Ako si našetriť na dofinancovanie hypotéky? Rýchle ani lacné to nie je

Ciest, ako sa dostať k vlastnému bývaniu, je síce niekoľko, no nie sú jednoduché, dostupné ani lacné. Skúsime načrtnúť aspoň nejaké. Aké riešenia majú dnes k dispozícií záujemcovia o bývanie, vysvetlí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

21.03.2023 09:38
hypotéka, bývanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vlastné bývanie je realitou pre 90 % Slovákov a snom vari všetkých mladých Slovákov. Cesta k nemu je však dnes podstatne náročnejšia, než pred pár rokmi. Dôvodom je, ako inak, roky medializovaný nárast cien nehnuteľností i úrokových sadzieb.

Vlastné úspory

Mať k dispozícii aspoň sto tisíc eur znamená, že s budovaním úspor človek začal veľmi dávno, resp. má veľmi nadštandardný príjem. Prípadne ide o šťastlivca v hazarde alebo pozostalého v rámci dedičského konania.

100 % hypotéka

Banka neposkytne hypotéku vo výške ceny založenej nehnuteľnosti. Bez dodatočného zabezpečenia inou nehnuteľnosťou a dostatočného príjmu dlžníka to nepôjde. V tomto by do úvahy prichádzala pomoc rodiny, ktorá by bola ochotná založiť svoju nehnuteľnosť. Stále však platí podmienka adekvátneho príjmu na splácanie takto vysokej hypotéky.

Hypotéka s úverom

Dofinancovať hypotéku je možné ďalším typom úveru, ktorého poskytnutie nie je podmienené založením nehnuteľnosti. Môže ísť napríklad o stavebný úver alebo spotrebný úver. Stále však platí podmienka, že objem úverov nemá prekročiť 8-násobok ročného príjmu. Alternatívou sú P2P pôžičky, ktoré do tejto podmienky nespadajú, avšak ich úročenie je vyššie ako bankových úverov.

Hypotéka s úsporami

Chýbajúcu časť kúpnej ceny je možné vyriešiť vybudovanými úsporami. Na ich vybudovanie z bežného príjmu sú potrebné roky príprav. Budovanie tejto zložky financovania však má viacero podôb. Peniaze sa dajú kumulovať v banke, kde sú úroky minimálne, alebo investovať, kde pri krátkom investičnom horizonte hrozia straty.

Budovať si úspory na dofinancovanie hypotéky prostredníctvom investičných produktov na poslednú chvíľu nie je ideálne riešenie. Investičné riešenia potrebujú na výsledky dostatočne dlhý čas, ktorý začína pri piatich rokoch.

Kto hľadá cesty, ako si zadovážiť vlastné bývanie, na poslednú možnú chvíľu, bude mať k dispozícii iba drahé riešenia. Čím viac času na naplánovanie si cesty životom podľa vlastných predstáv, tým viac a tým lacnejších riešení sa človeku núka.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #šetrenie #hypotéka #financovanie