Patríte k takmer 600 tisíc ľuďom bez povinného poistenia auta? Vyhnete sa pokute

Nový návrh zákona ma za cieľ urobiť poriadok v databáze, bezplatne vyradiť nepoužívané vozidlá a zaviesť systém, ktorý bude motivovať poistiť sa.

27.04.2023 22:02
PZP auto Foto:
debata (7)

Nový návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla ma za cieľ urobiť poriadok v databáze, bezplatne vyradiť nepoužívané vozidlá a zaviesť systém, ktorý bude motivovať poistiť sa. Do parlamentu ho predložili poslanci NR SR Peter Kremský (OĽaNO) a Radovan Marcinčin (Kresťanská únia).

V databáze Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP) sa dnes nachádza 590-tisíc vozidiel bez uzavretého povinného zmluvného poistenia (PZP). Sú medzi nimi autá jazdiace po cestách, ale aj nepoužívané či už neexistujúce vozidlá. Tých je odhadom až tretina. PZP je pritom povinnosť zo zákona pre každé neodhlásené vozidlo. Škody spôsobené nepoisteným vozidlom sa musia následne hradiť z poistného garančného fondu (GF), do ktorého prispievajú všetci, čo za PZP platia.

Video
Mali ste nehodu? Ako vyriešiť škodovú udalosť, aby ste nestratili ani euro?

Poctiví vodiči tak zo svojho poistenia doplácajú na ľahostajnosť či nekalý zámer tých, ktorí zákon svojim konaním porušujú a nie sú postihovaní.

Cieľom návrhu je znížiť počet nepoistených vozidiel, registrovaných na Slovensku, ktoré spôsobujú nekryté škody. Chrániť účastníkov nehôd a ich obete, zaviesť príspevok do garančného fondu pre tých, ktorí si neplnia zákonnú povinnosť. Ďalej vyradiť z evidencie vozidlá, ktoré do nej nepatria a umožniť majiteľom bezplatne ich odhlásiť.

V roku 2022 takto z garančného fondu uhradili škody za osem miliónov eur, tento rok to môže byť až za 10 miliónov. Počet nepoistených vozidiel každoročne dynamicky rastie, len za rok 2022 to bolo o 60 tisíc. „Zmenou zákona chceme dať ľuďom legálnu a naozaj veľkorysú ponuku – buď si vozidlo poistia, alebo ho úrady bezplatne vyradia z evidencie. Občania budú mať šesť mesiacov na to, aby sa rozhodli a vysporiadali svoje záväzky ohľadom ich nepoisteného vozidla,“ vysvetlil Kremský. Či majú platné poistenie, si budú môcť od januára overiť na špeciálnej webovej stránke podobne ako pri STK alebo diaľničnej známke.

Video
Dobré povinné zmluvné poistenie môže nahradiť aj havarijnú poistku

Návrh zákona predpokladá, že sankčný systém spravovaný štátom cez okresné úrady zostane v platnosti, keďže PZP je povinným poistením zo zákona a štát má mať možnosť uloženia pokuty za porušenie zákonnej povinnosti. Rovnako zostáva zachovaná právomoc dopravnej polície zisťovať existenciu PZP pri kontrolách vodičov na cestách a udeľovať pokuty, prípadne odobrať osvedčenie o technickom preukaze a tabuľky s evidenčným číslom vozidla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #poistka #zákonná poistka