Dôchodcovia dostanú na dovolenku po novom až sto eur

Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty pre penzistov, predstavuje súčasných 50 eur od roku 2011.

03.05.2023 12:35
seniori, dôchodci, relax, dovolenka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Maximálny príspevok štátu na rekondičné pobyty pre dôchodcov sa od júla tohto roka zvýši z 50 eur na 100 eur. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR od opozičných poslancov na čele Petrom Pellegrinim (Hlas-SD), ktorú schválil parlament. Novelou zákona reagujú na výrazný nárast spotrebiteľských cien, ktorý sa nevyhol ani nákladom na rekondičné pobyty určené poberateľom dôchodkov.

„Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty, predstavuje súčasných 50 eur od nadobudnutia účinnosti zákona, čiže od roku 2011," upozornili predkladatelia. Takto nastavená maximálna výška podpory je podľa opozičných poslancov neefektívna. Neumožní totiž poberateľom dôchodkov bez iného príjmu, aby podporované rekondičné pobyty využívali, keďže zvyšnú časť celkovej ceny rekondičného pobyty si nedokážu zaplatiť.

Štát dlhodobo podporuje tieto pobyty, ako nástroj predchádzania sociálnemu vylúčeniu a podpory obnovovania psychickej kondície a fyzickej kondície penzistov. „To, že ministerstvo práce a sociálnych vecí každý rok takýmto spôsobom prispieva k zvyšovaniu kvality života tisícov dôchodcov dosvedčuje, že ide o úspešné a potrebné systematické opatrenie," dodali predstavitelia strany Hlas-SD.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #dotovaná dovolenka #príspevok od štátu