Zmeny v zákonoch, dôchodkoch či dávkach ovplyvnili státisíce ľudí. Tu je veľký prehľad...

Nový rok so sebou priniesol viacero zmien v zákonoch, ale aj vyššie dávky. Pozitívne ovplyvnia státisíce ľudí. Pomoc prichádza aj pre zamestnancov, živnostníci však siahnu hlbšie do peňaženiek.

31.01.2023 06:00
žena s úsmevom Foto:
Ilustračná foto.
debata (3)

Vyššie výplaty budú mať tí zamestnanci, ktorí pracujú za minimálnu mzdu. Tá totiž stúpla v prvom stupni náročnosti práce o 54 eur, zo 646 na 700 eur.

Čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou je tak 568,97 eura. Oproti vlaňajšku si tak polepší v čistom o 43,32 eura.

Zmenu pocítia aj ľudia pracujúci na dohodu. Patriť im bude za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura.

Od júna budú mať zamestnanci vyššie príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend. Po novom budú opäť nadviazané na výšku minimálnej mzdy, ako to bolo pred niekoľkými rokmi.

ruky, euro, mince, chudoba Čítajte aj Vláda chystá veľkú zmenu. Chudobní ľudia dostanú viac peňazí. Koľko?

Prilepšenie pocítia aj zamestnanci, ktorým firma poskytuje príspevok na stravovanie. Minimálna hodnota stravného lístka sa zvýšila zo 4,80 na 5,10 eura.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín.

Suma stravného sa zvýšila pri pracovnej ceste trvajúcej od 5 do 12 hodín zo 6,40 eura na 6,80 eura, pri pracovnej ceste od 12 do 18 hodín z 9,60 eura na 10,10 eura a pri trvajúcej nad 18 hodín zo 14,50 na 15,30 eura.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) platia nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie.

Odvody za január bude potrebné uhradiť najneskôr do 8. februára.Mi­nimálne poistné je 200,72 eura a maximálne 2 810,11 eura.

Otec a syn, dôchodca Čítajte aj Rodičovský dôchodok: Akú sumu dostanete? Niekto nič a niekto... Pozrite si tabuľku

Pokiaľ ide o penzijné dávky, najväčšou novinkou je možnosť odísť do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov, ale aj tzv. rodičovský dôchodok a dlhšie vyplácané pozostalostné dôchodky.

Po novom tak môže ísť do penzie človek maximálne dva roky pred riadnym dôchodkom alebo aj po 40 rokoch, do ktorých sa ale nezapočítava obdobie štúdia a napríklad nezamestnanosti.

Navyše, každý, kto ho bude chcieť dostať, musí dosiahnuť jeho minimálnu sumu, ktorá je 375,10 eura mesačne. A to po odčítaní 0,3 percenta z penzie za každý skorší mesiac odchodu do penzie. Z celkovej sumy dôchodku tak poistencovi ubudne viac ako 20 percent.

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa znižuje veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu pozostalostnej penzie z doterajšieho dovŕšenia dôchodkového veku na 57 rokov.

Zároveň sa od roku 2023 predĺžilo poberanie vdovského a vdoveckého dôchodku. Poistenci, ktorí splnia zákonné podmienky, budú dávku poberať o rok dlhšie ako doteraz – namiesto jedného roka až dva roky.

Novela zákona o sociálnom poistení zavádza aj rodičovský dôchodok. Dieťaťu, ktoré prispeje na penziu svojich rodičov, neporastú odvody a ani táto dávka nezníži jeho budúci dôchodok.

Už tradičnou zmenou je valorizácia. Dôchodky vzrástli o 11,8 % mesačnej sumy dôchodku. Je to percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov.

veselí dôchodcovia, penzisti, dôchodok, seniori Čítajte aj Rok 2024: Penzie porastú o najvyššiu sumu v histórii. O rekordných 17 percent

Ak patríte k penzistom, ktorí dostávajú minimálny dôchodok, ten sa zvyšovať nebude. Finančne si polepšia aj rodiny s deťmi. Vyššie budú nemocenské či úrazové dávky, ale aj rodičovský príspevok či prídavok na dieťa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #odvody #zmeny v penziách