Od júla dostanú ľudia, ktorí prídu o prácu, viac peňazí. Niektorí aj viac ako 1300 eur

Dávka v nezamestnanosti sa zvýši. Od júla porastú jej sumy a prekročia 1 300 eur. Maximálna dávka v nezamestnanosti by mala byť vyššia o viac ako 90 eur, ako je jej maximálna suma teraz. Pridané však dostanú len ľudia, ktorí o podporu v nezamestnanosti požiadajú po prvom júli. Všetci tí, ktorí budú mať dávku priznanú do konca júna, budú poberať naďalej rovnakú sumu.

03.04.2023 08:00
žena, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dávku v nezamestnanosti dostávalo v januári viac ako 34-tisíc ľudí, pričom jej priemerná suma dosiahla 559 eur. Sociálna poisťovňa ju vypláca najviac pol roka. „Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je teda podmienený aj obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti,“ približuje podmienky hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa každý rok od júla mení a odvíja sa od priemernej mzdy v hospodárstve. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v roku 2022 hodnotu 1 304 eur. V roku 2021 bola na úrovni 1¤211 eur.

Maximálna dávka v nezamestnanosti podľa experta na sociálne veci Jozefa Mihála, ktorej sumu zverejnil na svojej facebookovej stránke Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála, dosiahne od júla 1¤286,20 eura za mesiac, ktorý má 30 dní (v súčasnosti je to 1¤194,50 eura) a v mesiaci, ktorý má 31 dní, to bude 1¤329,10 eura (v súčasnosti 1¤234,30 eura). Noví žiadatelia o dávku tak budú dostávať maximálnu podporu vyššiu o viac ako 90 eur mesačne.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Reálne mzdy na Slovensku v minulom roku výrazne klesli. Situácia nebola horšia viac ako dve desaťročia

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, teda zamestnanci aj dohodári s pravidelným mesačným príjmom. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení.

Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom bol pracovnoprávny vzťah ukončený (dohodou či výpoveďou) a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, resp. neurčitý čas. Nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla 2023. Poistencom, ktorí už dávku poberajú, sa výška dávky od júla nemení.

Ľudia, ktorí prídu o prácu, majú od januára o jednu povinnosť menej: nemusia sa hlásiť na úrade práce v mieste trvalého pobytu. Zmenu priniesla novela zákona o službách zamestnanosti. Prihlásiť sa do evidencie nezamestnaných sa tak už môžu na ktoromkoľvek úrade práce na Slovensku a následne si budú plniť povinnosti voči tomuto úradu počas celej doby evidencie. Ministerstvo práce tiež uviedlo, že zákon takisto predĺžil lehotu na zaradenie do evidencie zo 7 na 10 dní od skončenia zamestnania, podnikania alebo štúdia.

Dôležitou zmenou je aj zaradenie rodičov, ktorí ukončili poberanie materského alebo rodičovského príspevku, medzi znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. „V praxi to znamená, že zamestnávatelia majú väčšiu motiváciu zamestnávať týchto ľudí, pretože sa môžu zapojiť do rôznych projektov a poberať príspevky na týchto zamestnancov,“ dodal rezort práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti #nezamestnaní #podpora v nezamestnanosti