Dostanú penzisti namiesto 50 eur na dovolenku až sto? Rezort práce nie je proti

Opoziční poslanci zo strany Hlas-SD prišli s návrhom zvýšiť dotácie na dovolenky penzistov zo súčasných 50 na sto eur. Rezort práce nie je proti.

23.04.2023 15:30
dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Predkladaný návrh zákona opozičných poslancov z Hlasu-SD reaguje na bezprecedentný nárast spotrebiteľských cien, ktorý sa nevyhol ani nákladom na rekondičné pobyty dôchodcov. „Štát dlhodobo podporuje tieto pobyty, ako nástroj predchádzania sociálnemu vylúčeniu a podpory obnovovania psychickej kondície a fyzickej kondície penzistov. Skutočnosť, že ministerstvo prác každý rok takýmto spôsobom prispieva k zvyšovaniu kvality života tisícov dôchodcov dosvedčuje, že ide o úspešné a potrebné systematické opatrenie,“ píše sa v dôvodovej správe k návrhu, ktorý do parlamentu predložili Peter Pellegrini, Denisa Saková, Erik Tomáš, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách.

Dôchodca s okuliarmi Čítajte aj Porastú minimálne dôchodky tento rok dva razy? Od júla minimálne o 20 eur. A koľko vám štát pridá v októbri?

„Považujeme za dôležité uviesť, že maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty predstavuje súčasných 50 eur od nadobudnutia účinnosti zákona, čiže od roku 2011. Je zrejmé, že takto nastavená maximálna výška podpory už v súčasnosti reálne spôsobuje to, že v konečnom dôsledku je neefektívna, pretože neumožní poberateľom dôchodkov bez iného príjmu, aby podporované rekondičné pobyty využívali, keďže zvyšnú časť celkovej ceny rekondičného pobyty si nedokážu zaplatiť,“ uvádza sa ďalej v správe.

Ministerstvo práce s návrhom na zvýšenie maximálneho príspevku štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov od júna tohto roka z 50 eur na 100 eur súhlasí.

O zvýšenie dotácie na rekreáciu dôchodcov o sto percent žiadala rezort práce už aj Jednota dôchodcov na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Dôchodcovia #dotované pobyty #penzisti