Študent môže na otvorení účtu zarobiť aj desiatky eur, ďalšie peniaze a benefity získa jeho používaním

V 15 rokoch študentom môže do peňaženky pribudnúť okrem občianskeho preukazu ešte jedna karta -banková. Založiť si môžu totiž aj študentský účet, a to úplne zadarmo. Dokonca niektoré banky ponúkajú novým študentským klientom rôzne benefity, pri ktorých si dokážu aj zarobiť nejaké euro navyše.

20.04.2023 05:00
student, studentka, skola, univerzita, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Študentský účet má viacero výhod. Napríklad vedenie účtu bez poplatku alebo iba s minimálnym poplatkom, služby elektronického bankovníctva, možnosť ísť do debetu s povoleným prečerpaním. Väčšina bánk neúčtuje poplatok za vydanie platobnej karty, niektoré banky ponúkajú študentom možnosť získať imidžovú kartu s vlastným dizajnom, výber z bankomatu vlastnej banky zdarma, odmeňovanie pri platbe kartou, platby platobnou kartou u obchodníka alebo platby za služby bez poplatkov, možnosť úročiť financie na účte vyšším úrokom ako na bežnom účte, dobíjanie kreditu u mobilného operátora a podobne.

Kedy si môžu študenti založiť účet a koľko ich bude stáť?

V tomto sa takmer všetky banky zjednotili a podali rovnakú odpoveď. Ak občan dosiahne 15 rokov a účet študentom ponúkajú úplne zadarmo. Okrem Poštovej banky, tá za vedenie účtu strháva jedno euro.

Alica Orda Oravcová, Ide o peniaze Čítajte viac Plat vám nezdvihli a predsa dostanete na účet viac. Kto, prečo a o koľko?

Banka 365.bank poskytuje účet zadarmo, ktorý si môže založiť každý občan Slovenskej republiky nad 15 rokov s platným občianskym preukazom, teda aj študenti. „Ak študenti hľadajú svoj prvý účet, odporúčame zamerať sa nielen na účty, ktoré sú určené vyslovene pre mladých, ale aj na účty, ktoré sú zadarmo. V tomto prípade totiž môže získať študent viacero výhod,“ uviedla pre Pravdu Linda Valko Gáliková, hovorkyňa 365.bank.

Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank študentom odporúča v ich inštitúcii účet START, ktorý je tiež od 15 rokov a neplatí sa zaň žiadny poplatok za vedenie a ani žiadna podmienka, ktorou by bolo neúčtovanie poplatku podmienené.

Ani v Tatra banke neúčtujú žiadny mesačný poplatok za vedenie účtu. Študentský účet v Tatra banke si je možné otvoriť od 15 rokov až do dovŕšenia 26 rokov, pričom do 19 rokov (vrátane) stačí na otvorenie iba občiansky preukaz. „Po dovŕšení 20 rokov je potrebné doložiť potvrdenie o návšteve školy. Ak ide o študenta na Slovensku, stačí zaslať informáciu, na akej škole študuje. Ak študuje v zahraničí, je potrebné priniesť potvrdenie o návšteve školy. Informáciu stačí doručiť len raz a študent si zabezpečí Študentský účet bez poplatkov za vedenie účtu až do dovŕšenia 26 rokov,“ vysvetľuje Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky.

Zadarmo účet od 15 do 26 rokov ponúka aj Prima banka a Slovenská sporiteľňa.

ČSOB účet má otvorený pre študentov až do 28 rokov, tu si však vyžadujú doklad o školskej dochádzke, taktiež ho prevádzkuje bez poplatkov.

Aké benefity ponúkajú banky študentom?

Mladí študenti dnes nemajú problém s využívaním rôznych aplikácii. Sú digitálne zdatní a na to sa orientovali aj banky, preto im k benefitom pripísali rôzne technológie.

Napríklad pri 365.bank je všeobecným štandardom mobilná aplikácia, kde si vie študent vyriešiť bežné bankové operácie, ako je posielanie peňazí, úhrada napríklad faktúry za operátora, prípadne sporenie alebo notifikácie o pohyboch na účte.

Video
Ide o peniaze: Trhy kontra banky - kde máme šancu získať viac dnes? Odpovedá Marián Búlik, analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Premiéra 22. 2. 2022.

Samozrejme ponúkajú aj platobnú kartu a bezplatné výbery aj bezkontaktné z vlastnej siete bankomatov. „Mladých ľudí môže zaujať aj to, že má v rámci účtu napríklad platiť mobilom a hodinkami, pretože je to naozaj pohodlný spôsob platenia,“ uviedla Valko Gáliková.

Užívateľom, a aj študentom, ponúkajú v 365.bank odmeňovací program, v rámci ktorého môže klient nakupovať so zľavou. Vďaka nim môžu ušetriť prostredníctvom finančného cash back-u aj desiatky eur mesačne, čo je užitočné práve pre mladých ľudí, ktorí majú v porovnaní s bežným bankovým klientom podstatne nižšie príjmy.

Tatra banka zas porovnáva študentský účet k Účtu pre modrú planétu. Tu si študenti môžu viesť svoj účet v eurách bez minimálneho zostatku. Taktiež môžu dostávať neobmedzené množstvo elektronických výpisov na email. Majú jednu debetnú kartu Visa. K ďalším benefitom, ktoré poskytuje k študentskému účtu Tatra banka je napríklad neobmedzený počet zmien PIN kódu cez bankomat, neobmedzený počet transakcií mesačne vrátane platieb kartou, neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatov Tatra banky, jeden výber hotovosti z bankomatov iných bánk na Slovensku, neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatov skupiny Raiffeisen Bank a podobne.

V Prima banke zas so Študentským účtom študenti získajú napríklad medzinárodnú bezkontaktnú debetnú platobnú kartu MasterCard Debit. Môžu využiť všetky platby kartou a výbery z bankomatov Prima banky zadarmo, rýchle a jednoduché platby mobilom prostredníctvom služby Google Pay, Apple Pay, Xiaomi Pay a Garmin Pay.

Taktiež ponúkajú internet banking a mobilnú aplikáciu Peňaženka pre rýchlu kontrolu účtu a jednoduché platenie. K tomu sú všetky spracované prijaté úhrady a platby, všetky príkazy na úhradu zadané elektronicky. Študenti si tiež môžu zriadenie, zmenu, či zrušenie trvalých príkazov alebo inkás spraviť elektronicky a dostávajú bezplatné push notifikácie a elektronický výpis z účtu.

študent, jablko, učí sa, knihx Čítajte viac Koľko a za akých podmienok požičajú banky študentom?

Študent získa zadarmo možnosť využívať služby najväčšej banky na Slovensku. Apku George, s ktorou na pár ťuknutí posiela či prijíma peniaze. Slovenská sporiteľňa taktiež umožňuje platenie mobilom cez Google Pay, Apple Pay, či hodinkami Garmin a Fitbit. Ponúka zdarma výbery z bankomatovej siete Slovenskej sporiteľne. Môže si vybrať platobnú kartu Visa aj s vlastným dizajnom. Sporiteľňa ponúka aj odmeny a zľavy pri nakupovaní až do výšky 35 percent vďaka programu George Moneyback.

K založeniu účtu, môžu študenti získať desiatky eur

Banky sa snažia nalákať nových klientov v tomto prípade študentov aj na finančné odmeny.

Napríklad v 365.bank ak prostredníctvom kódu z aplikácie pozve študent ďalších kamarátov, spolužiakov alebo známych, ktorí si tiež založia účet, tak za každého dostane 15 eur. Tak isto pri platení kartou dostanú naviac aj odmeny s programom Peniaze s5.

V Tatra banke okrem toho, že je Študentský účet bez poplatku, majú klienti možnosť sa pravidelne zapájať do súťaží o hodnotné vecné ceny alebo zážitky. Takisto sa môžu zúčastňovať podujatí, ktoré Tatra banka organizuje. Navyše, ak si klienti otvoria účet práve teraz, môžu po splnení podmienok získať automaticky 30 eur.

novorodenec, dieťa Čítajte viac Budú dostávať študentky materskú dávku? Poslanci návrh posunuli do druhého čítania

Ďalšie výhody, ktoré poskytuje Študentský účet v Prima banke je odmena 0,5 percenta z objemu nákupov zaplatených mobilom, a to do výšky 1,90 eur. Čiže okrem bezplatného účtu môžu od Prima banky každý mesiac dostať odmenu až 1,90 eur. Aktuálne teraz má súťaž Slovenská sporiteľňa, kde môže až 30 výhercov získať tisíc za nový účet. Na to, aby sa zapojili do súťaže musia si založiť SPACE študent. Možné je ho otvoriť si aj online cez aplikáciu George alebo v každej pobočke. Stačí si pripraviť občiansky preukaz.

20 eur môžu zas získať študenti, ktorí si v ČSOB pri zriadení nového účtu, aktivujú aplikáciu ČSOB SmartBanking.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #účet #študentský účet #banky bankovníctvo