Kto dostane v máji sto eur? Prečo treba žiadosť? Kedy sa začnú obedy zadarmo? Ktoré dávky porastú už na jeseň?

Pomoc pre 50-tisíc ľudí, ktorí prepadli sitom doterajšej inflačnej pomoci, chystá rezort práce. Už v máji by mali dostať sto eur.

14.04.2023 07:00
žena s prasaťom Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Okrem stoeurového príspevku dočasne poverený minister práce Milan Krajniak predstavil aj ďalšiu pomoc, ktorú rezort chystá pre rodiny s deťmi, seniorov či zamestnancov.

„Približne 50-tisíc ľudí, ktorí sa doteraz nedostali k žiadnemu typu pomoci, by malo už v máji dostať jednorazovo sto eur. Ich mesačný príjem však nesmie za posledných šesť mesiacov presiahnuť 1,8-násobok životného minima, teda približne 400 eur mesačne a nedostali z rezortu práce a sociálnych vecí dotáciu na podporu humanitárnej pomoci,“ povedal Krajniak.

Ako pripomenul, o jeho poskytnutie bude potrebné požiadať úrad práce. „Len skontrolujeme, či už dostali niektorú z foriem inflačnej pomoci,“ dodal.

Do konca apríla rozdávajú úrady práce pre najzraniteľnejšie rodiny aj potravinovú a materiálnu pomoc. Rozdistribuujú 95 829 potravi­nových a 65 448 hygienických balíčkov.

futbalista, dieťa, futbal, lopta Čítajte viac Športuje vaše dieťa? Žiadajte od vašej firmy príspevok na jeho športovú činnosť

„Za uplynulých šesť rokov sme aj vďaka prostriedkom z Európskej únie rozdali viac ako jeden a pol milióna takýchto balíčkov. Tak ako teraz, aj predtým boli určené predovšetkým jednotlivcom a rodinám s deťmi, ktoré čelia najzložitejším sociálnym a ekonomickým podmienkam. Naším cieľom je pomáhať takouto formou niekoľkokrát za rok. Sme schopní podať pomocnú ruku tisíckam rodín,“ povedal minister práce.

Rezort práce chce tiež skôr valorizovať dávky v hmotnej núdzi. Vzrásť by mali už v októbri a nie až v januári budúceho roka. Týkať sa to má dávky v hmotnej núdzi, tá vzrastie od októbra, a príspevku na bývanie, ten bude vyšší už od júla.

Kým teraz je príspevok na bývanie pre jednu osobu v sume necelých 64 eur, od júla to bude 83 eur. Dve osoby dostanú namiesto súčasných 102 eur od júla 141 eur.

Dávky v hmotnej núdzi porastú pre jednotlivca zo súčasných 74 na 83,40 eura, pre dvojicu z necelých 129 eur na 144,90 eura.

Od 1. mája budú opätovne zavedené tzv. obedy zadarmo, ktoré by malo dostať pol milióna detí. Nárok na obedy zadarmo budú mať všetci žiaci posledného ročníka materských škôl a základných škôl.

Cieľom je zabezpečiť, aby všetky deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, mali adekvátny prísun zdravého a teplého jedla, a tak si systematicky budovali vzťah k správnym stravovacím návykom.

Dotácia nie je limitovaná hranicou príjmu domácnosti a nebude sa prihliadať ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa.

Polepšiť by si mali aj penzisti s minimálnym dôchodkom, ktorý čaká od júla rozmrazenie. Navyše sa suma minimálnej penzie bude určovať staronovým spôsobom.

Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok bude opäť dosahovať 136 % zo sumy životného minima.

A keďže životné minimum by malo byť 264,20 eura, suma minimálnej penzie za 30 odpracovaných rokov by mala byť 359,30 eura, čo je nárast o viac ako 25 eur. Dnes je penzijné minimum za 30 rokov 334,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rezort práce #pomoc pre ľudí