýšiť základ dane o časť záväzku alebo dokonca o celý záväzok. Platí, že čím staršia dlžoba, tým vyššie zvýšenie základu dane.

Staré pohľadávky vedia pomôcť

Tak, ako vedia dlžoby zvýšiť základ dane, môžu zase neuhradené pohľadávky základ dane znížiť. „Spoločnosť by si mala na konci roka prejsť neuhradené faktúry od odberateľov. K faktúram, ktoré odberatelia neuhradili dlhšie ako takmer rok po splatnosti, môže daňovník vytvoriť opravnú položku. Tá sa účtuje do nákladov spoločnosti,“ uvádza Karin Fuentesová.

Trochu administratívy môže pomôcť pri pohonných hmotách

Veľa spoločností uprednostňuje pri pohonných hmotách používaných na podnikanie paušálne výdavky, čo znamená uplatniť si 80 % spotrebovaných hmôt za daňový výdavok. Zvyšok je výdavok, ktorý zvyšuje základ dane. Ak sa spoločnosť rozhodne viesť knihu jázd, môže si uplatniť skutočné výdavky na pohonné hmoty prepočítané na základe skutočnej spotreby podľa technického preukazu. Keďže spotreba v technickom preukaze je vo väčšine prípadov, ak nie vždy, podhodnotená oproti skutočnosti, zákon dovoľuje takto prepočítanú spotrebu navýšiť ešte o 20 %. V praxi to znamená, že viesť knihu jázd by malo byť pre daňovníka výhodnejšie, aj keď za cenu času, ktorý musí vynaložiť na administratívu.

Výdavky na výskum a vývoj

Spoločnosti, ktoré v rámci svojej činnosti realizujú výskum a vývoj, si môžu základ dane znížiť prostredníctvom tzv. superodpočtu na výskum a vývoj. Pre rok 2022 je superodpočet stanovený vo výške 100 % z nákladov vynaložených na výskum a vývoj realizovaný v zdaňovacom období 2022. Ak napríklad zamestnanci daňovníka realizujú výskum a vývoj, okrem nákladu na ich mzdu, ktorý je zaúčtovaný v účtovníctve sa základ dane môže znížiť ešte raz o takú istú sumu.

Nezabudnite na daňové straty

Ak spoločnosti v minulosti vykázali daňové straty, tie si môžu odpočítať od základu dane. „Od roku 2020 došlo k zmene spôsobu odpočítavania daňových strát. Daňové straty za obdobie rokov 2018 a 2019 si daňovníci môžu odpočítať rovnomerne vo výške ¼. Straty za obdobie rokov 2020, 2021 a neskôr si daňovníci môžu odpočítať aj v celej výške, maximálne však do 50 % základu dane,“ pripomína Karin Fuentesová.Ak je spoločnosť mikrodaňovníkom, môže si stratu za obdobie roku 2021 a neskôr uplatniť v plnej výške.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #základ dane