Slovák vyhral takmer 3 milióny eur v lotérii. Čo robiť, aby rekordná výhra neskončila vysokými dlhmi?

Viete, ako by ste naložili s väčším obnosom peňazí? Nemusí to byť akurát miliónová výhra, ale napríklad dedičstvo či peniaze z predaja nehnuteľnosti. Mnohí už vidia luxusné kabelky či luxusné autá v garáži.

11.01.2023 17:30
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Existuje veľa príkladov z histórie, keď rekordné výhry skončili rekordnými dlhmi, psychickými problémami, závislosťou a bezdomovectvom,“ upozorňuje Peter Világi, hlavný analytik Swiss Life Select.

Hospodáriť s väčším množstvom peňazí nemusí byť také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Jednoduché to nebude mať ani Slovák, ktorý vyhral takmer 3 milióny eur. Väčšie množstvo eur pravdepodobne väčšina ľudí bezhlavo minie. „Nákup domov či drahých áut nie je investíciou, ale nákupom takzvaných pasív, teda vecí, ktoré budú peniaze neustále pojedať, nie ich vytvárať. Čím väčší dom, tým väčšie náklady na údržbu. Čím drahšie auto, tým nákladnejší servis,“ vysvetľuje Peter Világi, hlavný analytik Swiss Life Select.

Investícia nemusí byť riziková

Práve takýmto spôsobom sa ľudia dokážu pomerne rýchlo pripraviť o veľkú výhru či dedičstvo. Pritom by stačilo, keby peniaze investovali do takzvaných aktív, ktoré im budú vytvárať ďalšie výnosy a pomôžu im žiť život podľa vlastných predstáv. „Pritom nemusí ísť o nič rizikové. Veď napríklad jediné percento úroku z 3 miliónov znamená kapitálový výnos 30-tisíc eur ročne, čo je príjem vyše 2 500 eur mesačne,“ tvrdí Peter Világi.

Renta, ktorá sa nikdy neminie

Človek si tak môže dopriať komfort, ale dôležité je, aby na jeho financovanie postačovali dosahované investičné výnosy. „Správne nastavená investícia bude vytvárať zaujímavý príjem v podobe doživotnej renty, a pritom sa nikdy neminie. Potom je to už len technická záležitosť výberu správnych vkladov a investícií,“ uzatvára hlavný analytik Swiss Life Select.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lotéria #výhra #rekordná výhra