Štát opäť rozdáva 100 eur, ľudia ich dostanú v júni. Žiadosť už môžu posielať teraz. Zvýšia sa aj dávky v hmotnej núdzi a minimálne dôchodky

Pomoc je určená pre 50-tisíc ľudí, ktorí prepadli sitom doterajšej inflačnej pomoc. O sto eur môžu žiadať na úradoch práce, peniaze dostanú v júni.

05.05.2023 06:00
žena, peniaze, sporenie, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nariadenie z dielne rezortu práce reaguje na zvýšenú mieru inflácie a vysoký rast cien energií. Jednorazová pomoc v rámci inflačného balíka predstavuje výšku 5 miliónov eur a určená domácnostiam, ktorých priemerný mesačný príjem za posledných 6 mesiacov je najviac vo výške 1,81 násobku životného minima. V prípade jednotlivca pôjde o príjem vo výške 424 eur a pri dvojici s dieťaťom nemôže príjem prevyšovať 914,01 eura.

dôchodca, penzista, senior na notebooku, premýšľanie Čítajte aj Minimálny dôchodok od júla: Koľko peňazí dostanete po novom? + tabuľka

Aby domácnosť spĺňala nárok na jednorazovú inflačnú pomoc zároveň platí, že v roku 2022 jej nebola poskytnutá žiadna z foriem inflačnej pomoci a nedostala v decembri minulého roka 13. dôchodok.

„Identifikovali sme okolo 50 000 ľudí, ktorí nemuseli dosiahnuť na doteraz poskytnutú inflačnú pomoc v minulom roku. Práve títo získajú možnosť o ňu žiadať od začiatku mája na úradoch práce. Následne v júni im bude vyplatená,“ informoval minister práce Milan Krajniak.

O jednorazovú dotáciu inflačnej pomoci vo výške 100 eur jje možné požiadať na príslušnom úrade práce podľa miesta bydliska žiadateľa od mája do konca júla. Samotnú žiadosť a všetky informácie k poskytnutiu dotácie zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojom webe v lehote do 7 dní od účinnosti schválenia nariadenia.

Súčasťou schváleného nariadenia z dielne ministerstva práce je tiež poskytnutie jednorazovej dotácie na čiastočnú kompenzáciu výdavkov na platenie úhrady za obed a iné jedlo deťom, ktoré sa nemôžu zúčastňovať vyučovania na základnej škole a ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení podmienenom odkázanosťou.

„Ako ďalšiu pomoc sme pred časom schválili dotáciu na stravu pre školopovinné deti. Máme však približne 500 detí, o ktoré sa staráme v zariadeniach sociálnych služieb. Od 15. augusta aj na tieto deti bude môcť zákonný zástupca požiadať o jednorazovú dotáciu na stravu v sume 160 eur. Aj takýmto spôsobom im v budúcom školskom roku chceme pomôcť,“ doplnil minister.

Jednorazová dotácia na obedy a iné jedlo 160 eur na dieťa je na obdobie štyroch mesiacov, a to september až december 2023, keďže v niektorých prípadoch nie je možné týmto deťom poskytovať dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa.

daň, daňové priznanie, kalkulačka, účtovník Čítajte aj Rodičovský bonus: Kalkulačka vám ukáže, koľko peňazí dostanú tento rok vaši rodičia. Pozrite si príklady

Rezort práce chce tiež skôr valorizovať dávky v hmotnej núdzi. Vzrásť by mali už v októbri a nie až v januári budúceho roka. Týkať sa to má dávky v hmotnej núdzi, tá vzrastie od októbra, a príspevku na bývanie, ten bude vyšší už od júla. Kým teraz je príspevok na bývanie pre jednu osobu v sume necelých 64 eur, od júla to bude 83 eur. Dve osoby dostanú namiesto súčasných 102 eur od júla 141 eur. Dávky v hmotnej núdzi porastú pre jednotlivca zo súčasných 74 na 83,40 eura, pre dvojicu z necelých 129 eur na 144,90 eura.

Polepšiť by si mali aj penzisti s minimálnym dôchodkom, ktorý čaká od júla rozmrazenie. Navyše sa suma minimálnej penzie bude určovať staronovým spôsobom. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok bude opäť dosahovať 136 % zo sumy životného minima. A keďže životné minimum by malo byť 264,20 eura, suma minimálnej penzie za 30 odpracovaných rokov by mala byť 359,30 erua, čo je nárast o viac ako 25 eur. Dnes je penzijné minimum za 30 rokov 334,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky od štátu #inflačná pomoc #protiinflačná pomoc