Príspevok na opatrovanie sa od júla zvýši. O koľko viac dostanú tí, čo sú v dôchodku? Pozrite si nové sumy

Opatrovateľom v produktívnom veku a opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodok, by sa mal od začiatku júla tohto roka zvýšiť príspevok na opatrovanie. Vyššia bude aj hodinová sadzba za osobnú asistenciu.

21.04.2023 06:00
opatrovateľka, invalid, vozík, vozíčkár Foto:
Ilustračná foto.
debata

Rezort práce totiž predložil do pripomienkového konania návrh nariadenia vlády, podľa ktorého od júla porastú príspevky na opatrovanie, ale aj na osobnú asistenciu.

Príspevok pre poberateľov v produktívnom veku pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa má zvýšiť o viac ako 43 eur eura na 569 eur mesačne. Ide o tohtoročnú sumu čistej minimálnej mzdy.

Ak ide o opatrovateľa ako poberateľa dôchodkovej dávky, suma peňažného príspevku na opatrovanie stúpne na 426,75 eura mesačne, teda na 75 percent príspevku poskytovaného opatrovateľovi v tzv. produktívnom veku.

Od začiatku júla má vzrásť aj sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie, a to o 32 centov na 5,52 eura. Táto sadzba slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

žena s prasaťom Čítajte viac Kto dostane v máji sto eur? Prečo treba žiadosť? Kedy sa začnú obedy zadarmo? Ktoré dávky porastú už na jeseň?

Peňažný príspevok na opatrovanie štát poskytuje priamo osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie.

Jeho výška je stanovená v závislosti od toho, či opatrovateľ poberá, resp. nepoberá niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok a od počtu opatrovaných fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.

Navrhovaným nariadením sa majú zvýšiť všetky mesačné výšky peňažného príspevku na opatrovanie u opatrovateľov v tzv. produktívnom veku, ako aj u opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku.

Koľko dostanete od júla

Peňažný príspevok na opatrovanie – osoba v produktívnom veku, ak opatruje jednu ŤZP osobu by mal byť 569,00 eura ( v súčasnosti je to 525,65 eura pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP).

Peňažný príspevok na opatrovanie – osoba v produktívnom veku pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s hendikepom je 756,80 eura ( v súčasnosti je to 699,15 eura pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP).

Peňažný príspevok na opatrovanie – senior opatrujúci jedného človeka s ŤZP by mal byť 426,75 eura ( v súčasnosti je to 262,85 eura pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP).

Peňažný príspevok na opatrovanie – senior opatrujúci dvoch alebo viacerých ľudí s ŤZP by mal byť 567,60 eura (v súčasnosti je to 349,60 eura).

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie #príspevok na opatrovanie #príspevok na osobnú asistenciu