Dôchodcovia: Potvrdenie o dôchodkoch pre daňové priznanie môžete žiadať aj emailom alebo telefonicky

Sociálna poisťovňa v týchto dňoch vo zvýšenej miere poskytuje dôchodcom potvrdenia o vyplatených dôchodkových dávkach za rok 2022.

21.02.2023 13:52
dôchodca, penzista, senior na notebooku,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najmä pracujúci dôchodcovia ich potrebujú k podaniu daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok.

Sociálna poisťovňa im odporúča, aby si vyžiadanie potvrdenia nenechávali na poslednú chvíľu. Využívať môžu pohodlnú telefonickú a emailovú komunikáciu. „Klienti tak stihnú lehotu na podávanie daňových priznaní do konca marca a Sociálnej poisťovni to pomôže plynule vybavovať ich žiadosti,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia, usmievaví penzisti Čítajte aj Minimálne dôchodky: Rozmrazia ich už v júli? Vzrásť by mali o 15 až 30 eur. Kto si polepší?

O potvrdenie môžu dôchodcovia požiadať Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne telefonicky na bezplatnej linke 0800 123 123 alebo elektronicky prostredníctvom formulára na webovej stránke Sociálnej poisťovne Formulár pre otázky, prípadne na emailovej adrese podatelna@socpoist.sk. Pri telefonickej a mailovej požiadavke dostane klient požadované potvrdenie poštou na adresu bydliska.

„Tí dôchodcovia, ktorí majú zriadenú e-schránku na portáli www.slovensko.sk, môžu o potvrdenie požiadať aj prostredníctvom nej a potvrdenie o vyplatených dávkach dostanú následne touto cestou,“ dodal Kontúr.

Pobočky a klientske centrá Sociálnej poisťovne pripravujú potvrdenia na žiadosť dôchodcu pri osobnej návšteve zväčša na počkanie.

žena, choroba, smrkanie, vreckovka, teplota, horúčka, Covid-19, prechladnutie, chrípka, alergia Čítajte aj Ste na péenke? Vedeli ste, že vás môžu skontrolovať a dať pokutu? Môže tak urobiť aj zamestnávateľ?

Ak bol však dôchodok priznaný v predchádzajúcom roku alebo bola vykonaná zmena v jeho vyplácaní, príprava potvrdenia trvá dlhšie. Ústredie Sociálnej poisťovne ho v takom prípade posiela dôchodcovi na adresu jeho bydliska poštou. Aj preto je vhodné, aby klient o dokument požiadal v časovom predstihu. Ak ho žiada osobne v pobočke, je potrebné sa preukázať občianskym preukazom. Pobočka môže potvrdenie v záujme ochrany osobných údajov vydať len konkrétnemu dôchodcovi. Inej osobe ho môže poskytnúť len na základe predloženého splnomocnenia.

Potvrdenia o poberaní dôchodku (bez uvedenia výšky dôchodku) pre bezplatné cestovanie vlakom vyhotovuje Sociálna poisťovňa seniorom vždy na počkanie vo svojich pobočkách a v Informačno-poradenskom centre.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Sociálna poisťovňa #peniaze #dôchodky