Mení sa mechanizmus zvyšovania dávok pre chudobných ľudí. Vďaka tomu budú dostávať viac peňazí

Výšky životného minima tak majú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia minimálne náklady nízkopríjmových domácností.

22.02.2023 08:00
ruky, dávky od štátu, deti, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mechanizmus zvyšovania súm životného minima sa od apríla tohto roka zmení. Jeho sumy sa budú zvyšovať koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Výšky životného minima tak budú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia minimálne náklady nízkopríjmových domácností.

partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia, usmievaví penzisti Čítajte aj Minimálne dôchodky: Rozmrazia ich už v júli? Vzrásť by mali o 15 až 30 eur. Kto si polepší?

Životné minimum sa v súčasnosti upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu SR alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší.

Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predošlého do apríla aktuálneho roka.

premýšľajúci dôchodcovia, seniori, penzia Čítajte aj Čo očakávať od štátom nastaveného dôchodku. Vyžijú z neho budúci penzisti?

Napríklad vlani medziročný rast životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie dosiahol 11,5 %. Medziročný rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu bol 7,5 %.

Keďže rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu bol nižší ako rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, životné minimum sa zvýšilo o 7,5 %. Ak by sa však postupovalo podľa nového mechanizmu, ktorý schválil parlament, životné minimum by išlo nahor o 11,5 %.

debata chyba