Pokračovanie článku: Zmeny v zákonoch, dôchodkoch či dávkach ovplyvnili státisíce ľudí. Tu je veľký prehľad...

Čo všetko sa zmenilo. Veľký prehľad

Dôchodky

1. Valorizácia: o 11,8 %

Sociálna poisťovňa zvýši dôchodky o 11,8 %. O zvýšení dostanú penzisti písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2023 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2023.

Sociálna poisťovňa všetky druhy penzijných dávok (starobné, predčasné starobné, invalidné a pozostalostné dôchodky).

2. Minimálny dôchodok

Ani tento rok sa jeho sumy nemenia. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta penzistovi nízky dôchodok, a ak dôchodca splní aj ostatné podmienky, začne sa mu vyplácať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho.

Za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia je aj tento rok suma predčasného dôchodku 334,30 eura mesačne.

3. Po valorizácii dôchodkov sa zmenia aj sumy exekučných zrážok z dôchodkov

Sociálna poisťovňa prepočíta poberateľom dôchodkov sumu exekučnej zrážky. Dôvodom je valorizácia dôchodkov.

Od januára sa pri exekučných zrážkach suma, ktorú nie je možné zraziť z dôchodku, nemení. Dotknutí dôchodcovia dostanú od Sociálnej poisťovne v januári aj písomnú informáciu o vplyve valorizácie na výkon exekučných zrážok z ich dôchodku. V novembri 2022 evidovala Sociálna poisťovňa viac ako 19-tisíc dôchodcov s exekučnou zrážkou.

Koľko musí dôchodcovi aj po exekúcii zostať? Naďalej platí, že ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma, ktorá sa povinnému (poberateľovi dôchodku) nesmie zraziť, je 140 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu, teda 328,18 eura mesačne.

Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 164,09 eura mesačne.

Ak ide o prednostnú pohľadávku (okrem výživného na maloleté dieťa), základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, je 234,42 eura mesačne, čo je 100 % sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu.

Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 117,21 eura mesačne.

Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, je základná suma, ktorá sa nesmie zraziť poberateľovi dôchodku, 98,45 eura mesačne.

Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 82,04 eura mesačne.

4. Dôchodková hodnota je 16,4764 eura

Od tohto roku vzrástla aktuálna dôchodková hodnota (ADH) iba o 95 percent priemernej mzdy. Aktuálna dôchodková hodnota je tak tento rok v sume 16,4764 eura.

5. Rodičovský dôchodok

Dostane ho každý rodič alebo osvojiteľ poistenca automaticky bez toho, aby o tento druh penzie bolo treba žiadať.

Ak dieťa do konca februára nevyplní a nepošle tlačivo do Sociálnej poisťovne, že na penziu svojich rodičov prispieť nechce, rodičia túto dávku dostanú tentokrát vyplatenú na konci roka jednorazovo.

Suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča je 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie.

Maximálna výška rodičovského príspevku je ohraničená – v roku 2023 bude predstavovať sumu 21,80 eura mesačne za jedno dieťa.

6. Vdovské a vdovecké dôchodky

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa znížila veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu na pozostalostný dôchodok z doterajšieho dovŕšenia dôchodkového veku na vek 57 rokov.

Zároveň sa od roku 2023 predĺži poberanie vdovského a vdoveckého dôchodku. Poistenci, ktorí splnia zákonné podmienky, budú dávku poberať o rok dlhšie ako doteraz – namiesto jedného roka ju pozostalá manželka alebo manžel budú poberať dva roky.

Sociálna poisťovňa tiež uvoľní výplatu pozostalostného dôchodku vdove alebo vdovcovi, ktorí dovŕšili vek 57 rokov a vychovali jedno dieťa, ak výplata ich dôchodku bola zastavená z dôvodu nesplnenia inej zákonnej podmienky nároku na výplatu dôchodku. Ostatné zákonné podmienky nároku na tieto dôchodky a ich výplatu sa nemenia.

7. Česko-slovenské dôchodky (zohľadnenie českej doby poistenia)

Od 1. januára 2023 bude Sociálna poisťovňa zohľadňovať tzv. českú dobu poistenia, ktorú poistenec získal pred 1. januárom 1993, a jej vplyv na slovenský dôchodok.

Ide o odstránenie diskriminácie slovenských občanov, ktorí v čase rozdelenia spoločného štátu pracovali pre české firmy.

8. Kompenzačné príspevky pre prepustených baníkov sú vyššie

Kompenzačné príspevky pre prepustených baníkov, ktoré im vyplácajú úrady práce, vzrástli o 7,5 %. Sumy týchto dávok totiž podľa zákona o kompenzačnom príspevku baníkom vzrástli o rovnaké percento, o aké sa od júla minulého roka zvýšilo životné minimum.

Základná suma kompenzačného príspevku pre baníkov, ktorí pracovali pod zemou najmenej tri roky alebo aspoň šesť rokov, sa od januára zvýšila z 207,50 eura na 223,10 eura mesačne.

Ak baník pracoval pod zemou najmenej tri roky, kompenzačný príspevok dostáva jeden rok, a ak fáral do baní najmenej šesť rokov, dávku poberá dva roky.

Pre baníkov, ktorí pracovali v bani najmenej 10 rokov alebo aspoň 15 rokov, základná výška kompenzačného príspevku od začiatku tohto roka stúpla z 363,10 na 390,30 eura mesačne.

Po odpracovaní najmenej 10 rokov v bani prepustený baník dostáva príspevok tri roky a ak v bani odrobil aspoň 15 rokov, nárok na kompenzačný príspevok mu trvá sedem rokov.

Od 1. januára tohto roka tiež stúpol koeficient, na základe ktorého sa vypočíta zvýšenie sumy kompenzačného príspevku.

Ide o prípady, keď prepustený baník odpracoval viac ako tri roky v baníctve. Koeficient v tomto prípade išiel nahor z 18,20 na 19,60.

Vzrástol aj koeficient, na základe ktorého sa vypočíta zvýšenie sumy kompenzačného príspevku, ak bývalý baník odpracoval v baníctve viac ako 10 rokov, a to z 24,20 na 26,00 eura. Vyššie koeficienty pre prepustených baníkov znamenajú vyššie kompenzačné príspevky. == SITA ==

9. Nemocenské a úrazové dávky

Nemocenské: Ak poistenec ochorie na budúci rok, maximálna výška jeho nemocenského bude pri 30-dňovom mesiaci maximálne vo výške 1 313, 90 eura a pri 31-dňovom mesiaci 1 357,70 eura.

Otcovské: Dávka je určená pre oteckov a po splnení zákonných podmienok ju môžu poberať najviac 14 dní v období šiestich týždňov po narodení dieťaťa.

V prípade, ak je dieťa alebo matka s dieťaťom v tomto období hospitalizované, toto obdobie sa predlžuje o čas hospitalizácie.

Po dvojtýždňovom poberaní dávky „otcovské“ môžu otcovia tak ako doteraz (po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu) poberať aj dávku materské.

Na jej čerpanie pre to isté dieťa im zostane v zásade 26 týždňov (pri starostlivosti o jedno narodené dieťa) a uplatniť si ju môžu do troch rokov veku dieťaťa.

Úrazové dávky vzrástli o 10,9 %. O rovnaké percento je vyššie aj jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom.

Maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky je tak 66 153,80 eura a rovnako maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí sa zvyšuje na 66 153,80 eura.

Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením predstavuje 33 077,40 eura. Maximálna suma náhrady nákladov spojených s pohrebom bude 3 308,80 eura.

Na hodnotu 3 308,80 eura vzrástla aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom pre všetky osoby a nezaopatrené deti.

Ilustračná foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Zlomená ruka Ilustračná foto.

Rodiny s deťmi

10. Vyššie maximálne materské

Keďže sa mení maximálny vymeriavací základ, z ktorého sa počítajú nemocenské dávky (nemocenské, materské a ošetrovné), zvyšujú sa aj tieto príspevky.

Maximálny denný vymeriavací základ dosiahne hodnotu 59,72055000 eura. Znamená to, že materské bude maximálne vo výške 1 791,70 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) alebo vo 1 851,40 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).

11. Rodičovský príspevok

Poberajú ho rodičia s deťmi do troch rokov, resp. do šiestich, ak majú nepriaznivý zdravotný stav. Nárok má každý, no rodičia, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku pracovali a poberali v jej prvých mesiacoch materské, dostávajú viac.

Od januára sa príspevok zvyšuje obom skupinám, ale rozdielne. Tí, ktorí nepracovali, dostanú namiesto doterajších 280,00 eura príspevok zvýšený na 301,00 eura.

Rodičia, ktorí pred materskou pracovali, dostanú namiesto doterajších 383,80 eura príspevok zvýšený na sumu 412,60.

12. Ošetrovné aj dlhodobé ošetrovné

Ošetrovné: nárok naň má matka či otec, ak ide o zamestnanca, povinne nemocensky poistenú či dobrovoľne nemocensky poistenú osobu či človeka v ochrannej lehote zo Sociálnej poisťovne výška dávky: 55 percent hrubého príjmu poskytovanie: najviac 14 dní, navyše ak sa stará o viac detí len raz a v tom istom prípade len jednému poistencovi, od januára to bude maximálne 613,20 eura

Ilustračná foto. Foto: SHUTTERSTOCK
matka s dieťaťom Ilustračná foto.

Dlhodobé ošetrovné

Získať ho môžu nemocensky poistené osoby, ktoré doma ošetrujú blízku osobu pre potrebu poskytovania domácej alebo paliatívnej starostlivosti a splnia aj ostatné zákonné podmienky na priznanie a výplatu dávky.

Takíto poistenci majú nárok na ošetrovné vo výške 55 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby až počas 90 dní.

Pri starostlivosti o blízkeho príbuzného sa môže vystriedať viac poistencov (spravidla po 30 dňoch) – dávka sa v takom prípade vyplatí v úhrne všetkým najviac za 90 dní.

Maximálna výška: 1 313,90 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci), resp. 1 357,70 eura mesačne (pri 31 dňovom mesiaci).

13. Tehotné ženy

Vypláca sa tehotnej žene ako kompenzácia zvýšených výdavkov v tehotenstve. Nárok majú všetky nemocensky poistené tehotné ženy a tehotné ženy, ktoré majú prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyne) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO).

Nárok na dávku vzniká od začiatku od 13. týždňa tehotenstva. Jeho maximálna denná suma bude predstavovať 11,94411000 eura, to znamená, že budúce mamičky dostanú najviac 358,40 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci), resp. 370,30 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).

14. Všetci rodičia

Porastie aj základná dávka, na ktorú má nárok každý rodič – prídavok na dieťa. Má slúžiť ako príspevok rodičom na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa a na čiastočnú úhradu školských potrieb na účel podpory plnenia školských povinností nezaopatreného dieťaťa. Jeho suma od januára bude 60 eur.

15. Zmeny na trhu práce: zlepšenie podmienok zamestnancov, viac peňazí na podporu podnikania

Novela zákona o službách zamestnanosti prináša od nového roka viacero efektívnych opatrení na udržanie zamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest.

Podpora zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím

Úpravou definície chránenej dielne ministerstvo práce podporuje zamestnávanie tých najodkázanejších občanov so zdravotným postihnutím, ktorí majú sťažený prístup na trh práce.

Chránené dielne majú predovšetkým zamestnávať tých najodkázanejších občanov, ktorí sa nevedia uplatniť na otvorenom pracovnom trhu.

Pre integráciu osôb so zdravotným znevýhodnením na trhu práce aktuálne rezort práce pripravuje aj národné projekty.

Flexibilnejšia evidencia uchádzačov o zamestnanie

Novela prináša aj flexibilnejšiu evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Do evidencie sa budú môcť zaradiť aj konatelia spoločností v likvidácii či poslanec obce, alebo VÚC.

Medzi znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie sa budú môcť zaradiť rodičia, ktorí ukončili poberanie materského alebo rodičovského príspevku.

Navyše zaradenie do evidencie sa nebude vzťahovať na trvalý pobyt a uchádzači si môžu vybrať voči ktorému úradu práce si budú plniť povinnosti.

Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť

V rámci aktívnych opatrení na trhu práce novela zjednocuje systém určovania výšky príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť pre všetky kraje.

Výška príspevku sa bude určovať na základe porovnania priemernej miery evidovanej nezamestnanosti okresu s celoslovenským priemerom.

V okresoch s podielom uchádzačov o zamestnanie, ktorý je nižší alebo rovnaký ako celoslovenský priemer, bude výška príspevku najviac trojnásobok celkovej ceny práce z priemernej mzdy v Slovenskej republike za 1. až 3. štvrťrok predchádzajúce­ho roka.

Príklady: okresy Bratislava I – V, Malacky, Pezinok, Senec: 4 745,49 eura

V okresoch s podielom uchádzačov o zamestnanie, ktorý je vyšší ako celoslovenský priemer, bude výška príspevku najviac štvornásobok celkovej ceny práce z priemernej mzdy na Slovensku za 1. až 3. štvrťrok predchádzajúce­ho roka.

Príklady: okresy Košice-okolie, Michalovce, Sobrance, Revúca, Rimavská Sobota: 6 327,32 eura

Novela skracuje aj povinnosť prevádzkovať samostatnú zárobkovú činnosť na dva roky po poskytnutí príspevku, z pôvodných troch rokov.

Zamestnávanie cudzincov

Úprava zákona zjednodušuje aj prístup, ale najmä zotrvanie cudzincov z tretích krajín na trhu práce v Slovenskej republike.

V prípade obnovenia pobytu na účel zamestnania na to isté pracovné miesto sa nebude vykonávať tzv. test trhu práce.

To znamená, že zamestnávateľ nebude musieť nahlásiť pracovné miesto 20 dní vopred. Táto úprava umožní udržať pracovnú silu v rovnakom zamestnaní, čo je žiaduce v nedostatkových povolaniach, napr. v zdravotníctve.

Aliancia sektorových rád

Dôležitou novinkou zákona je zriadenie Aliancie sektorových rád. Členská základňa tohto záujmového združenia právnických osôb je založená na tripartitnom princípe.

Okrem ministerstva práce a ministerstva školstva budú jej členmi aj zamestnávateľské a odborové združenia.

Hlavným poslaním aliancie bude monitorovanie požiadaviek zamestnávateľov na kvalifikovanú pracovnú silu a zabezpečenie prenosu týchto nárokov do systému celoživotného vzdelávania.

Na vývojové trendy pracovného trhu by mali následne reagovať školy a vzdelávacie inštitúcie úpravou učebných osnov a ponúkaných programov. Tým sa zabezpečí, aby mladšie generácie študovali to, čo vyžaduje aktuálny a budúci trh.

16. Minimálna mzda sa zvyšuje na 700 eur

Minimálna mzda stúpla v prvom stupni náročnosti práce o 54 eur zo 646 na 700 eur. Čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou bude 568,97 eura.

Hodinová minimálna mzda vo výške 4,023 eura patrí zamestnancovi so 40-hodinovým pracovným časom zamestnanému na základe pracovnej zmluvy, ale aj na dohodu.

Ak je týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín, suma hodinovej minimálnej mzdy v eurách sa zníži.

Výšku minimálnej mzdy možno určiť dohodou zástupcov zamestnávateľov a zástupcov zamestnancov alebo na základe zákona. Pre rok 2023 bola výška minimálnej mzdy určená na základe dohody zamestnávateľov a zamestnancov.

Minimálna mzda v roku 2023

Stupeň náročnosti práce Koeficient minimálnej mzdy Minimálna mesačná mzda v roku 2023 Minimálna hodinová mzda v roku 2023
1 1,0 700 eur 4,023 eura
2 1,2 816 eur 4,690 eura
3 1,4 931 eur 5,356 eura
4 1,6 1048 eur 6,023 eura
5 1,8 1 164 eur 6,690 eura
6 2,0 1 280 eur 7,356 eura

Dane a odvody z minimálnej mzdy v roku 2023

Hrubá mesačná minimálna mzda – 700 eur
Odvody do Sociálnej poisťovne (9,4 %) – 65,80 eura
Odvody do zdravotnej poisťovne (4 %) – 28,00 eura
Preddavok na daň zo závislej činnosti – 37,23 eura
Čistá mesačná minimálna mzda – 568,97 eura

17. Príplatky za prácu v noci alebo cez víkend

Zamestnanci si od júna 2023 polepšia. Od tohto dátumu sa zvýšia príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend.

Príplatky budú opäť naviazané na výšku minimálnej mzdy, a to určitým percentom z minimálnej hodinovej mzdy.

V prípade príplatkov za prácu vo sviatok nedochádza k zmene. Zamestnanec v pracovnom pomere dostane stále príplatok minimálne vo výške 100 % jeho priemerného zárobku za hodinu.

Zmenu pocítia ľudia pracujúci na dohodu. Patriť im bude za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura.

Príplatky za prácu cez víkend a v noci

Príplatok za prácu v sobotu – najmenej 2,012 eura (50 % minimálnej mzdy za hodinu)
Znížený príplatok za prácu v sobotu – najmenej 1,810 eura (45 % minimálnej mzdy za hodinu)
Príplatok za prácu v nedeľu – najmenej 4,023 eura (100 % minimálnej mzdy za hodinu)
Znížený príplatok za prácu v nedeľu – najmenej 3,621 eura (90 % minimálnej mzdy za hodinu)
Príplatok za nočnú prácu pri nerizikovej práci – najmenej 1,609 eura (40 % minimálnej mzdy za hodinu)
Znížený príplatok za nočnú prácu pri nerizikovej práci – najmenej 1,408 eura (35 % minimálnej mzdy za hodinu)
Príplatok za nočnú prácu pri rizikovej práci – najmenej 2,012 eura (50 % minimálnej mzdy za hodinu)
Mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce – najmenej 0,805 eura (20 % minimálnej mzdy za hodinu)
Mzdová kompenzácia za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska – najmenej 0,805 eura (20 % minimálnej mzdy za hodinu)
Ilustračná foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Pracovníci v noci Ilustračná foto.

18. Odvody do zdravotnej poisťovne

Samostatne zárobkovo činná osoba platí zo zdaňovaného príjmu preddavky na poistné, a to vo výške najmenej 14 percent a vo výške najmenej 7 percent z minimálneho základu, ak je osobou so zdravotným postihnutím.

Tabuľka vymeriavacích základov a preddavkov SZČO na rok 2023

Platiteľ poistného bez zdravotného postihnutia

  Sadzba (%) Minimálny vymeriavací základ Maximálny vymeriavací základ Minimálny preddavok Maximálny preddavok
Samostatne zárobkovo činná osoba 14 605,50 eura nie je určený 84,77 eura nie je určený
Samostatne zárobkovo činná osoba v súbehu so zamestnaním, resp. s poistencom štátu 14 nie je určený nie je určený nie je určený nie je určený

Platiteľ poistného so zdravotným postihnutím

  Sadzba (%) Minimálny vymeriavací základ Maximálny vymeriavací základ Minimálny preddavok Maximálny preddavok
Samostatne zárobkovo činná osoba 7 605,50 eura nie je určený 42,38 eura nie je určený
Samostatne zárobkovo činná osoba v súbehu so zamestnaním, resp. s poistencom štátu 7 nie je určený nie je určený nie je určený nie je určený

19. Minimálne odvody

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) budú od roku 2023 platiť nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie.

Odvody za január bude potrebné uhradiť najneskôr do 8. februára 2023. Minimálne poistné bude pre SZČO predstavovať 200,72 eura a maximálne poistné bude vo výške 2 810,11 eura.

Podobne čaká zmena v platení poistného od 1. januára 2023 aj zamestnávateľov a zamestnancov, pre ktorých sa mení výška maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie poistného.

Minimálne a maximálne poistné pre SZČO a DPO

Minimálny a maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre SZČO a DPO sazvyšuje takto:

minimálny vymeriavací základ 605,50 eura
maximálny vymeriavací základ 8 477 eur.
Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO 200,72 eura.
mximálne poistné pre povinne poistenú SZČO 2 810,11 eura
minimálne poistné pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti 212,83 eura

Informáciu zo Sociálnej poisťovne o novej výške poistného dostanú SZČO, ktorých sa to týka, v priebehu januára listom alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú. Poistné v novej výške potom prvý raz zaplatia do 8. februára 2023 (za január 2023).

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa odporúča SZČO a DPO upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol.

Povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistená SZČO platí poistné v roku 2023

  • na nemocenské poistenie 4,4 % z vymeriavacieho základu
  • na starobné poistenie 18 % z vymeriavacieho základu, ak nie je sporiteľom starobného dôchodkového sporenia
  • na starobné poistenie 12,50 % z vymeriavacieho základu a na povinné príspevky na starobné dôchodkové sporenie 5,50 % z vymeriavacieho základu, ak je sporiteľom starobného dôchodkového sporenia
  • na invalidné poistenie 6 % z vymeriavacieho základu
  • do rezervného fondu solidarity so sadzbou 4,75 % z vymeriavacieho základu.
  • Poistné na invalidné poistenie neplatí SZČO, ktorá je dôchodkovo poistená po priznaní starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku. Poistné na invalidné poistenie neplatí ani samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je dôchodkovo poistená, je poberateľom výsluhového dôchodku a dovŕšila dôchodkový vek.

Na účely platenia poistného na invalidné poistenie sa vzťahujú právne účinky

  • dovŕšenia dôchodkového veku nastávajú dňom, ktorý Sociálna poisťovňa určila ako deň dovŕšenia dôchodkového veku, najskôr dňom jeho určenia,
  • priznania dôchodku nastávajú dňom vydania rozhodnutia o priznaní dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #odvody #zmeny v penziách