Slováci prichádzajú o úspory, platy im nestúpajú

Výdavky Slovákov v uplynulých mesiacoch neustále rastú, no ich príjmy vo väčšine prípadov nie. Situácia tak vedie u mnohých k poklesu úspor, pričom viac ako štvrtine ľudí spadli finančné rezervy za rok prakticky na nulu.

13.12.2022 13:33
peniaze, kúpele, úspory Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej ukázal reprezentatívny prieskum pre spoločnosť Home Credit , 53 percent slovenských domácností malo príjmy na rovnakej úrovni, 8 percent hovorí o ich poklese. Na druhej strane, 39 percent rodín zaznamenalo za uplynulý rok vyššie príjmy v porovnaní s minulosťou. Najčastejšie si prilepšili o maximálne 200 eur mesačne. Takmer 30 percent opýtaných sa počas uplynulých 12 mesiacov dočkalo zvýšenia platu, 14 percent však s takouto požiadavkou v práci neuspelo, no najviac bolo takých, ktorí o vyššiu mzdu vôbec nepožiadali.

Finančne náročný rok sa negatívne prejavuje aj na úsporách Slovákov. Väčšina z nich – 56 percent, musela pre vyššie životné náklady siahnuť na svoje úspory, čo sa negatívne prejavilo na ich výške. Viac ako štvrtina ľudí dokonca za uplynulý rok prišla o celú svoju finančnú rezervu.

Strata úspor

„Úbytok, či dokonca strata všetkých úspor má pre drvivú väčšinu opýtaných jasnú príčinu. V súčasnosti je ňou predovšetkým výrazné zdražovanie tovarov a služieb, ktoré v prieskume ako hlavný dôvod uviedlo až 92 percent respondentov. Približne pätnásť percent Slovákov však prišlo o úspory aj preto, že buď stratili prácu (8 percent) alebo im znížili plat (7 percent). Samozrejme, je tu aj 17 percent takých, ktorým sa znížili úspory pre mimoriadne výdavky nesúvisiace s vysokou infláciou,“ hovorí Jaroslav Ondrušek, analytik trhu zo spoločnosti Home Credit.

Ako ďalej ukázali výsledky prieskumu, za posledný rok deklaruje až 53 percent slovenských domácností príjmy zhruba na rovnakej úrovni ako predtým, ďalších 8 percent ich má nižšie. Naopak, 39 percent uvádza v porovnaní s minulosťou vyššie príjmy. Až šesť z desiatich domácností si však prilepšilo najviac o 200 eur mesačne.

Celkové príjmy, ale aj úspory domácností sa odvíjajú predovšetkým od toho, aké sú mesačné náklady a samozrejme príjmy jednotlivých rodinných príslušníkov. Hoci by zrejme všetci chceli zarábať viac, mnohí pre to nič neurobili. O zvýšenie platu za uplynulých 12 mesiacov nepožiadalo až 42 percent Slovákov. Na druhej strane, 17 percent ľudí dostalo vyššiu mzdu aj bez toho, aby sa toho domáhali u svojho zamestnávateľa.

Pomôcť môže konsolidácia aj poistenie

Aj v prípade nižších príjmov, stúpajúcich nákladoch či ubúdajúcich úsporách musia mnohí Slováci uhrádzať splátky svojich úverov. V takejto situácii je vhodným riešením konsolidácia, čiže spojenie viacerých úverov do jedného, čím sa dá v konečnom dôsledku ušetriť na mesačných splátkach, a taktiež poistenie schopnosti splácať takýto konsolidovaný úver. „Záujem o konsolidácie úverov výrazne rastie. Za uplynulých jedenásť mesiacov tohto roku sme zaznamenali u našich klientov medziročný nárast objemu konsolidácií o takmer dve tretiny. Konsolidácia je teraz navyše ešte jednoduchšia, nakoľko sa dá zrealizovať aj z pohodlia domova. Teda vypočítať si konsolidovaný úver a dojednať sa dá kompletne online. Podobne registrujeme aj výrazne vyšší dopyt po poistení schopnosti splácať konsolidované úvery, kde sme zaznamenali skoro dvojnásobný medziročný vzostup. Poistených konsolidovaných úverov je už viac ako pätina,“ približuje Milan Cáder, riaditeľ divízie Produkty a Marketing zo spoločnosti Home Credit.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #výdavky #financie