Dávky od štátu? Čo sa zmenilo...

Penzie, príspevky pre rodičov, dávka v chorobe, ale aj úrazové dávky. Dávky, ktoré môže dostať každý, kto platí či v minulosti platil odvody. Mnohé sú však aj také, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu. Sumy niektorých sa menili od júla, iné teraz v januári.

04.01.2023 08:00
ruky, dávky od štátu, deti, rodina Foto:
Ilustračná foto.
debata

Rodičovský príspevok dostáva viac ako 138-tisíc rodičov, prídavok na dieťa takmer 654-tisíc rodičov. Do konca roka bol v sume 30 eur, od nového roku sa zvýšil na 60 eur mesačne.

Vyšší je aj rodičovský príspevok. Kým do konca roka bol na úrovni 383,80 eura, od januára rodičia dostanú 412,60 eura v prípade, že poberali pred nástupom na rodičovskú dovolenku materské. Z 280 sa na 301 eur zvýšil v prípade, ak rodičom pred poberaním tento dávky nevznikol nárok na materské.

„Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska,“ uviedol tlačový odbor Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa a rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť šesť mesiacov,“ upozornil. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa.

Najčastejšie vyplácanou dávkou na Slovensku sú dôchodky, ktoré zo Sociálnej poisťovne dostáva približne 1,4 milióna ľudí. Valorizovať sa budú opäť o dôchodcovskú infláciu, teda o 11,8 percenta.

„Index spotrebiteľských cien sa za domácnosti dôchodcov medziročne zvýšil o 11,8 %. Od januára budúceho roku sa tak budú dôchodkové dávky zyšovať o 11,8 %,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Stále platí, že dôchodcovia o zvýšenie dôchodku nemusia žiadať, Sociálna poisťovňa o valorizácii rozhoduje automaticky a dôchodcovia dostanú dôchodok zvýšený tak ako vždy v januárových výplatných termínoch spolu s rozhodnutím.

Novinkou od januára je aj často diskutovaný rodičovský dôchodok. Ten rodičovi Sociálna poisťovňa automaticky prizná bez toho, aby bolo potrebné podať akúkoľvek žiadosť alebo vyhlásenie. V roku 2023 túto dávku vyplatí koncom roka Sociálna poisťovňa naraz. V ďalších rokoch ju penzisti budú dostávať v mesačných sumách.

Zmena čaká aj predčasné dôchodky. Pribudol totiž nový druh – predčasná penzia po 40 odpracovaných rokoch. Zmena nastala aj v minimálnej sume, ktorú musí budúci predčasný penzista dosiahnuť. Kým do konca októbra stačilo na priznanie tejto penzie 281,40 eura, od novembra je to 375,10 eura mesačne.

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa od 1. januára zníži veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu na pozostalostný dôchodok z doterajšieho dovŕšenia dôchodkového veku na vek 57 rokov. Zároveň sa od roku 2023 predĺži poberanie vdovského a vdoveckého dôchodku.

Poistenci, ktorí splnia zákonné podmienky, budú dávku poberať o rok dlhšie ako doteraz – namies to jedného roka ju pozostalá manželka alebo manžel budú zo Sociálnej poisťovne poberať dva roky.

Vyššie budú aj dávky nemocenské, tehotenské, materské, ošetrovné. Pri 30-dňovom mesiaci dostane po novom poistenec na péenke maximálne 1 313,90 eura pri 30-dňovom mesiaci a pri 31-dňovom mesiaci to bude 1 357,70 eura.

Maximálne materské bude 1 791,70 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) alebo 1 851,40 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci). Podobne vzrastie aj maximálna výška dávky tehotenské. Budúce mamičky dostanú najviac 358,40 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci), resp. 370,30 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #dávky od štátu