Čo nás čaká a neminie v roku 2023? Aké budú dôchodky? Potrápi nás inflácia? A čo hypotéky...

„Rok 2022 priniesol množstvo zmien a rok 2023 nebude iný. Čo sa týka financií, niekde pridá a niekde uberie. Niektoré zmeny sa týkajú iba Slovenska, iné zase zasiahnu aj ďalších. Ak chcete žiť život podľa vlastných predstáv, pozrite sa, na čo by ste sa mali pripraviť,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

01.01.2023 06:00
peniaze Foto:
debata (2)

Prvý pilier

O predčasný dôchodok bude možné požiadať aj vtedy, ak človek odpracoval aspoň 40 rokov. V takom prípade sa im bude dôchodok krátiť o 0,3 % za každý mesiac namiesto 0,5 %. Do obdobia 40 rokov sa započítava aj obdobie výchovy detí či základná vojenská služba. Nezapočítava sa však nezamestnanosť či štúdium.

Druhý pilier

Medzi pozitívne zmeny 2023 určite patria úpravy v druhom pilieri dôchodkového zabezpečenia. Ich výsledkom majú byť vyššie dôchodky. Zmeny sú postupne načasované a týkajú sa existujúcich úspor aj budúcich príspevkov.

Upravia sa garancie (garantuje sa výška vkladu, nie výnosu), zníži sa poplatková záťaž (zrušili sa dva a zvýšil jeden poplatok), na prestup nebude potrebný akceptačný list, zavedie sa predvolená investičná stratégia, zvýši sa vekové obmedzenie na vstup, zavedie automatický vstup mladých a taktiež sa upraví spôsob vyplácania dôchodkov z druhého piliera.

Hypotekárne úvery

Žiadatelia o hypotéku, ktorí majú viac ako 40 rokov, budú prísnejšie posudzovaní. V prípade, že by koniec splatnosti zasahoval do obdobia po 65. roku, bude maximálna výška úveru obmedzená cez zníženie koeficientu DTI. Úverový limit sa bude znižovať z 8 o 0,25 za každý rok veku žiadateľa staršieho ako 40 rokov.

Nehnuteľnosti

Po rokoch neustáleho žhavenia cien nehnuteľností sa očakáva schladenie. Dôvodom poklesu sú zvyšujúce sa sadzby hypoték, čím sa stali nedostupnejšími a tým sa zároveň zhoršili aj možnosti financovania kúpy realít.

Investície

Finančné trhy ukončia rok 2022 so stratou približne 20 %. Z pohľadu dlhotrvajúcej investície je to však iba krátke obdobie a relatívne iba malá korekcia (10-ročná investícia ostala v zisku 167 %, 20-ročná 321 %). Rok 2023 sa po pätinovom poklese preto javí ako dobrý začiatok pre jednorazové investície práve na dlhodobé horizonty a to tak pre konzervatívne ako aj dynamické investičné riešenia.

Inflácia

Cenový šok z roku 2022 budeme ešte nejaký čas rozdýchavať. Po dlhých rokoch relatívne stabilných cien v obchodoch sme sa výškou inflácie vrátili do obdobia pred rokom 2000. Rok 2023 bude rokom stabilizácie miery inflácie. V porovnaní s predošlým rokom budú ceny stále vyššie, no už nie tak výrazne, ako koncom roka 2022.

Swiss Life Select Slovensko, a. s.
Zuzana Bányi Marketingová špecialistka zuzana.banyi@swisslifeselect.sk

Máte otázky alebo sa chcete prihlásiť na odber tlačových správ?

Zašlite, prosím, e-mail na adresu: marketing@swisslifeselect.sk

Viac informácií nájdete na našich webových stránkach: www.swisslifeselect.sk

Vydalo a schválilo marketingové oddelenie, Swiss Life Select Slovensko, a. s.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #dôchodky #penzie