Dvojtýždňové „otcovské“? Za akých podmienok ho otcovia dostanú a akú sumu?

Od novembra začal platiť nový typ dávky materské, tzv. „otcovské“. Dávka je určená pre otcov a po splnení zákonných podmienok ju môžu poberať najviac 14 dní v období šiestich týždňov po narodení dieťaťa. Priemerná výška dávky je 604,50 eura.

27.12.2022 08:00
otec, dieťa Foto:
Ilustračné foto
debata

Materská sa pre otcov delí na dve časti – „otcovské“ a materské

Po dvojtýždňovom poberaní dávky „otcovské“ budú môcť otcovia tak ako doteraz poberať aj dávku materské. Na jej čerpanie pre to isté dieťa im zostane v zásade 26 týždňov (pri starostlivosti o jedno narodené dieťa) a uplatniť si ju môžu do troch rokov veku dieťaťa.

Dávka materské sa tak pre otcov rozdeľuje na dve časti – obdobie max. 2 týždňov v období 6 týždňov po narodení dieťaťa (tzv. „otcovské“), ktoré môže otec poberať bez ohľadu na to, či matka v tomto období poberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok a ďalších v zásade 26 týždňov pri starostlivosti o jedno dieťa do troch rokov veku dieťaťa.

Ak si otec nárok na „otcovské“ neuplatní, môže po splnení zákonných podmienok čerpať dávku materské na celé obdobie 28 týždňov tak ako doteraz (resp. 31 týždňov, ak ide o osamelého otca alebo 37 týždňov, ak sa stará o dve alebo viac narodených detí), najskôr však šesť týždňov od pôrodu, ak už matka nepoberá na to isté dieťa materské a nepoberá ani rodičovský príspevok z úradu práce.

Otcovi dieťaťa, ktorý si uplatní nárok na materské najskôr po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu, vznikne nárok na materské bez ohľadu na skutočnosť, či v predchádzajúcom období mal nárok na „otcovské“

Matovič Čítajte viac Parlament definitívne schválil Matovičov balíček. Prešiel zásadnými zmenami, 200 eur na dieťa nedostane každý

Podmienky pre získanie dávky „otcovské“

  1. existencia nemocenského poistenia alebo plynutie ochrannej lehoty v deň, od ktorého si uplatňuje nárok na „otcovské“,
  2. starostlivosť o dieťa,
  3. musí získať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred uplatnením nároku na „otcovské“,
  4. v prípade zamestnanca je potrebná absencia príjmu,
  5. živnostníci a dobrovoľne nemocensky poistené osoby musia splniť aj podmienku zaplatenia poistného včas a v správnej výške.

V prípade „otcovského“ nesleduje Sociálna poisťovňa, či matka dieťaťa zároveň poberá materské alebo rodičovský príspevok. Obaja rodičia tak môžu v rovnakom období poberať na dieťa dávku materské.

Aká je výška dávky „otcovské“

Výška dávky otcovské je 75% denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu poistenca. To znamená, že v prípade, ak priemerná mzda muža za celý rok 2021 bola 1 751 eur mesačne, tak denná výška materského (a „otcovského“) v roku 2022 predstavuje sumu 43,17540000 eura.

Znamená to, že „otcovské“ za 14 dní bude priemerne v sume 604,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská dávka #materská dávka pre otcov #otcovské